rosenberg
Fanka BB :)
Nigdy nie dowiesz się, co jest przyczyną wysokiej wolnej bety, jeśli badania diagnostyczne w kierunku wad wyjdą ok. Tego po prostu nie da się określić bo nie ma odpowiednich badań i pewnie jeszcze długo nie będzie. Także żadna z nas nie odpowie Ci, dlaczego Twoja beta może być wysoka. Jedynie pogłębiając diagnostykę dowiesz sie czy ma to związek z wadą, czy też nie.Chciałabym dowiedzieć się czy któraś z Was dziewczyny robiła aminopunkcję lub nifty tylko przez bardzo wysoki poziom beta hcg? Ja miałam 17 maja robione usg prenatalne i na nim wszystko wyszło super - NT 1,6; przepływy prawidłowe, kość nosowa obecna. Tydzień później dostałam wyniki z krwi i się trochę załamałam - wyszło mi ryzyko ZD 1:167 i właśnie jedynym błędnym wynikiem była bardzo wysoka beta hcg - 5,04 MoM. Białko PAPP-A mam prawidłowe - 0,96 MoM i właśnie nie mam pojęcia co robić. Dodam, że mam 34 lata, więc ogólnie ryzyko jest też większe. Czytałam, że wysoki poziom beta hcg może sugerować późniejsze nadciśnienie ciążowe (a u mnie jest wysokie ryzyko, ponieważ wystąpiło w poprzedniej ciąży). Mam też silną niedoczynność tarczycy i w dniu badania poziom TSH był powyżej 6, bo tydzień wcześniej robiłam wyniki i dostałam nowy lek, który w ciągu miesiąca ma uregulować ten poziom. Nie wiem czy to wszystko może wpływać na wysoki poziom beta hcg?

ja robiłam amnio żeby wykluczyć zd, testy przesiewowe nie dałyby mi spokojnej głowy.
 ja robiłam amnio żeby wykluczyć zd, testy przesiewowe nie dałyby mi spokojnej głowy.