Nie no napisałam, że właśnie nie jest niezbędne ale trzeba je dziecku odpowiednio zastąpić i trochę więcej pokombinować. Ogólnie mięso wiadomo najlepiej uzupełnia żelazo i inne tam witaminy i minerały. Jednak można je zastąpić strączkami np. fasolą itd. itp. Ja jednak młodemu podaję po trochę, nie musi być codziennie ale co drugi, trzeci dzień np. Jeżeli chodzi o mięso to wiadomo, że tak jak z warzywami jakaś chemia tam jest... Lepiej dlatego np. wybrać indyka niż kurczaka bo są bardziej wymagające w hodowli i nie faszerowane antybiotykami. To mi przypomniało, że mam dojście akurat do swojskiego kurczaka więc zakupię i zrobię zapasynie jest ani wegetarianką ani weganką jak pojadę do kogoś i poda to zjem nie wybrzydzam ale u nas w domu się nie jeuważam porostu, że jest nie zdrowe i więcej tam chemii niż mięsa kiedyś jeszcze kupowałam bio ale jakoś przestałam
tak samo nie ma zwykłego białego cukru w sumie brązowego też nie
nie ma też masła i mleka też nie no w sumie jest małego w proszku
nie ubolewamy
hmm a czemu jest nie zbędne?![]()
reklama
Jasne, że tak, spróbuj czy będzie smakowałaJakie wyrzucaniematka śmietnik resztę dojadała
Ps. Jak już tu mamy za nami dania i owocki, to czy niebawem mogę ruszyć z kaszką na śniadanie?
Patii26
Fanka BB :)
Podpinam się do pytania, kiedy najlepiej kaszki wprowadzić, żeby nie " zapchać" dziecka?Jakie wyrzucaniematka śmietnik resztę dojadała
Ps. Jak już tu mamy za nami dania i owocki, to czy niebawem mogę ruszyć z kaszką na śniadanie?
ahh no tak żelazo czy ty wiesz, że taki indyk ma żelaza 1,1 mg na 100g , zresztą pewnie po zbadaniu to jakaś śladowa ilość jest mój dostanie to co my czyli amarantus ok. 15 mg na 100 g i najlepiej dodać natki pietruszki i papryki (takiej surowej) albo na słodko z czarną porzeczką bo mają najwięcej wie C i wtedy lepsza wchłanialność będzie bo to żelazo roślinne niehemoweNie no napisałam, że właśnie nie jest niezbędne ale trzeba je dziecku odpowiednio zastąpić i trochę więcej pokombinować. Ogólnie mięso wiadomo najlepiej uzupełnia żelazo i inne tam witaminy i minerały. Jednak można je zastąpić strączkami np. fasolą itd. itp. Ja jednak młodemu podaję po trochę, nie musi być codziennie ale co drugi, trzeci dzień np. Jeżeli chodzi o mięso to wiadomo, że tak jak z warzywami jakaś chemia tam jest... Lepiej dlatego np. wybrać indyka niż kurczaka bo są bardziej wymagające w hodowli i nie faszerowane antybiotykami. To mi przypomniało, że mam dojście akurat do swojskiego kurczaka więc zakupię i zrobię zapasy![]()
dla mnie ważne jest żelazo bo ja miałam wiecznie niedobory a i młody ze względu na wcześniactwo ma brać do 1 r.ż robiliśmy Ferrytyne i ma tak w granicy normy ale raczej dolnej dlatego nie mogę się doczekać kiedy włączę
ciekawostka żeby się dobrze czuć, włosy nie wypadały to trzeba mieć poziom normy w połowie zachowany nie za mało/nie za dużo ot w sam raz!
Patii26
Fanka BB :)
A jakie kaszki? Takie kupione? Jakieś smakowe czy jakie?Jasne, że tak, spróbuj czy będzie smakowałaU nas kaszki to chyba najgorzej ale nie poddaję się
![]()
E
ecza
Gość
A jak podajesz te kaszki?Ja raz spróbowałam podać kleik ryżowy taki czysty i zostałam nim tylko oplutaJasne, że tak, spróbuj czy będzie smakowałaU nas kaszki to chyba najgorzej ale nie poddaję się
![]()
E
ecza
Gość
Hehe podobne zagwozdki mamyA jakie kaszki? Takie kupione? Jakieś smakowe czy jakie?
w rozszerzaniu diety Link do: Ebook Rozszerzanie diety w 6 krokach - RozszerzanieDiety.plPodpinam się do pytania, kiedy najlepiej kaszki wprowadzić, żeby nie " zapchać" dziecka?
jest to jako krok 4
krok 1 - warzywa
krok 2 - owoce
krok 3 - mięso i jajo
ja tam nie idę wg zaleceń
Tak, do kaszki zazwyczaj dodaję jakiś owoc wtedy trochę lepiej wchodzi. Robię z połowy porcji bo i tak młody zjada po parę łyżeczek. Kleik ryżowy to chyba nie ma jakiś wielkich wartości więc mądre dzieckoA jak podajesz te kaszki?Ja raz spróbowałam podać kleik ryżowy taki czysty i zostałam nim tylko oplutaDodajesz coś do nich..jakieś owoce?
reklama
Z kupnych Holle, HiPP Bio a robiłam jaglaną i owsiankę ale w Termomixie akurat. Smakowych kaszek nie kupuję, wolę dodać sama jakiś owocA jakie kaszki? Takie kupione? Jakieś smakowe czy jakie?