reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

a ja myślę, że co kraj, to obyczaj - inna kultura jedzenia. jeżeli coś się je od pokoleń to raczej to nie może zaszkodzić. u nas raczej nie podaje się ryb małym dzieciom, bo i też nie jesteśmy narodem zażerającym się rybami.
chodzi mi o to, że u nas np dzieciom jako pierwszy posiłek wprowadza się jabłka, bo to zgodne z naszym klimatem i sposobem żywienia. w innym kraju będą to mandarynki. mandarynki podane 4-mies. polskiemu dziecku pewnie wywołają u niego reakcję alergiczną.
mam nadzieję, że rozumiecie, co chciałam powiedzieć ;-)

reklama
Leyna ma w 100% racje, moja kolezanka mieszka we Włoszech i ma córcie starsza tylko miesiąc od mojej a jej rozkład żywieniowy jest zupełnie inny od naszego(np. ona z mięs najpierw podawała koninę:szok:).Francja ,włochy to całkiem inny klimat i jedzonko, wiec i słoiczki inne robią od naszych a raczej to co w słoiczkach:-D

:tak: moze macie racje ...nie wiem czy w PL jest cos takiego i czy to sie podaje dzieciom ...ale ulubionym deserem naszej malej sa truskawki z bialym serkiem !!!!!! Nestle ma tu takie sloiczki pod nazwa Fraises/fromage blanc co doslawnie znaczy truskawi i bialy serek ...zawartosc procentowa truskawek to 20 %, bialego serka 12% i zuzu to uwielbia potrafi wpieprzyc pol sloiczka naraz jak ma dobry humor to caly ...jemy to od jakiegos tygodnia i zero alergi :tak: mozna to podawac dzieciom od 6 miesiaca

i wiecie co nasz pediatra do ktorego mam pelne zaufanie bo fantastycznie opikuje sie nasza mala powiedzial , ze mozemy probowac jej dawac sok z pomaranczy tylko lyczek , dwa i pozniej juz wiecej...ale mysle , ze z tym to jeszcze poczekam troche :tak:

i wiecie co nasz pediatra do ktorego mam pelne zaufanie bo fantastycznie opikuje sie nasza mala powiedzial , ze mozemy probowac jej dawac sok z pomaranczy :tak:

siluniu my naszej julce podajemy soczek z wyciśniętych pomarańczy i mandarynek!!! bardzo jej smakuje i nie ma żadnych uczuleń!!!

siluniu my naszej julce podajemy soczek z wyciśniętych pomarańczy i mandarynek!!! bardzo jej smakuje i nie ma żadnych uczuleń!!!

tylko wiecie, co moja znajoma dawala swojemu dziecku nowosci dopiero w 8 m-cu, mala jadla danonki, banany i wszystko bylo spoko,ona sie cieszyla,ze tak ladnie je dopoki w 10 miesiacu nie wylazlo AZS:baffled: mala ma 2 latka i meczy sie z tym do dzis:baffled:i tak sie zastanawiam jak to jest z tymi alergiami...najpierw nic a potem dowali z grubej rury....

Leyna a ty mialas jakies alergiczne problemy,ze Piotrus taki wrazliwy:confused::confused:

co do soku pomaranczowego...ostatnio jadlam pomarancze i dalam malej polizac...tak jej to posmakowalo ze wgryzla sie swoimi dziaselkami w czastke i zaczela ćlumkać :-D az wyła z zachwytu :tak:

co do tych mandarynek i pomarańczy- podaje jej ten wyciśnięty soczek, ale w rozsądnych ilościach...tzn. 3-4 łyzeczki raz na jakiś czas

moja to chyba za dużo je:baffled: trzeba jej podawać co 2 godziny jakieś jedzonko bo inaczej głodna:confused:mam nadzieję że jej nie utuczę:eek:

reklama
Leyna a ty mialas jakies alergiczne problemy,ze Piotrus taki wrazliwy:confused::confused:

ja w życiu nie miałam żadnych alergii (oprócz tej wysypki spowodowanej herbatką laktacyjną). od 4 tygodnia życia byłam karmiona sztucznym mlekiem, bo mama nie miała pokarmu. ale np Sz ma uczulenie na truskawki w większych ilościach.

ale jedna z lipcówek pisała, że teraz żałuje, że swojemu dziecku - karmionemu piersią - zaczęła szybciej podawać gotowe dania (deserki i obiadki), bo mały zaczął mieć teraz problemy alergiczne.

ja z takimi alergizującymi produktami jak truskawki, owoce cytrusowe jednak się wstrzymam. jak młody ma tą skazę białkową to po co dodatkowymi ewentualnymi alergiami mam mu i sobie utrudniać życie. nie warto.

Do góry