reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
T
zyli w sumie jeśli na usg nie ma podejrzeń to bez sensu trochę wydawać pieniądze?
To też ciężko wyrokować ,bo np 20% dziecko z zd wygląda na usg całkiem dobrze.
Ciąża jest dla ludzi o mocnych nerwach lub dla tych co się nie badają i olewają 😁

T
zyli w sumie jeśli na usg nie ma podejrzeń to bez sensu trochę wydawać pieniądze?
To też ciężko wyrokować ,bo np 20% dziecko z zd wygląda na usg całkiem dobrze.
Ciąża jest dla ludzi o mocnych nerwach lub dla tych co się nie badają i olewają 😁
Haha racja, od początku ciąży cały czas jestem w stresie czy nie poronie, czy dziecko będzie zdrowe itp dodatkowo jeszcze większość czasu mam nudności i wymioty także tylko na samym początku się bardzo cieszyłam

acja, od początku ciąży cały czas jestem w stresie czy nie poronie, czy dziecko będzie zdrowe itp dodatkowo jeszcze większość czasu mam nudności i wymioty także tylko na samym początku się bardzo cieszyłam
Moja radość trwała do 12 tygodnia tylko. Od tamtej pory wiem,że coś nie gra. Gdybym nie zaznaczyła w nifty że chce żeby zbadali dodatkowe odkrycia to pewnie już spalabnym spokojnie. A tak trzech lekarzy póki co wysyła mnie na amnio. Nie wiem tylko co zrobię z wynikiem jeśli będzie nieprawidłowy.

Dzień dobry to ja trochę w innej sprawie
Jestem w 13tyg ciąży, pierwsze usg prenatalne wyszło dobrze, jednak zastanawiam się czy iść robić test nifty
Boję się, że test wyjdzie okey a po urodzeniu okaże się, że dziecko jest chore
Co sądzicie? Czy ktoś miał taką sytuację, że testy wyszły spoko a jednak było inaczej?
Boję się ponieważ odkąd jestem w ciąży bardzo dużo czytam o rozwijaniu się dziecka, komplikacjach itp. A dodatkowo sama mam astme, niedoczynność tarczycy i problemy kardiologiczne

Moja radość trwała do 12 tygodnia tylko. Od tamtej pory wiem,że coś nie gra. Gdybym nie zaznaczyła w nifty że chce żeby zbadali dodatkowe odkrycia to pewnie już spalabnym spokojnie. A tak trzech lekarzy póki co wysyła mnie na amnio. Nie wiem tylko co zrobię z wynikiem jeśli będzie nieprawidłowy.
Mi pierwsze prenatalne wyszły dobrze a drugie nie.
Zrobiłam amnio i wiem jaką ma wadę genetyczną - wiem co mam robić i na co zwracać uwagę jak się mała urodzi.

i pierwsze prenatalne wyszły dobrze a drugie nie.
Zrobiłam amnio i wiem jaką ma wadę genetyczną - wiem co mam robić i na co zwracać uwagę jak się mała urodzi.
Ja się boje tego że wada będzie znacząca. O ile jakiś genetyk mi wogole zinterpretuje ja. Bo póki co żaden nie potrafił wyjaśnić duplikacji 6p

i pierwsze prenatalne wyszły dobrze a drugie nie.

Ja się boje tego że wada będzie znacząca. O ile jakiś genetyk mi wogole zinterpretuje ja. Bo póki co żaden nie potrafił wyjaśnić duplikacji 6p
U nas microdelacja w długim ramieniu chromosomy 15.
Mi prowadzący od razu dał cay opis ze wszystkim (on robił mi amnio).
Jest bardzo rzadką wadą.

U nas microdelacja w długim ramieniu chromosomy 15.
Mi prowadzący od razu dał cay opis ze wszystkim (on robił mi amnio).
Jest bardzo rzadką wadą.
Jak szukałam info o swojej wadzie to wiele razy natknęłam się na del 15q. Za to dup 6p ze świecą szukać. Znalazłam jedno dziecko w usa z tą wada. Także masakra

reklama
Jak szukałam info o swojej wadzie to wiele razy natknęłam się na del 15q. Za to dup 6p ze świecą szukać. Znalazłam jedno dziecko w usa z tą wada. Także masakra
Tylko del 15q to nie to.
Tu chodzi o długie ramię i zupełnie inne kosekwencje.
Na polskich stronach jest o 15q11.13
A u nas 15q11.2
Na zagranicznych stronach trochę znaleźliśmy ale to już dostaliśmy z wynikami amnio.
W klinice genetycznej (trochę czekaliśmy na nfz) potwierdzili to co już wiedzieliśmy. Teraz czekamy na nasze wyniki genetyczne.
W tym przypadku jeśli któreś z nas ma tą wadę dla małej będzie dużo lepsze niż jak powstała przy rozwoju.

Do góry