reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

A czemu jest lepszy dla dziecka? Moja ciocia jest nauczycielka w szkole specjalnej i ona corce zalatwiala 2 cesarki bo zawodowo jest tak spaczona ze najwiecej dzieci z niedotlenienien, porazeniem mozgowym rodzi sie naturalnie niestety. I powiedziała ze boi sie zeby corka rodzila naturalnie. Napewno dla matki lepiej urodzic naturalnie, bo jednak cc to operacja. A wszystkie operacje sa poprostu narażone na komplikacje. Ja pewnie jak zdrowie pozwoli to bede rodzic naturalnie, wiem ze miło nie będzie ale poprostu taka jest natura i juz 😁
Zdania w tym temacie sa podzielone. Znajoma polozna z doswiadczeniem ( ponad 30 letnim) zaleca porod naturalny, siostra ktora studiuje poloznictwo tez ma wpajane od samego poczatku ze porod naturalny jednak wygrywa z cc.
Zarówno pn jak i cc maja swoej plusy i minusy.
Droga ktora przechodzi maluszek przez narzady rozrodcze ma duzy wplyw na poprawny rozwoj neurologiczny.
Gdy my przemy dziecku uciska sie klatka piersiowa co ma pozytywny wplyw na funkcje oddychania dziecka i pozbywa sie ono wlod plodnych z pluc. Lepsza flora bakteryjna. My szybciej dochodzimy do siebie i mozemy zajac sie maluszkiem. Pobudzona laktacja ( chodz nie w kazdych
przypadkach ) Jest mnostwo plusow pn warto poczytac na ten temat. Natomiast nikomu nie narzucam swojego zdania bo kazdy ma swoj rozumek ;)
My tez nie mozemy z gory zakladac i nastawiac sie na cc czy pn. To wszytsko przeciez zalezy od sytuacji. My w tej kwestii mamy malo do powiedzenia - najwazniejsze jst dobro dziecka

reklama
A Ty jesteś akurat w 21 tyg? Podziwiam ze jeszcze pracujesz:D ! Jak dajesz radę? Mi lekarz od 3 msc kazal iść na zwolnienie ale logika jakby nie kazal sama bym prosila o zwolnienie, za ciężka praca na ciążę. A piłki nie mam wlasnie sie zastanawiam czy nie kupic ale chyba jednak nie, na ten moment mamy 45metrowe mieszkanie i wielkiego psa i jeszcze pilka do tego to juz się wgl nie ruszę 😆

Ja poszlam na zwolnienie chwile przed 6 miesiącem tak 5 i pół, bo bylam w szpitalu z nerkami. Takto bym do dzis pracowala 😀 ale juz nie cwaniakuje i siedzę w domku. Teraz czas na odpoczynek, spanko 😃

Zdania w tym temacie sa podzielone. Znajoma polozna z doswiadczeniem ( ponad 30 letnim) zaleca porod naturalny, siostra ktora studiuje poloznictwo tez ma wpajane od samego poczatku ze porod naturalny jednak wygrywa z cc.
Zarówno pn jak i cc maja swoej plusy i minusy.
Droga ktora przechodzi maluszek przez narzady rozrodcze ma duzy wplyw na poprawny rozwoj neurologiczny.
Gdy my przemy dziecku uciska sie klatka piersiowa co ma pozytywny wplyw na funkcje oddychania dziecka i pozbywa sie ono wlod plodnych z pluc. Lepsza flora bakteryjna. My szybciej dochodzimy do siebie i mozemy zajac sie maluszkiem. Pobudzona laktacja ( chodz nie w kazdych
przypadkach ) Jest mnostwo plusow pn warto poczytac na ten temat. Natomiast nikomu nie narzucam swojego zdania bo kazdy ma swoj rozumek ;)
My tez nie mozemy z gory zakladac i nastawiac sie na cc czy pn. To wszytsko przeciez zalezy od sytuacji. My w tej kwestii mamy malo do powiedzenia - najwazniejsze jst dobro dziecka
To jest prawda najwaznijsze jest dobro dziecka 😁 i wszystko da sie przezyc dla bezpieczestwa malucha! Mnie to np polozne w szpitalu denerwuja nie rozumieja ze ktos moze nie chce karmic piersia a zmuszaja bo niby zdrowe. Doprosic sie o butelke w szpitalu to masakra. Ja po porodzie nie mialam mleka 3 dni. Przychodzily naciskały na piersi teraz wiem jedno na to nie pozowole

W szpitalach chyba tak badają na odczepnego, jak byłam w przychodni w szpitalu na początku (jak szukałam lekarza), to też tak mnie zbadał byle jak, nawet cytologii nie zrobił, jak trafiłam do mojej obecnej lekarki i mówiłam, że byłam w tej przychodni właśnie, to nie była nawet zdziwiona, że cytologii nie zrobili.
Cytologie mialam robiona na poczatku. Chodzilam prywatnie i w ramach pakietu ubez. ktory posiadam. Caly czas jestem badania jedynie na zasadzie usg brzuszka. Pyta czy wszytsko ok czy sa jakies problemy jak sie czuje i tyle ;) akordowo ;D
Teraz musze zrobic glukoze, mialas juz?

Ja poszlam na zwolnienie chwile przed 6 miesiącem tak 5 i pół, bo bylam w szpitalu z nerkami. Takto bym do dzis pracowala 😀 ale juz nie cwaniakuje i siedzę w domku. Teraz czas na odpoczynek, spanko 😃
ja zaczelam 27 tydzien i jeszcze pracuje;) dobrze sie czuje a siedzenie w domu pewnie doprowadzilo by mnie doszalu ;)) odejde jakos za tydzien jak pozamykam wszytskie sprawy w pracy a potem ogarne wyprawke ;)
cwiczycie sobie ? ja nawet nie mam czasu na spacer ;( chyba jutro sie wybiore

No pewnie, w końcu czas tylko dla Ciebie i Dzieciątka 😊 ja jakbym miała lżejszą pracę tez bym dala rade później, ale w mojej i tak bym była bezuzyteczna prawie że, a też nie lubię specjalnego traktowania, więc bez różnicy.. xd
Ja mogę sobie pozwolić na taki dlugi okres pracowania w ciazy - mam lekka prace i przyjemną;) natomist przyznam ze juz meczy mnie siedzenie w biurku i wstawanie z rana.. Zreszta przyznam, ze coraz wiekszy mam problem z koncentracja wiec wypadaloby juz isc na to zwolnienie. daje sobie jeszcze tydzien i bede wypoczywac;) Moze porobie jakies DIY i wyposażę pokój Ignasia ;) Tez nie mam pilki.. a Cwiczysz sobie??? Przypomnij prosze ktory to tydzien ;)

reklama
To ja slyszlaam z kolei ze trzeba strasznie pilnować dziecka i położnych bo bez pytania w razie najmniejszych problemów z laktacja dokarmiają mm, jednak co porod co osoba to inna historia :D
To u mnie w szpitalu takie,, mile,, polozne pomocne ze ohoho 😁 moim zdaniem to matki decyzja jak chce karmic i tyle a zmuszanie wymuszanie nie jest wporzadku. Ja karmilam tylko 4.5 miesiaca chcialam 8miesiecy góra do roku ale sie nie udało. Ale nie uwazam żeby mleko zrobilo jej jakas krzywde

Do góry