reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamusie 2026

Kitsune mam nadzieję że w przyszłym tygodniu okaże się że wszystko już jest ok ♥️

Jeżeli chodzi o wczesne wizyty myślę że nie zaszkodzi w momencie gdy beta już jest w okolicach 2-3 tys. zweryfikować czy jest chociaż pęcherzyk w macicy. Mi moja lekarka zaleciła pierwsza wizytę dopiero 6+6 ale stwierdziłam że skoro mam się martwić to chyba lepiej pójść jeszcze wcześniej żeby ten pęcherzyk zobaczyć na własne oczy i się już nie zamartwiać ;).

Piękne mam pytanie kiedy jest wydawane od lekarza zaświadczenie o ciąży? Moja szefowa zaczyna kręcić nosem że beta wysoka nie oznacza ciąży i że nie musi mi dostosowywać grafiku i obowiązków. Ja jednak po wielu latach starań wolę nie ryzykować i nie podnosić po 20 kg czy pracować po kilka dni w systemie 12 h (zwykle pracuje po 8 h i taka jest u nas norma, nie wiem czemu nagle zaplanowała 12. ). Praca w dużym sklepie spożywczym .
dokladnie, mysle ze to zalezy od lekarza ale na wizycie możesz mu powiedzieć jaki masz rodzaj pracy, może to sprawi że szybciej wyda ci zaświadczenie ☺️

reklama
U mnie dzisiaj od rana mega mdłości i już raz do łazienki mnie pociągnęło 🤢🤢 mam nadzieję że to dobry zwiastun przed wizytą bo śniło mi się że zaczęłam krwawić 😳😳

Oczywiście macie rację w kontekście ciąży pozamacicznej warto zrobić to badanie wcześniej. Chociaż jak wspomniałam u mnie w pierwszej ciąży i tak było za wcześnie na wykluczenie. Tylko powiem wam szczerze jak wygląda to z mojego punktu widzenia i doświadczenia. W pierwszej ciąży byłam bardzo spięta i przejmowałam się wszystkim. Każde badanie USG rozkładałam na czynniki pierwsze i potrafiłam pół nocy spędzić na czytaniu jakichś badań i artykułów, to było aż chorobliwe. Potem w kontekście zagrożeń i powikłań wynikających z cukrzycy ciążowej to już w ogóle był dramat ze mną. A żeby tego było mało, przed terminem dowiedziałam się o śmierci noworodka po porodzie u dziewczyny, która w sumie „poznałam” na tym forum.
Mam wrażenie, że przez to nie zaczęła się u mnie akcja porodowa. Po prostu ten cały stres który się skumulował mimo pęknięcia pęcherza płodowego nie było w ogóle akcji skurczowej. Być może mój mózg sobie to już jakoś uzmysłowił i przy tej ciąży stosuje jakiś rodzaj obrony.
Sprawdź sobie to jeszcze raz. Teraz już wiem, że to nie przelewki ;) Mi wyszło 95 i 96, lekarz stwierdził że norma to 99 i wszystko jest git. A ta norma odnosi się do kobiet, które w ciąży nie są 🤷 Najlepsze, że byłam u niego na wizycie żeby mu o tej cukrzycy powiedzieć, to stwierdził "oh, no tak, norma do 92 jest. Ale niech nie przesadzają w tych szpitalach" 🙄

Mała urodziła się 3 tygodnie przed terminem, 4kg więc waga typowo cukrzycowa, była mocno opuchnięta. Ma też powiększoną jedną komorę serca, od razu po porodzie miała problemy z oddychaniem i ogólnym przystosowaniem do świata. W przyszłym tygodniu mamy wizytę kontrolną tego serduszka i mam nadzieję, że to się trochę uregulowało 🤞Mała ma też teraz troszkę problemy rozwojowe, więc zobaczymy czy nie wyjdą też inne problemy związane z niewykrytą cukrzycą
współczuje 😓😓😓 i jak tu ufać lekarzowi !?
Ja miałam właśnie też problemu największe z cukrami na czczo i musiałam 3x dziennie sprawdzać cukier glukometrem.
Od diabetologa miałam normę na czczo dozwoloną do 95, u nas na szczęście skończyło się pozytywnie. Ciąża rozwiązana 5 dni po terminie, co i tak mnie zdziwiło, bo w Polsce ciążę z cukrzyca rozwiązuje się około 38 tygodnia. Na szczęście waga 3420 i bez problemów przystosowania ani z oddychaniem.

zaczęło się przed
to może tak być. A plamisz dalej? Ja w poprzedniej ciąży miałam 1 dzień plamienie (25 grudnia), właściwie było to jednorazowe plamienie. Test zrobiłam 29 grudnia i kreska pojawiła się odrazu, dosłownie w sekundę 🙈
Trzymam kciuki żeby było dobrze ☺️

Jeśli dalej plamisz to bym się wybrała do lekarza, może jakiś krwiak jest..

reklama
Do góry