reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamusie 2026

reklama
Oczywiście pamiętajcie, że każdy przypadek jest inny. Zależy jak duża jest ciąża i gdzie się zagnieździ. Mój "nowy" lekarz np. mówił mi ostatnio, że jeśli ciąża jest w jajowodzie to i tak najczęściej go usuwają bo jeśli jest uszkodzony (a na 90% jest, to zostawienie go grozi powtórką

Hejka. Ja się dziś totalnie kiepsko czuję. Jest mi źle niedobrze i nie mam siły. Poszłabym spać.
I ciekawe czy to ciążowe uczucie czy to ta pogoda.

Oczywiście pamiętajcie, że każdy przypadek jest inny. Zależy jak duża jest ciąża i gdzie się zagnieździ. Mój "nowy" lekarz np. mówił mi ostatnio, że jeśli ciąża jest w jajowodzie to i tak najczęściej go usuwają bo jeśli jest uszkodzony (a na 90% jest, to zostawienie go grozi powtórką

To jest "stara szkoła" i z jednej strony sie zgadzam. Z drugiej prawdopodobnie tylko dzięki temu że u mnie była "nowa" mam kolejne dziecko i mogę liczyć na kolejne (lutowe 2026)

Wypisze co potrzeba

Podanie immunoglobiny to raczej nie w każdym gabinecie i prywatnie to koszt chyba ok 500zł

No tak rozumiem ale najpierw to wogole muszę potwierdzić CP ,a lekarza mam dopiero na 17 czerwca. Warto chyba też zobaczyć na USG czy cokolwiek widać . Są różne przypadki też poza CP.

Oczywiście i życzę Ci tego z całego serca. Dla mnie CP to był koszmar.
Natomiast no niestety prywatni lekarze często sobie z tym nie radzą, a wręcz szkodzą (moja koleżanka z sali straciła przez to jajowód). CP niestety często jest trudna i ciężka do zobrazowania. Ostatnio nawet tutaj był taki przypadek i też prywatnie lekarz do końca mówił, że no nie CP ... a wyszło jak wyszło. Na szczęście skończyło się szczęśliwie.

Ja wolę 10 razy za dużo napisać o tym CP, niż o 1 raz za mało (bo to niestety ciąża która może zakończyć się śmiercią pacjentki)

Oj nieee, podają to tylko w szpitalu i kontrolują betę, bo przy meto beta często rośnie jeszcze przez jakiś czas, a dopiero później spada

W sumie tu też nie do końca, w Polsce podaje się i kontroluje betę. Czasem podaje więcej dawek (ja miałam aż dwie). Ale np. zachodzie normą jest, że idziesz do szpitala na zastrzyk i Cię puszczają, a po 4 dniach wpadasz na kontrolę i albo kolejna dawka, albo operacja albo jest okej.
Może z biegiem lat i u nas tak będzie, choć dla mnie byłby to mega stres być wtedy w domu, choć i w szpitalu psychicznie było ciężko

reklama
To dobra wiadomość że jest taka możliwość 🤗

Przepraszam, za ten SPAM zamiast wszystko w jednym

Leczenie zastrzykiem, ma ten minus że potem masz bezwzględny zakaz starań przez 3 miesiące, a dla bezpieczeństwa zaleca się kolejne 3 miesiące. Więc jeżeli ktoś by chciał szybko zajść w ciąże to niestety tu jest 6 miesięcy pauzy. I skutki zajścia w nią szczególnie w tych pierwszych 3 miesiącach mogą być naprawdę opłakane

Do góry