reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

a co u mnie?
U mnie oki,mozna rzec;-).Niestety wynikow nie ma,mimo obietnicy,ale teraz zdelkalrowali sie,ze w 100% beda w poniedzialek:dry:.Mimo,ze wszystkich nie mialam poszlam do gastrolog,bo Hania kupcia nadal dziwnie i duzo,dzis bylo 6 kup,uczulonko ma.
Pani dr powiedziala mi,ze na 80% Hania nie ma celiakii,swiiadcza o tym wyniki z gastroskopii,ale dopoki nie bedzie miala tych<niestety najwazniejszych> wynikow,nie odpwie definitywnie,niestety. Z calego obrazu klinicznego Hani,wiadomo juz ,ze jest alergikiem,bez wczensiejszych objawow skornych,gryzlo ja od srodka..Ale to jest do odleczenia:-).
Problemy z krwia - od alergiiW tej chwili,Hania musi byc na diecie bezmlecznej - moze z tego jesc jedynie maslo, 2 jogurty 150 ml w tyg,3 plasterki zoltego sera dziennie.Z miesa moze jesc indyka,krolika,wieprzowine - 3 posilki miesne dziennie.Wiec nie jest zle.Musze prowadzic zeszyty diet,kupek,zmian skornych.Przez min.2 miesiace musi brac Dicaflor 30,iezeli w tym czasie kupy sie nie unormuja lub po odstawieniu znowu zrobia sie brzydkie,beda badania jeszcze w jednym kierunku..I ketotifen.Przez najblizsze miesiace,Hania nie moze dostawac zadnych antybiotykow dosutnie.Jesli bede miala wyniki,musze do niej zadzwonic i w zaleznosci od tego jakie one beda,bedziemy poszerzac diete.Tak wiec czekam...:baffled:

Jak zwykle wyszlo mi dlugo,sorka.

reklama
Katka jakas dziwna ta dieta:nerd: niby bezmleczna a wolno maslo, jogurty i zolty ser:dry: Napisalas "3 posilki miesne dziennie"??
Od ponad roku prowadze taki zeszyt. Fajna rzecz:tak: Latwiej wylapac "wroga", poza tym jak ktos (czyt. moja mama:dry:) marudzi, ze Paula malo je, to robie jej tygodniowe zestawienie i jest spokoj;-)

a jesli chodzi o siły, kochana Ty tez je znajdziesz ... nie wiem jak sie to dzieje, wydaje Ci sie ze nie dasz rady, ale ... dajesz :tak:
Moniqa,mam nadzieję,że masz rację.oj to bardzo dobrze,że intubacja nie była konieczna(ja pamiętam ją do dziś,mimo,że miałam wtedy 6lat),rozmawiałam z panią,która ma się zająć usypianiem Oli i nic o tym nie wspominała.nawet sobie tego nie umiem wyobrazić u tak małego dziecka.

zabieg,nie wiem czy to można tak nazwać.jak okazało się po ostatniej wizycie Mała ma do zrobienia dwa ząbki,górne 4.bardzo szybko pojawiły się w nich ubytki.trzeba borować.jest zbyt malutka,żeby można było je normalnie zrobić.dlatego konieczna jest narkoza.niby nie jest to nic strasznego,ale tak bardzo boję się tego usypiania... zwłaszcza,że (głupia) musiałam zapytać o ryzyko.które jest,jak przy każdej narkozie.jeśli maluch ma jakąś nie wykrytą wadę,to wyjdzie ona podczas usypiania i może być mało ciekawie.niby,na cały okres pracy tej pani,raz miała taki przypadek,że dziecko się już nie obudziło,ale nawet ten jeden jedyny przypadek wcale mnie nie uspokoił.wręcz przeciwnie.

Katka,nie jest to związane z tym upadkiem.to wyjdzie dopiero jak zaczną wyrastać zęby stałe.bo podczas tego upadku,nawiązki zębów stałych już były w postaci galarety.i jeśli coś ma być nie tak,to się dowiemy dopiero około 7-8 roku życia Oli.

no dziwna - zgadzam sie
z tego co zrozumialam chdzi o rodzaj bialka,,ilosc tluszczow ,flore bakteryjna w nabiale zawarta ....
nie moze mleka,bialego sera,topionego - bo?????????????? nie umiem Ci wytlumaczyc konkretnie...
kefiru - bo nie ta flora bakteryjna ...
dzis zostalam zasypana taka iloscia informacji,ze wszystkiego nie ogarniam poprostu....
3 posilki miesne,2 z nich moge/mam zastepowac wysokogatunkowa wedlina,jak to pani okreslila,a dlatego tyle,zeby dostarczac Hani bialko....
glupia jestem i tyle:dry:

a ja mam pytanko do Ciebie,MoniQi: Czy Waszym dzieciaczkom peka skora za uszami?

Skoro lekarka tak zalecila, to chyba wie, co robi... :tak:
A Hania pije jakies sztuczne mleko? Pytam, bo moja Paula je b. malo miesa (tylko w obiadku a zjada dziennie ok. 120g:baffled:, rzadko udaje mi sie dac jej wiecej), zadnego nabialu, ryb itp. Z jajek tylko 3-4 zoltka z jaj przepiorczych tygodniowo. Ale za to namietnie pije Nutramigen i najchetniej jadlaby tylko kaszke na nim i deserki owocowe.
Pauli skorka za uszami nigdy nie pekala. Ale u niej zazwyczaj nie ma ksiazkowych miejsc atopowych- buzie ma gladka, w zgieciach lokci i pod kolanami tez czysto, ale za to wysypuje ja na udach, ramionkach no i na tych nieszczesnych raczkach. One sa chyba jej pieta achillesowa i papierkiem lakmusowym w jednym i jak tylko jej cos zaszkodzi, to najpierw wywala na dlonie:no: Dlatego tak trudno je wyleczyc:-(.(to moja teoria)

Aniu bedzie dobrze:tak: Trzymam za to kciuki:tak:

aninaaa - :-(mysl pozytywnie,nic sie nie stanie i juz:tak:
kajenka - ja mam wrazenie,ze ona jedyna konkretnie dziala...
co do mleka - po odstawieniu od piersi Hania nie chciala pic zadnego modyfikowanego mleka,przez jakis czas tolerowala jedynie kaszki Bobovity na modyfikowanym,potem juz nie chciala ich jesc i powiedziamo mi,ze moge podawac jej mleko krowie,skoro nie bedzie uczulenia i nie bylo.Zadnego mleka zastepczego nam nie zalecila,stad pewnie ta ilosc miesa.W czerwcu ide do alergologa z Hania,ciekawe co ona na to powie.
a co do uszu - widzisz,ja calkiem niedawno dowiedzialam,sie ze pekajaca skorka za uszkami to 1 z objawow alergii:zawstydzona/y::-(.Ta skorka Hani sie pojawiala sie jak miala ok 6 miesiecy,pytalam o to pediatry i odp mi,ze to normalne u dzieci,pokarm splywa i skorka peka.Wiec nei drazylam tematu.Potem to przycichlo,a od lutego na nowo,normalnie az sa strupy.Teraz znowu Hania ma ,,naderwane" uszy i w zgieciach placki czerwone.

Katka - dobrze ze juz przynajmniej wiesz co masz robic, zeby Hani sie polepszylo. teraz juz bedzie tylko lepiej :tak:

aniaaa - wszystko bedzie dobrze, zobaczysz :-)

a tak przy okazji diety - ile wasze maluszki jedza miesa i mleka? bo moja ma w ciagu dnia 2 posilki mleczne (jogurt i kaszka), zupka warzywna, drugie danie z mieskiem, a na sniadanko jajko, wedlinka, parowka, placuszki, nalesniki do wyboru. i oczywiscie owocki

ostanio moja Ninka przekona la sie do melczka - wcina z platkami sniadaniowymi az jej sie uszy trzesa. oczywiscie mleko jest krowie, bo modyfikowanego nidgy do ust nie chciala wziac ;-)

Katka moja corka jak miala alergie na mleko to jej sie uszka nadrywaly bardzo po wykluczeniu mleka wszystko wrocilo do normy a i na szyi pekala jej skora normalnie miala rane ale tez przeszlo .ja swoim dziwciakom wykluczylam z diety calkiem mleko maly do roku jadl Bebilon pepti a Iza bebiko omneo zupy gotowalam bez smietany maselko roslinne ,i dziekiBogu alergia przeszla (a mamy taka lekarz ze z Iza sama mosialam dojsc co jej dolega bo pani doktor stwierdzila ze ma alergie na pylki a jak poszlam z Kuba i powiedzialam ze robi mi czesto kupki ktore smierdza kwase to mi odpowiedziala ze duzo je to i duzo kupek robi:szok::szok: i kazala podawac laktoral po ktorym oczywiscie nic nie przeszlo ,poszlam do niej i na sile kazalam wypisac recepte na mleko dla alergikow:tak::tak:

reklama
Macie przeboje z tymi alergiami:szok:Mojej bratanicy tez pekały uszka i był na rankach taki biały nalot jak piła za duzo mleka(pije krowie odkad skonczyła1rok)Ale musze dodac ze to jest wielka miłosniczka mleka:tak:pije hektolitrami.Od jakiegos czasu nie zauwazyłam zeby cos sie działo,wiec chyba alergia mineła:tak:.
Katka a ta dieta naprawde dziwna..wczoraj nie miałam juz siły pisac,najbardziej zdziwiły mnie te 3posiłki miesne:szok:moja miesko je raz dziennie w obiadku..no ale ona nie ma diety.

Do góry