reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

A jak ustalacie dzieciom rytm dnia? Dajecie im spac tak jak chcą czy przetrzymujecie do danej godziny j budzicie o tych samych porach ?:)

reklama
Mój skończył dziś 4 tygodnie i jak go położna dziś ważyła to było 4020g, ale w ubranku i pieluszce, więc można przyjąć, że 4kg już ma a Twój? 😊
Mój dziś skończył 4 tygodnie a w środę był wazony i miał już 4700g 😅 1kg przybrał w dwa tygodnie 😅 on nawet po mm ledwo 1,5 godziny wytrzyma bez jedzenia a jeszcze pierś dostaje. Staram się teraz przeciągać mu trochę te posiłki ale nie chcę znowu dziecka głodzić jak się domaga jedzenia.

TAKZE Dziewczyny, nie zaczne w tym roku sezonu bikini 😂😂😂😂

Załączniki

• Screenshot_20210319_092909_com.android.gallery3d.jpg
    Screenshot_20210319_092909_com.android.gallery3d.jpg
    252,7 KB · Wyświetleń: 97
Możesz spróbować dac mu dicopeg junior. Połowę saszetki rozpuścić w 30 ml wody i mu podać. Ma za zadanie rozrzedzić stolec w jelitkach. Jest od 6 m-ca ale mi to polecił pediatra w razie zaparć. U nas robi kupkę co 2 dni i raz mu dałam bo chciałam zobaczyć czy zrobi częściej, i był lekki efekt przeczyszczający i mniejszy ból brzuszka.
Wg ulotki nie jest wchłaniany do jelit i nie ulega też fermentacji w jelitkach [emoji846]
Póki co nie chcę mu nic podawać na własną rękę, szczególnie, że jednak codziennie kupa jest kilka razy nawet, ale wczoraj było mniej, a pod koniec dnia tylko kleksy, płacz i gazy, ale na wieczór zrobił już normalnie :)

Mój dziś skończył 4 tygodnie a w środę był wazony i miał już 4700g 😅 1kg przybrał w dwa tygodnie 😅 on nawet po mm ledwo 1,5 godziny wytrzyma bez jedzenia a jeszcze pierś dostaje. Staram się teraz przeciągać mu trochę te posiłki ale nie chcę znowu dziecka głodzić jak się domaga jedzenia.
U mnie podobnie, ale często te niby znaki głodowe to zwykła ściema 😂 wczoraj przy położnej ryk i piąstki w buzi to położna zaraz, że głodny, a ja mówię, że dopiero jadł, zważyła go i mówi "niee no dziecko nie jest głodne" 😂 po czym stwierdziła, że chce sobie possać i potrzebuje bliskości i faktycznie przy cycu się uspokoił, a za wiele mleka nie wyssał, ale wieczorem np. już objawy "głodowe" były raczej od problemów z brzuszkiem, bo jak mu wsadziłam termoforek na brzuszek to ładnie zasnął na chwilę, zresztą jak jest głodny to ryczy bez przerwy, a wczoraj tylko co jakiś czas, przy gazach, ale w sumie to nigdy nie wiadomo o co małemu chodzi 🤷 Czytałam, że niby znakiem, że dziecko jest głodne jest jak mu wsadzisz palec do buzi i zaczyna ssać, ale jak na moje to się nie sprawdza, bo rzadko kiedy nie ssie, nawet po jedzeniu dalej ssie, bo to taki odruch pewnie.

Ostatnia edycja:
Ja tylko czekam, aż zaśnie i nie budzę, niech śpi jak najdłużej 🤣 i tak mniej więcej je, budzi się, śpi, myjemy o tej samej porze :)
Haha a my myjemy różnie jak się obudzi (między 20, a 23 nawet), ale trzeba to usystematyzować, bo potem będzie masakra. Generalnie ostatnio w dzień mało śpi, więc ciężko mówić, że budzi się o tej samej porze, bo w dzień to robi sobie tylko krótkie drzemki, a karmienie staram się, żeby było co minimum 3h, ale nie zawsze się da, zwłaszcza jak daję cyca i nawet po tym zaśnie to nie liczę jako porcję i jak dalej chce, to daję modyfikowane, ale jak dostał modyfikowane 90ml albo 120ml to wcześniej niż za 3h nie dostanie, jedynie cyca do possania, ale wtedy co wyssał to uleje 😅

Powiem Wam ze kiedyś od Was przeczytałam że do odciagania mleka jest metoda 775533 i tak też robiłam. Odciagalam około 120/140 ml i przy tym zawsze się uchlapalam tym mlekiem zmieniając pierś 😅 dzisiaj stwierdziłam że odciagne najpierw 15 minut jedna, a potem drugą i ledwo mleko zmieściło sie do butelki. Wyszło jak nic 180ml. I co najbardziej mnie zdziwiło że młoda zjadła wszystko ze smakiem 😯😀

reklama
No właśnie nie wiem, nie chcę go zmuszać do spania na pleckach i sama chciałabym w nocy spać, no ale mam obawy, a nie mam monitora oddechu i jak tylko leży na brzuszku, to ja nie zasnę, co chwilę sprawdzam, czy ma nosek drożny :( Główki jeszcze jakoś zbytnio nie podnosi, bardziej nóżki podnosi jak jest na brzuszku jak akrobata, ale z boku na bok czasem zmieni, gorzej jak podczas zmiany zatrzyma się na środku. Dziwne jest to, że wcześniej normalnie spał na plecach, ale też nie charczał, a teraz zwłaszcza w nocy i po modyfikowanym jest masakra, więc coś musi być na rzeczy.
W dzien malego klade na brzuszku i spal tak fajnie❤

Do góry