reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe Mamy 2019

Hej dwupaki :) ja mam dzisiaj wizje cały dzień spędzić w lozku. Przyniosłam już kilka gier żeby młoda miała zajęcie i mam nadzieje ze wiernie będzie mi towarzyszyć pod kocem :D w nocy dostałam info ze moja babcie karetka zabrała :( z krwi wszystkie wyniki idealne wiec nadal nie wiadomo co jej jest. Gdzieś tam z tylu głowy siedzi powiedzenie ze życie kołem się toczy ktoś się rodzi ktoś umiera i coraz bardziej się boje :(
Trzymam kciuki za babcię!
Moja babcia (od strony taty) ma 92 lata....
Niestety, jak już Wam pisałam dokładnie miesiąc temu zmarł nagle mój tato. Miał 66 lat. Zmarł w imieniny swojego taty i miał tyle samo lat co dzidzia, kiedy zmarł. Na to wszystko dokładnie miesiąc temu zrobiłam pierwszy test i wyszły II kreseczki.
Niestety tak musiało być [emoji17]

reklama
Hey dziewczyny, jestem aktualnie w 6 tygodniu ciąży, przewidywany termin porodu wg kalkulatora to 29 czerwca. Wizytę u ginekologa mam dopiero 8 listopada. Proszę powiedzcie mi, jakie badania powinnam wykonać na początku ciąży? Coś oprócz bety, morfologii, badania moczu i glukozy?
Te z Was, które pracują: kiedy jest najlepszy momemnt na zawiadomienie pracodawcy o ciąży? Jestem nauczycielem i mam umowę na czas nieokreślony, więc absolutnie nie obwaiam się o zwolnienie;) Ogólnie opinie na ten temat są podzielone, jedni mówią, że należy poczekać chociażby do 3'ego miesiąca, bo niestety w pierwszym trymestrze dużo może się zdarzyć. Inni natomiast radzą, by powiedzieć jak najszybciej. Jakie jest Wasze zdanie? ;)

Hey dziewczyny, jestem aktualnie w 6 tygodniu ciąży, przewidywany termin porodu wg kalkulatora to 29 czerwca. Wizytę u ginekologa mam dopiero 8 listopada. Proszę powiedzcie mi, jakie badania powinnam wykonać na początku ciąży? Coś oprócz bety, morfologii, badania moczu i glukozy?
Te z Was, które pracują: kiedy jest najlepszy momemnt na zawiadomienie pracodawcy o ciąży? Jestem nauczycielem i mam umowę na czas nieokreślony, więc absolutnie nie obwaiam się o zwolnienie;) Ogólnie opinie na ten temat są podzielone, jedni mówią, że należy poczekać chociażby do 3'ego miesiąca, bo niestety w pierwszym trymestrze dużo może się zdarzyć. Inni natomiast radzą, by powiedzieć jak najszybciej. Jakie jest Wasze zdanie? ;)
Hej :)
Badania zleci Ci ginekolog, dostaniesz skierowanie z całą listą, tam jest tego znacznie więcej niż wymieniłaś ;)
Co do pracy - również jestem nauczycielem i mam umowę na czas nieokreślony - jeszcze nie powiedziałam w pracy a jestem w 9 tygodniu. Planuję to zrobić w grudniu jak skończę 1 trymestr. Pracować natomast chciałabym tak długo, jak to możliwe - może nawet do kwietnia?

Cześć dziewczyny. Z tym głodem mam tak samo. W nocy jeździłam po brata odebrać to z wesela i jak wróciłam o 4 to urwalam sobie kiełbasę i chleb. Mąż myślałam że padnie [emoji23][emoji23]
Zaczynam dzisiaj właśnie 8tc. W pracy jeszcze nie powiedziałam. Planuje powiedzieć z końcem listopada

Hej. Witaj w naszym gronie [emoji6]
Ja też jestem nauczycielem, ale wspierającym. Mam pod "opieką" autystę, z upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym. O ciąży powiedziałam w piątek, że względów po pierwsze bezpieczeństwa (chłopiec jest agresywny) i muszę uciekać na zwolnienie, a po drugie mam umowę na czas określony. Akurat jak skończę 12 tc, to kilka dni później kończy mi się umowa, więc i tak zgodnie z prawem, będę miała ją przedłużoną do dnia porodu.
I tak jak dziewczyny napisały. Badania zleci Ci ginekolog.
Ja dostałam takie:
- grupa krwi +Rh,
- P-ciała,
- morfologia,
- mocz (badanie ogólne),
- poziom glukozy na czczo,
- WR,
- HbS,
- HCV,
- HIV,
- TSH.

Zanim zaszłam w ciążę robiłam jeszcze toksoplazmozę i cytomegalię.

Ostatnia edycja:
Witaj [emoji257] reszte badan zleci ci gin na pierwszej wizycie [emoji6]

Hej dziewczyny!
Ja rano też miewam podobnie, pierwsza moja myśl po przebudzeniu to "jedzenie".. później w ciągu dnia z racji swoich wcześniejszych nawyków jem często i mało - ok 5-6 posiłków dziennie.. :) nawet staram się jeść nieco więcej niż zwykle - te 200-300 kalorii dodatkowo, ale waga ani drgnie.. tłumaczę sobie, że przyjdzie czas na intensywny przyrost masy [emoji39] ciekawe kiedy w koncu przypakujemy z moją Pchłą [emoji1] [emoji1] [emoji1]

Nie licz za bardzo na pierwszy trymestr, w drugim waga trochę drgnie do przodu( może tak z 4 kg), ale trzeci to już leci dosłownie tydzień po tygodniu:) tak miałam w pierwszej ciąży i wcześniej tez trenowałam. Ty masz jeszcze mocne mięśnie brzucha i wszystko Ci będzie to mocno trzymać. Oczywiście to tez kwestia indywidualna, ale na przyrost masy w pierwszym trymestrze i na pocZatku drugiego to raczej bym nie czekała:)

reklama

Ja myśle, ze to kwestia indywidualna. Sama poczeklam do badań prenatalnych i powiedziałam w pierwszej ciazy

Do góry