reklama
Monika2211
Fanka BB :)
Dokładnie tak. 1 na 50 pacjentek z dodatnim wynikiem testu rodzi chore dzieciątko, a pozostałych 49 pacjentek przechodzi w ciąży niewyobrażalny stres, bo badanie sugeruje, że ich dzieci będą chore.Wiesz kochana pappa ma za zadanie nastraszyc i zwrocic uwage na ewentualny problem.to bialko po cos sie bada,wyszlo ze 1 do 63,wiesz jak masz kapelusz i wrzucis 62 biale kuliki i jedna czarna ,to masz male szanse ze akurat wyjmiesz ta czarna
maartulka
Też mi się tak wydaje i powinno się tak naprawdę brać pod uwagę wynik badania USG. Jak byłam na swoich prenatalnych to akurat po mnie była Pani, która przyszła na USG połówkowe - sama wspominała, że badanie USG prenatalne wyszło jej dobrze, lekarz powiedział, że jest pewien, że test Pappa to potwierdzi, a jej wyszło coś około 1:200 i się przestraszyła biedna.Materiał ze strony: poradygenetyka
W placówkach, w których prowadzi się rzetelnie badania przesiewowe i odpowiednio kwalifikuje pacjentki wychwyt wad genetycznych wynosi około 30%, co daje 70% prawidłowych wyników z grupy zakwalifikowanych pacjentek do testu rozstrzygającego (np. amniopunkcji). Co to oznacza? Nawet jeśli otrzymałaś zły wynik testu PAPP-A wskazujący na zwiększone ryzyko choroby, to nie oznacza, że Twoje dziecko urodzi się chore.
Koleżanka 2 lata temu też miała duże ryzyko ( w wieku 30 lat wyszło jej 1:156, a dziecko urodziło się zdrowe
M_P_90
dziewczyny ja rozumiem, że się gdzieś tam stresujecie, ale czas przygotować się na to, że wizyty w ciąży na usg są raz w miesiącu, jeśli nic się nie dzieje to nie ma potrzeby chodzić częściej...dopiero ostatni miesiąc wizyty są co 2 tygodnie...ja miałam prenatalne w poprzednią środę i teraz kolejna wizyta dopiero 15.10, bo nie ma powodu iść wcześniej, także trzeba uzbroić się w cierpliwość i wytrzymaćOjjbardzo współczuję Ci, że nie widziałaś się z dzieckiem tak długo, ale nie możesz się teraz denerwować. Spróbuj się uspokoić ❤❤

M_P_90
U mnie 14 tydzień i na tą chwilę 1kg na plusieDziewczyny, ile przytyłyście od czasu przed ciążą do teraz? i w którym tygodniu jesteście?

elysia141
Nie przejmuj się ! Jakie masz prawdopodobieństwo ?Odebrałam wyniki testu pappa, wczoraj miałam usg i krew a dziś już cały opis. Test pappa wyszedł zle dla trisomni 21![]()
elysia141
Już doczytałamTak myślę że może dlatego że mam obniżone to bi
Na usg nie miał zastrzeżeń... Ja myślę że może zanizylo to że białko bhcg jest niższe....![]()

AnnaKatarzyna
Co za noc :/ Wstaje już chyba 5 raz A potem zasnąć nie mogę A za godzinę pobudka:/
Te prawdopodobieństwa są mało użyteczne. Czy jest 1:20 czy 1:2000 i tak można mieć chore lub zdrowe dziecko. Jeszcze to wykrywa tylko ułamek chorób a inwazyjne metody są niebezpieczne. Dalej co zrobić z wiedza ze dziecko może mieć np ZD. Dla mnie to tylko stress a i tak bym nic nie zrobiła. Chyba bardziej boje się tez niewykrywalnych rzeczy typu autyzm itp. Nie mówię tu o leciutkim spektrum a o poważnym, niewerbalnym autyzmie a znam taki przez znajomych.
reklama
elysia141
Dlatego można zrobić testy nieinwazyjneTe prawdopodobieństwa są mało użyteczne. Czy jest 1:20 czy 1:2000 i tak można mieć chore lub zdrowe dziecko. Jeszcze to wykrywa tylko ułamek chorób a inwazyjne metody są niebezpieczne. Dalej co zrobić z wiedza ze dziecko może mieć np ZD. Dla mnie to tylko stress a i tak bym nic nie zrobiła. Chyba bardziej boje się tez niewykrywalnych rzeczy typu autyzm itp. Nie mówię tu o leciutkim spektrum a o poważnym, niewerbalnym autyzmie a znam taki przez znajomych.