reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Ale fajnie mieć taka rodzinkę! Chyba Ci sie nie nudzi [emoji7]

oar8ugpj3lipqk0k.png
Jakbyś zgadła, na brak nudy w domu nie narzekam:biggrin2:

reklama
Ale dlaczego Ty się martwisz tą hemo? Wynik wcale nie jest zły, jak byś miała w granicach 10 i by spadało, to wtedy jest powód do stresu. Ja wiem, że nie powinnam porównywać, ale sama mam hemoglobinę na podobnym poziomie i położna zwróciła na to uwagę, ale wiem, że zawsze nie przekraczam 12. Jeśli masz poza ciążą podobny wynik i nie czujesz się teraz źle z powodu takiego poziomu hemo, to nie powinnaś się martwić.
Co do USG to faktycznie słabo, może coś prywatnie?

No mój wyjątek potwierdza regułę :) Chodzę do gienia na NFZ, robię badania na NFZ, w tym USG również, ale ... sama przychodnia jest NZOZ i mają bardzo dobry sprzęt, jeśli chodzi o ultrasonografię, robią na nim nie tylko ciążowe badania, ale też żyły, tarczyce i te pe. Dlatego też kto inny robi mi USG, a genia odwiedzam osobno :)

Stawiam, że któraś z nas mamuś z dwoma brzdącami, mimo terminu na sierpień spodziewam się porodu w lipcu, ale... wszystko się może zdarzyć, mimo to lepiejpoczekam do sierpnia, pogadam o tym z dziewczynkami :)

Podejrzewam, że dla szpanu, ale być może w tym gabinecie przyjmuje inny lekarz, który umie sprzęt obsłużyć?

Bogi, poszłam dzisiaj do sklepu po kija do mopa, a wydałam 130zł, na bzdury... totalne rozkojarzenie, ale za to jakie pyszne tiramisu sobie przyniosłam, do kawki, zapraszam do stołu, kto ma ochotę :)
Dlatego że z synem też tak cały czas spadała... Aż ciążę skończyłam 8.6, a po cc 6.6. I jeśli teraz już nie zatrzymam albo nie spowolnienie tego spadku to w tej ciąży skończy się dokładnie tak samo.. a raczej nie chciałabym kończyć ciąży czy porodu skrajna anemia...
A poza ciąża u mnie hemo ponad 13, czasem ponad 14..

ckai9jcg3ugxsgdl.png

atdcx1hp69ts3ous.png

Dlatego że z synem też tak cały czas spadała... Aż ciążę skończyłam 8.6, a po cc 6.6. I jeśli teraz już nie zatrzymam albo nie spowolnienie tego spadku to w tej ciąży skończy się dokładnie tak samo.. a raczej nie chciałabym kończyć ciąży czy porodu skrajna anemia...
A poza ciąża u mnie hemo ponad 13, czasem ponad 14..
atdcx1hp69ts3ous.png
A to inna bajka. Wiesz, jak mój syn skrajnie się zanemizował, to oprócz żelaza i całej baterii leków oraz transfuzji krwi, gastroenterolog zalecił jeszcze odpowiednią dietę, pt. mięso, wątroba, sery żółte, produkty pełnoziarniste, kasze, orzechy, płatki śniadaniowe (te są nawet wzbogacane w żelazo), ryby (głównie sardynkach), drożdże, awokado, ziemniaki, banany. Nie wiem jak w ciąży z drożdzami, ale jak można surowe, to w mleku są w miarę zjadliwe. Do tego jeszcze warzywa korzeniowe mają sporo żelaza.

A to inna bajka. Wiesz, jak mój syn skrajnie się zanemizował, to oprócz żelaza i całej baterii leków oraz transfuzji krwi, gastroenterolog zalecił jeszcze odpowiednią dietę, pt. mięso, wątroba, sery żółte, produkty pełnoziarniste, kasze, orzechy, płatki śniadaniowe (te są nawet wzbogacane w żelazo), ryby (głównie sardynkach), drożdże, awokado, ziemniaki, banany. Nie wiem jak w ciąży z drożdzami, ale jak można surowe, to w mleku są w miarę zjadliwe. Do tego jeszcze warzywa korzeniowe mają sporo żelaza.
I jem takie produkty. Bogate w witaminy C, B12. Kwas foliowy i żelazo. Bo te też pomagają przy wchłanianiu żelaza. Niestety. U mnie leki + taka dieta niż nie dała a spadek przez 3tyg o 0.4.
Po ciąży miałam transfuzje bo nawet końskie dawki żelaza w kroplówkach się nie wchłaniały... Po transfuzji 10.4. a pół roku po ciąży bez szczególnej diety ponad 13. Ja takie problemy nie wiem czemu mam tylko w ciąży.. i to mnie przeraża. Bo nijak nie idzie tego spadku zatrzymać.

ckai9jcg3ugxsgdl.png

atdcx1hp69ts3ous.png

Po prostu ciąża tak na Ciebie działa. Ja w ciąży mam nadciśnienie, które teraz jeszcze jest w miarę normalne, ale jak się zacznie 6-7mc, to normą będzie 150/100 i nijak go zbić. No nic, Tobie tylko dieta zostaje bogata w żelazo i to co zaleca lekarz. A ja trzymam kciuki za hemo, bo to jednak nic fajnego anemia. Miałam raz, po porodzie Kuby i podziękuję bardzo.

Hej dziewczyny ja dziś powtórzyłam badanie ALT i wynik wyszedł ok czyli coś po prostu nie tak jadłam i wynik wyszedł podwyższony postanowiłam wyeliminować ciezkostrawne dania i mam nadzieję że będzie ok :tak:dobrze ze farmaceuta powiedział mi że powinnam powtórzyć badanie z nie od razu tabletki brać tak jak mi gin kazał :no2:
Dziś mam kiepski dzień ciągnie mnie pachwina i gdzieś koło sklepienia lonowego masakra:hmm:
Jutro na 11:10 drugie prenatalne plus polowkowe jestem mega zestresowana zajadam stres :hmm:okropnie się denerwuje a gdzie tu do jutra .....
Ja też mam jutro połówkowe i to o 11.40, więc podobnie jak ty[emoji4] też się już stresuję [emoji852]

16uds65gf2i39h6o.png

[emoji173]10.08.2018[emoji173]

To jedno z najprzyjemniejszych badań w ciąży, wiec spróbuj wzbudzić ekscytację :D Ja przed połówkowymi nie mogłam usiedziec taka szczęśliwa byłam, że będziemy razem oglądać maleństwo [emoji173]️ A że teraz już wszystko na pewno będzie dobrze, to nie martw się, tylko ciesz i niecierpliwie czekaj :D

m3sxflw1xx0xz3zu.png

[emoji254]Amelia 9.08.18r.[emoji254]
Staram się[emoji4]

16uds65gf2i39h6o.png

[emoji173]10.08.2018[emoji173]

reklama
Napisze na pewno co i jak jak już będę po ja to jestem straszny bojek jeżeli chodzi o ciążę wyniki iwszystkie inne badania dzieci zaraz mi ciśnienie skacze do 150 -160 ręce zimne nie dobrze mi itd ....

a to pewnie każda z nas w jakiś sposób się denerwuje przez wizytą, ja też ciśnienie mam zawsze podwyższone przed wizytą, a to wszystko wynik stresu...

Do góry