reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wózki, ciuszki i inne rzeczy dla naszych dzieciaczków - NOWY -(STARY ) WĄTEK ;)

Do tej apteczki można dodać jeszcze Tantum Rosa- dla nas na mycie zmęczonego po porodzie krocza.
Majtoszki jednorazowe z apteki jak najbardziej i wkłady a nie sam wkład, który się przesuwa. Rzeczywiście Kasiau ma rację nadmanganian potasu czy też roztwór kali inaczej i wit D3 będą potrzebne:tak:

reklama
Martusia ja mam na swojej liście takie rzeczy:

- Jałowe gaziki do przemywania np. oczu dziecka
- Sól fizjologiczna( do noska małego czy ropiejących oczu)
- gencjana na spirytusie do pielęgnacji pępuszka oraz 70% spirytus i do przemywania pępka
- Maść majerankowa
- Linomag na odparzenia i wypryski skórne
- Maść rozgrzewająca stosowana przy przeziębieniach np. Pulmex Baby,
- Żel łagodzący na dziąsła dla ząbkujących dzieci
- Żel łagodzący uczucie świądu po ukąszeniu np. fenistil
- Czopki glicerynowe przeciwko zaparciom
- Paracetamol jak lek przeciwgorączkowy - w czopkach dla niemowląt
- Termometr (np.smoczek)
- Zakraplacz
- Łyżeczka z podziałką do podawania lekarstw, do niektórych syropów np. wapna producenci nie dołączają miarek.
- Frida do noska
- Koper włoski lub herbatki przeciwkolkowe
Jeśli o czyms zapomniałam prosze o sugestie

na pierwszy ogien tyle rzeczy niepotzrebne
to co wg mnie mozna pozniej kupic - jak bedzie koniecznosc (pamietajmy ze te rzeczy maja okreslona trwalosc)
masc majerankowa
masc rozgrzewajaca
zel fenistil
zel dla zabkow
czopki glicerynowe
frida
herbatki koperkowe - bo jest ich wiele - i nie wiemy jakie pomoga naszemu baby - a na wyjscie ze szpitala czesto dostaje sie pudelko probek i jest szansa przetestowania...
majtki dla kobiet sa przydatne - oczywiscie jesli szpital pozwala...u nas nie pozwalano - chodzilo sie z wielka lignina pomiedzy nogami - wystajaca z przodu i z tylu jak wielki fiutek :-D Ale w domu uzywalam
Wkladek laktacyjnych tez uzywalam
i jeszcze polecam tantum rose czy inny plyn do higieny intymnej z wyciagiem z debu chyba :zawstydzona/y: - wtedy ladnie i szybko sie goi

U mnie w szpitalu były dostępne w każdej ilości a majtek zabraniano też, dlatego pamiętam jak panna urodziła 2 dziecko i jej nie rozcinali - w tym przypadku miała zgodę - też bym tak chciała.

Przynam szczerze że ja jak Kacper miał się urodzić miałam cały zetaw leków w apteczce, sugerowałam się radami doświadczonych mam. Ale przydatne okazały mi się tylko krem do pupy, Tantum-rosa, sól fizjologiczna, jałowe gaziki i spirytus 70%, a reszta poprostu uległa przeterminowaniu bo miałam to szczęście że Kacper nie chorował i nie choruje do tej pory. Tak więc teraz przygotuję rzeczy które potrzebne są od pierwszego dnia do pielęgnacji a razie jakiejś infekcji skoczę do apteki. Nie będę robiła zapasów. Małego od pierwszego dnia musiałam kąpać w krochmalu bo miał baaaardzo wysuszoną skórę i to pomogło w 100%. Kalii nigdy też nie używałam choć była w apteczce.
To tak z mojego doświadczenia:-)

mata-kow u nas w szpitalu tak zalecali, jak wstawalam z lozka to zakladalam majtochy, ale ogolnie duzo odpoczywalam i lerzalam tylko z wkladka. Byla na sali kobietka ktora chodzila wiecznie w majtach i leginsach i po 1 dniu potrzebowala pomocy doktora:szok: bo zaczelo jej sie ....gnoic. Dla mnie wszystko szybko sie goilo .

Kochane zamiast nosic lignine lepiej kupic poddklay takie pieluszki dla niemowlat z belli sa jak podpaski tylko znacznie wieksze
6

Kochane zamiast nosic lignine lepiej kupic poddklay takie pieluszki dla niemowlat z belli sa jak podpaski tylko znacznie wieksze
6

nie kazdy szpital honoruje
w domu tak - ale w szpitalu w pierwszej dobie zwlaszcza naczelna poloznych na nie nie pozwalala - chodzi o rozna chlonnosc tych wkladow - ona tlumaczyla ze te szpitalne - wie jak kazda powinna wygladac i co jest norma - bo nie wiem czy wiecie mamy nierodzace - na kazdym obchodzie cala komisja staje nad lozkiem kobiety w pologu i trzeba pokazac te lignine-wkladke - oceniaja kolor, ilosc:crazy: troche ponizajace - 10 osob patrzy na to co z Ciebei wylatuje

reklama
U nas wlasnie w szpitalu zalecili te wkladki i to juz 8 lat temu jak corke rodzilam..I tego co wiem to nic sie nie zmienilo...

Do góry