reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Dziewczyny ze starań 2022 - bez tabu

reklama
kurcze i właśnie mówiłam, że raczej niepodjadam, a dziś się przyłpałam na podżarciu ziemniaka z gara jak poszłam po coś do mamy. I tak myślę, że jednak chyba czasem mi się zdarza. Więc muszę się temu przyjrzeć. Dziś na obiad brązowy ryż zamiast ziemniaków 🤷‍♀️ jesteście dumne?
Te ostudzone ziemniaki prosto z gara jakos tak magicznie smakuja😁😁
Właśnie robię sobie hybrydy i puściłam sobie w tle niedawno dodany serial z netflixa- baby fever. Ale jaja, kobieta ginekolog z kliniki niepłodności ukradła sperme i się nią zapłodniła😁
O tak bardzo przyjemny serial😊
Można w sumie powiedzieć że ja w tej chwili hoduje jajeczka za nas dwie i to na kilka miesięcy zapasu :p

Jajka i serki wiejskie oczywiście ok.
Jeśli chodzi o gotowanie to np makaron aldente dużo bardziej ok niż taki rozgotowany więc zastanawiam się jak to się ma do ziemniaków w zupie. Ale chyba powinny podlegać tym samym prawom przyrody co ziemniaki bez zupy czyli wystudzone są ok :p.

Makaron to ja w sumie w tej chwili kupuje głównie z grochu, zielonego groszku, soczewicy. Generalnie taki roślinny, który ma dużo białka jak na makaron.
Ja te makarony ze zdj kupuje czasem, jak na roslinne sa calkiem spoko😁 ten z groszku akurat mi srednio podszedl
20220628_185206.jpg

Kawa czarna bez cukru jest ok. Ale jak pijesz z mlekiem to insulina leci w kosmos.

Ale niestety próbowałam tyle razy i tego nie wyeliminowałam. Nie umiem z rana bez kawy z mlekiem :(
Czyli jest nadzieja! Ja team czarna bez cukru od kilku lat!

I jeszcze... może już o tym mówiłyście... jak bez badań zaobserwować u siebie ewentualne symptomy IO czy innych problemów tego typu? Cukier mam niby w normie, ale tak się zastanawiam... Przy IO czujemy się po posiłku... jak?

To ja jeszcze wbiję z dwoma refleksjami dnia...

Pierwsza: zastępowałam dziś koleżankę i poszłam uczyć do szkoły dla maluchów (1-3).
Jeżuuuu, jakie tam są DZIECI!!!
Nie, nie w szkole.
Pod szkołą...
Średnia wieku tych wszystkich rodziców to jakieś 28 lat... Buuuu... Jak już będę mieć dziecko, to jak to będzie wyglądać?? Jako pięćdziesięciolatka tam stała będęęęęęęę...

Druga: poszłam na pobranie krwi. Z jednej strony super, bo to oznacza, że wizyta IVF za tydzień. Nigdy nie przypuszczałam, że te długie miesiące jednak szybko miną...
Na liście badań cały pakiet przyjemności: HIVy syfilise, różyczki i wirusowe wątroby...
Pani w labo do mnie: "W ciąży pani jest, tak?".

Buuuuuuuuuuuuuuuuu.
Dla pocieszenia, my robiliśmy te wszystkie hivy i inne syfy oboje, bo to jest wymagane w Polsce do procedur wspomaganego rozrodu. I pani na nas patrzyła jakbyśmy trochę za bardzo zaszaleli na imprezie dla swingersów ;).
A czy to, że tak późno jem śniadanie to też powinnam zmienić? Czyli sama kawka po wstaniu a śniadanie po 3h nie wchodzi w gre.
Jeśli potraktujesz kawkę z mlekiem rano jak posiłek to w sumie nie wiem. Ale taki trochę wywalajacy insulinę w kosmos więc lepiej by było ze śniadaniem :*.
Ja te makarony ze zdj kupuje czasem, jak na roslinne sa calkiem spoko😁 ten z groszku akurat mi srednio podszedl
Ja też! Są bardzo spoko! Ale ostatnio kupiłam na Allegro cały karton różnych makaronów, wyszło taniej niż w Biedrze i bardzo polecam :D. Jeszcze gratisy dali :D.

Czyli jest nadzieja! Ja team czarna bez cukru od kilku lat!

I jeszcze... może już o tym mówiłyście... jak bez badań zaobserwować u siebie ewentualne symptomy IO czy innych problemów tego typu? Cukier mam niby w normie, ale tak się zastanawiam... Przy IO czujemy się po posiłku... jak?
Przy IO możesz być senna po posiłkach, mieć ochotę podjadać. Ale generalnie IO to tylko jedno z zaburzeń gospodarki węglowodanowej, są też inne. Ja np biorę metę mając takie krzywe:

Screenshot_20220318-140804~2.png

I to jest niby lekka hipoglikemia reaktywna czyli cukier mi siadł 2h po posiłku za bardzo. Insulina jest super.

Diabetolog i ginekolog stwierdzili, że normalnie nie byłoby sensu tego leczyć lekami ale z uwagi na niewyjaśnioną niepłodność mam żreć metę na wszelki wypadek.

Dla pocieszenia, my robiliśmy te wszystkie hivy i inne syfy oboje, bo to jest wymagane w Polsce do procedur wspomaganego rozrodu. I pani na nas patrzyła jakbyśmy trochę za bardzo zaszaleli na imprezie dla swingersów ;).
Dobre :-)
My już po raz trzeci ten zestaw robimy, no bo cóż, ważne 6 miesięcy... a czeka się dłużej.
Ja dziś wyskoczyłam między pracami, a mój mąż jutro skoro świt. Nikt go pewnie nie zapyta, czy jest w ciąży... ;-)
Zresztą zawsze pojawiają się takie kontrolne pytania, mimo że nazwisko i funkcja lekarza są wyraźnie napisane na skierowaniu. "Centrum wspomagania prokreacji" ma w sumie jedną rolę... z imprezy swingersów pewnie bym tam w kolejkę półroczną nie szła :p

Ale tak sobie myślę... jedna z moich koleżanek na takie badania chodziła po każdych wakacjach w Egiptach, Turcjach i Tunezjach. I od razu po tabletkę "po". Zero zabezpieczeń, carpe diem, YOLO, urlop to impreza... Potem się pyk ustatkowała, i od razu mąż i dzieci każde w 2.cyklu... No taka karma...

Dobre :-)
My już po raz trzeci ten zestaw robimy, no bo cóż, ważne 6 miesięcy... a czeka się dłużej.
Ja dziś wyskoczyłam między pracami, a mój mąż jutro skoro świt. Nikt go pewnie nie zapyta, czy jest w ciąży... ;-)
Zresztą zawsze pojawiają się takie kontrolne pytania, mimo że nazwisko i funkcja lekarza są wyraźnie napisane na skierowaniu. "Centrum wspomagania prokreacji" ma w sumie jedną rolę... z imprezy swingersów pewnie bym tam w kolejkę półroczną nie szła :p

Ale tak sobie myślę... jedna z moich koleżanek na takie badania chodziła po każdych wakacjach w Egiptach, Turcjach i Tunezjach. I od razu po tabletkę "po". Zero zabezpieczeń, carpe diem, YOLO, urlop to impreza... Potem się pyk ustatkowała, i od razu mąż i dzieci każde w 2.cyklu... No taka karma...
Może dlatego zapytała że w ciąży byłoby za darmo albo nie wiem, jakoś inaczej 😘. Myślę że nie zrobiła tego złośliwie chociaż rozumiem, że mogło Ci być przykro.

reklama
Przy IO możesz być senna po posiłkach, mieć ochotę podjadać. Ale generalnie IO to tylko jedno z zaburzeń gospodarki węglowodanowej, są też inne. Ja np biorę metę mając takie krzywe:

Zobacz załącznik 1418606
I to jest niby lekka hipoglikemia reaktywna czyli cukier mi siadł 2h po posiłku za bardzo. Insulina jest super.

Diabetolog i ginekolog stwierdzili, że normalnie nie byłoby sensu tego leczyć lekami ale z uwagi na niewyjaśnioną niepłodność mam żreć metę na wszelki wypadek.
Dzięki! Zagadnę o to chyba endokrynologa następnym razem, z ciekawości...

Do góry