reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Lutowe mamusie 2026

Napiszę bo może się to komuś kiedyś przyda
OM 27 kwietnia
Owulacja ok. 10-11 maja
2 czerwca – 1679,3 mIU/ml
4 czerwca – 2584,9 mIU/ml tj wzrost o 54%
6 czerwca – 3930,8 mIU/ml tj wzrost o 52%

Badanie USG 7 czerwca - ciąża z OM 6+0
CRL - 1,7 czyli wiek ciąży na poziomie 4+5 tc

Cytat z wytycznych ISUOG 2022:

“Jeśli wiek ciążowy określony na podstawie pojedynczego aktu seksualnego różni się od CRL o >5 dni — ryzyko poronienia jest bardzo wysokie, nawet jeśli FHR jeszcze się nie pojawiło.”

Do współżycia doszło 9-10 maja (jednorazowo) :)

Wobec czego moja ciąża różni się o ponad tydzień biorąca pod uwagę wymiary zarodka a tydzień ciąży z OM.

Lekarz powiedział że „w każdym cywilizowanym kraju nie zajmują się takimi ciążami, jeżeli ciąża jest słaba to po prostu natura ją wyeliminuje. Jeżeli płód jest dobry to widzimy się za 3 tygodnie, bo na razie widać że coś jest ale to ciąża na bardzo wczesnym etapie”

Dam wam znać co dalej ale wydaje mi się że rokowania są słabe, a co do słów lekarza to się wypełni z nimi zgadzam. Wychodzi na to że niestety ciąża jest słaba.

Dajcie znać czy miałyście lub znacie podobne historie.
W jednej z moich ciąż też wiek ciąży nie pokrywał się z OM (też mniej więcej o tydzień). Zarodek się wprawdzie rozwijał, pojawiło się też serduszko, które niestety na następnej wizycie już nie biło. Poroniłam w okolicach 7-8 tc

reklama
OM 27 kwietnia
Owulacja ok. 10-11 maja

“Jeśli wiek ciążowy określony na podstawie pojedynczego aktu seksualnego różni się od CRL o >5 dni — ryzyko poronienia jest bardzo wysokie, nawet jeśli FHR jeszcze się nie pojawiło.”

Wobec czego moja ciąża różni się o ponad tydzień biorąca pod uwagę wymiary zarodka a tydzień ciąży z OM.

Lekarz powiedział że „w każdym cywilizowanym kraju nie zajmują się takimi ciążami, jeżeli ciąża jest słaba to po prostu natura ją wyeliminuje. Jeżeli płód jest dobry to widzimy się za 3 tygodnie, bo na razie widać że coś jest ale to ciąża na bardzo wczesnym etapie”

Dam wam znać co dalej ale wydaje mi się że rokowania są słabe, a co do słów lekarza to się wypełni z nimi zgadzam. Wychodzi na to że niestety ciąża jest słaba.

ja w marcu mialam tak ze beta przyrastala w granicach normy.. pozniej odbila ładnie pare przyrostow,pozniej znowu kiepsko.. niestety poroniłam😞💔 bardzo mi przykro ze musiss to przechodzic🫂😞

OM 27 kwietnia
Owulacja ok. 10-11 maja

Super, że udało ci się dostać tak szybko na USG i nie grozi ci ciąża ektopowa! W teorii plemniki mogą zostać w drogach rodnych kobiety do 5 dni jeśli są sprzyjające warunki😉jeśli miałaś monitoring i jesteś pewna kiedy była owulacja to faktycznie ciąża może być „za młoda „
dziękujemy za poinformowanie i nie pozostaje nic innego jak czekanie na rozwój wydarzeń

Bardzo mi przykro, że przez to przechodzicie 😔 tak jak pisałam gdzieś wcześniej, ja również miałam poronienie zatrzymane w 7-8tc. Pamiętajcie, że nie jesteście same, nie jesteście jedyne które to dotknęło. Niestety poronienia zdarzają się bardzo często, nawet jeśli wydaje nam się, że jesteśmy z tym same. I to że poronisz, nie oznacza, że to już koniec. Kolejna ciąża może być książkowa. Nie traćcie nadzieji, jeśli się nie powiedzie, a lekarz da zielone światło na kolejną próbę, to o ile będziecie czuły się na siłach to próbujcie. Ja poroniłam ciążę która była dla mnie niespodzianka (nie sądziłam że zajdę w pierwszym cyklu po tym jak stwierdziliśmy „a co tam próbujmy”) i nagle okazało się, że bardzo chce dziecka i zaszłam już w 3 cyklu po zabiegu. Jest nas wiele z tak przykrymi sytuacjami, nie jesteście z tym same 💕💕

Bardzo mi przykro :( Ale zbadaj jeszcze przyrost w poniedziałek czy rośnie dalej, czy to spadkowa. I gdyby coś bolało/ zaczęłabyś krwawić a beta dalej by rosła to od razu IP
Dobrze , a nie lepiej iść odrazu w poniedziałek na USG prywatnie ? Bo jest wolny termin ? Właśnie kurcze nic mnie nie boli , ani plamień nie mam od końca okresu , skończył się 1 maja

Dobrze , a nie lepiej iść odrazu w poniedziałek na USG prywatnie ? Bo jest wolny termin ? Właśnie kurcze nic mnie nie boli , ani plamień nie mam od końca okresu , skończył się 1 maja
Jasne że możesz pójść, ale beta też jest konieczna. Ja tam po moich przejściach uważam, że sprawdzić nigdy nie zaszkodzi.

U mnie nie ma na razie żadnych objawów ani ciążowych ani świadczących o zakończeniu ciąży, więc czekam.
Zobaczymy w którą stronę to pójdzie ale patrząc na statystyki i historie innych to mało prawdopodobne że ciąża się rozwinie. Dam znać.

Biorąc pod uwagę wysoki tydzień licząc od OM
Marny, ale mimo wszystko przyrost. To ja bym jednak wolała już być pod opieką szpitala.
Progesteronu nie sprawdziłaś?

Biorąc pod uwagę wysoki tydzień licząc od OM
Marny, ale mimo wszystko przyrost. To ja bym jednak wolała już być pod opieką szpitala.
Progesteronu nie sprawdziłaś?
Nie sprawdzałam , dopiero tutaj się dowiedziałam o badaniach beta hcg , ostatni okres 27 kwiecień do 1 maja, zero plamień czy niepokojących objawów . W poniedziałek umówiłam się na badanie USG prywatnie

reklama
Do góry