MamM
Fanka BB :)
Pięknie! Brawou nas taki postęp![]()

Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Pięknie! Brawou nas taki postęp![]()
Mówimy o zakładaniu wkładki na NFZ kontra prywatnie. Piszesz o prywatnie. Zwykła wkładka miedziana czy złota to koszt około 150 zeta. A hormonalna około 500. Reszta to zarobek lekarza. A ja już dałam zarobić lekarzom prywatnie i mam w nosie. U nas samo założenie w Centrum Planowania Rodziny jest darmowe i to sobie ogarnę. A robią ok, dwie kumpele tam zakładały, jedna zwykłą, a druga hormonalną. Ja miałam już wcześniej zwykłą spiralę i mi się sprawdziła.Mój gin mi też mówił o wkładkach. Ale mowil, że są dwa typy wkładek, jedna jest miedziana za 400 zł, przy niej okres jest silniejszy, bardziej krwawy, a druga to hormonalna właśnie ta droższa, u nas za 1200 zł. I mówił, że po założeniu robi usg i sprawdza, czy wkładka jest ułożona w dobrym miejscu![]()
Jeśli pomimo wkładki kobieta zajdzie w ciążę - i chce ją utrzymać, to wkładki się nie wyjmuje tylko czeka do porodu. Oczywiście ze świadomością dodatkowego ryzyka. Jak kazdy środek antykoncepcyjny, nie ma 100% pewności.Coooo?Ta, wkładka kuźwa powinna być dawno wyjęta!
![]()
Łącze się w bóluMatko, mój młody zasnął 18:30 ale nie spał od 12. Najśmieszniejsze jest to, że mi prawie w kąpieli zasnął. Patrzę na niego co on taki spokojny a mu powieki opadają więc go wyjęłam,zaczęłam śpiewać to się otrzeźwiłTak więc jutro czuję, że pobudka o 5 rano
![]()
Ja stosuję od urodzenia biogaia i z polecenia gastroenterelogoga przeszłam na vivomixx i młoda miałą okrutną biegunkę...myślałam, że to po szczepieniu...ale minął tydz...dwa...i w końcu wróciłam do biogaia i biegunka się skończyła....dziwne to było bo niby vivomixx zalecany w biegunkachNajlepszy czyli Vivomixx![]()
No to moja śpi od 19 a nie spała też od 13 i jak wracałam z nią ze spaceru o 18 to wyglądała jak zombieMatko, mój młody zasnął 18:30 ale nie spał od 12. Najśmieszniejsze jest to, że mi prawie w kąpieli zasnął. Patrzę na niego co on taki spokojny a mu powieki opadają więc go wyjęłam,zaczęłam śpiewać to się otrzeźwiłTak więc jutro czuję, że pobudka o 5 rano
![]()
U mnie dziś ta sama sytuacja, mała śpi od 18:30, ale nie spała od 13Matko, mój młody zasnął 18:30 ale nie spał od 12. Najśmieszniejsze jest to, że mi prawie w kąpieli zasnął. Patrzę na niego co on taki spokojny a mu powieki opadają więc go wyjęłam,zaczęłam śpiewać to się otrzeźwiłTak więc jutro czuję, że pobudka o 5 rano
![]()
A to nie wiedziałam, że tą wkładkę się trzyma do poroduJeśli pomimo wkładki kobieta zajdzie w ciążę - i chce ją utrzymać, to wkładki się nie wyjmuje tylko czeka do porodu. Oczywiście ze świadomością dodatkowego ryzyka. Jak kazdy środek antykoncepcyjny, nie ma 100% pewności.
Niedawno przechodziłyśmy przez to samo u nas katar trwał dwa tygodnie na szczęście aromactive pomogl i w nocy ładnie spałaU mnie dziś ta sama sytuacja, mała śpi od 18:30, ale nie spała od 13Na
15:30 bylysmy u pediatry z tym katarkiem, bo jej starsznie charczy w nosie i ten katar nie spływa tylko zalega i przy karmieniu ciężko jej się oddycha i ciągle się odrywa od piersi by złapać oddech19:15 się obudziła z zapchanym nosem, musiałam jej odciągnąć, taki płacz
teraz ją ululałam i śpi. Czuję ciężką noc... Wgl przykleiłam jej plasterek Aromactive na ubranko na klatce piersiowej i tak intensywny zapach, że widziałam, że jej przeszkadza, że za mocno. Ściągnęłam jej go i przykleiłam na jej łóżeczko, które jest dostawione do naszego łóżka w którym śpię z małą.
Bo jeśli zajdzie się w ciążę mając wkładkę w środku, to przy jej usuwaniu jest zwiększone ryzyko poronienia. Dlatego czasami dzieci rodzą się z wkładkami domacicznymi. Taka ciąża jest z podwyższonym ryzykiem infekcji wewnątrzmacicznej, wcześniejszego porodu, ale rzadko który ginekolog zaleca usunięcie wkładki właśnie z racji ryzyka poronienia. Oczywiście z wkładkami też poronienie jest możliwe, ale statystycznie częściej się zdarzają po jej wyjęciu. Niektórzy lekarze wyciągają wkładkę, jeśli jest umiejscowiona nisko w macicy. Ale jeśli wysoko, to chyba żaden lub niewielu by się podjęło.A to nie wiedziałam, że tą wkładkę się trzyma do poroduczemu tak?