reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

zula - własnym oczom nie wierze w to co przeczytałam :szok::szok::szok::szok::szok: Ty chcesz zrobić sikańca, no nie... Wiesz, ja teraz wiem gdzie mieszkasz i mam niedaleko jak coś to podjadę do Ciebie i wybiję Ci tego sikańca z głowy :-D:-D

reklama
Lenkabar nie no wizyte mam 15.04 u naszego doktora (masakra jak długo) a teraz 02.04 mam prenatalne u dr. Węgrzynowskiego już bym chciałam na nie isć bo nie moge sie doczekać i liczę że powie mi ze wszystko jest oki. Co do cyckó to mam nat samo raz bola masakrycznie raz zero bólu, raz twarde raz miekkie za nimi nie dojdziesz hahaha.
A poczytaj faktycznie o tych skłądkach bo żona mojego kolegi w pracy tak zrobiła wystarczy podobno miesiac płacić najwyższa skłądke i potem masz wiekszy zasiłek na L4 czy jak to sie tam nazywa. Wiesz każdy orze jak moze wiec dlaczego by nie skorzystać, ja dokłądnie sie nie orientuje ale spróbuj. Ty to już chyba raczej do kpońca na zwolnieniu zostaniesz.

Zula a który dpt masz ze chcesz sikańca robić?

Esiek, Madzia rzeczywiście słyszałam o tym, głowy sobie nie dam uciąć, ale to na 99% jest tak, że kobiety, które planują ciążę, ale nie są w niej jeszcze (tak to każda po zajściu w ciążę raz czy dwa zapłaciłaby kilka tysięcy..) płacą właśnie dużo większy ZUS no i potem też dostają na zwolnieniu i na macierzyńskim dużo więcej.. ale w mojej sytuacji to było bez sensu, bo nie wiedziałam przecież kiedy się uda i mogłam tak w nieskończoność płacić.
Ja jednak na macierzyńskim planuję posiedzieć 1-2 miesiące, a i teraz (wiem wiem co powiecie :-p) czekam tylko na zielone światło i wracam do pracy. Tylko, że ja prowadzę szkołę językową i osobiście prowadzę zajęcia tylko 4-5 godzin lekcyjnych dziennie, reszta inni lektorzy no i wiadomo do połowy czerwca, a potem wakacje. Także nie jest to ani praca stresująca, ani 8-9 h/dziennie

Madzia ufff dobrze, że też masz takie kapryśne cycki, bo zaczynałam się tym stresować :-)

Nie lenkabar, da się i jak w ciąży jesteś - znaleziony - Aby otrzymać zasiłek chorobowy należy opłacać dobrowolną składkę chorobową. Wówczas zus nalicza średnią z 12miesięcy. Jeśli przedsiębiorca chce podnieść skł. aby otrzymać wyższy zasiłek musi odstąpić od ubezpieczenia chorobowego na 30dni i potem podnieść tę składkę do wybranej wysokości oraz opłacać ją przez 90dni. Wówczas zasiłek będzie naliczony od wyższej podstawy

Lenka no własnie ja tez słayszałam tak jak mówi Esiek mozesz być juz w ciaży i podnieść i bedzie to samo. A jeśli chodzi o planowianie ciaży przez zdrowe kobiety to one przecież też nigdy nie beda wiedziały ze zajdą w nia za dwa miesiące. Jak chcesz spytam kolegi bo jego zona korzysta z tego do dziś już druga ciażę a teraz macierzyński.

Madzia76 Jeśli pracujesz w prywatnej firmie to możesz mieć z tym problem - choć zależy to od pracodawcy - chodzi o to , że potem jak pójdziesz znowu na L4 to będzie musiał zapłacić za Ciebie zasiłek i całą składkę na ZUS co jest już niemałą kwotą - za pierwszy miesiąc zwolnienia . Ja tak miałam i w końcu jednak siedzę cały czas na L4 .

reklama
Teeee Łobuzy - ja nie chcę nic sobie nagrabić:) tylko jutro mam dopiero 10dpt 2dniowego zarodka więc jak zobaczę negatyw to jeszcze będę się głowić czy w poniedziałek nie powtarzać... Bez sensu a tak to przez weekend może sobie siknę:)

Dziękuję za wszystkie info. Jak zwykle można na Was liczyć.

Jo.M - &&&&&&&&&&&&&&&&&
Lilia - jeszcze jestem ciężarna więc nie wilno bić zulki:)

Do góry