reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Styczniowe mamy 2026

reklama
Lepiej poczekać z Dopplerem do tego 10tc, żeby było już bezpiecznie. No i to zdecydowanie różnie bywa. Ja w poprzedniej ciąży właśnie zaczęłam słuchać w 10tc i udawało się za każdym razem złapać tętno. Liczę, że teraz też tak będzie, bo jutro chciałam zrobić sanco;)
Mogłabyś mi powiedzieć dlaczego zdecydowałaś się na badania sanco? Przez jakiś wgląd, czy aby mieć pewność bądź rozwiać wątpliwości?
Przepraszam, jeżeli pytanie jest niedyskretne :)
Pytam bo to moja pierwsza ciąża, dość późna (zaraz kończę 37 lat)... i jestem trochę zielona w tych tematach. Lekarze oczywiście nic nie proponują, nie pytają w tym temacie. Badanie do najtańszych nie należy, ale pewnie warto.

Ja melduję po kolejnej wizycie. Kropek ma 2,3 cm i już widać było głowę i zalążki rączek i nóżek 🥹 kolejna wizyta to już prenatalne. W międzyczasie będę powoli schodzić z leków i za jakieś dwa tygodnie czeka mnie zrobienie krzywej z uwagi na IO przed ciążą. Ostatnio byłam na szybkich zakupach i widziałam mnóstwo ciążowych spodni/legginsów na przecenie w H&M, ale nic nie wzięłam ze strachu. Po dzisiejszej wizycie jestem pełna nadziei że będzie dobrze i chyba w wolnej chwili pojadę po te leginsy 🤣❤️

Ja melduję po kolejnej wizycie. Kropek ma 2,3 cm i już widać było głowę i zalążki rączek i nóżek 🥹 kolejna wizyta to już prenatalne. W międzyczasie będę powoli schodzić z leków i za jakieś dwa tygodnie czeka mnie zrobienie krzywej z uwagi na IO przed ciążą. Ostatnio byłam na szybkich zakupach i widziałam mnóstwo ciążowych spodni/legginsów na przecenie w H&M, ale nic nie wzięłam ze strachu. Po dzisiejszej wizycie jestem pełna nadziei że będzie dobrze i chyba w wolnej chwili pojadę po te leginsy 🤣❤️
Superowo!!!!🩷
Właśnie kumpela mi wczoraj doniosła, że w hm szalone przeceny na ciuchy ciążowe i chyba dziś sobie też podjadę. Póki co nie potrzebuje, ale jak będę tak przybierać na wadze cały czas, to już długo nie ponoszę swoich ciuchów 🤦‍♀️🤡

Mogłabyś mi powiedzieć dlaczego zdecydowałaś się na badania sanco? Przez jakiś wgląd, czy aby mieć pewność bądź rozwiać wątpliwości?
Pytam bo to moja pierwsza ciąża, dość późna (zaraz kończę 37 lat)... i jestem trochę zielona w tych tematach. Lekarze oczywiście nic nie proponują, nie pytają w tym temacie. Badanie do najtańszych nie należy, ale pewnie warto.
Pytanie nie do mnie ale też będę robić nipt, u mnie w poradni robią akurat Harmony. Nie wiem właśnie czy robić to czy inne 🤔 Ja mam skończone 37 lat i właśnie głównie dlatego chcę zrobić aby mieć "pewność" że wszystko jest ok. Żeby spać spokojniej.
Też jestem zielona w tych tematach haha

Pytanie nie do mnie ale też będę robić nipt, u mnie w poradni robią akurat Harmony. Nie wiem właśnie czy robić to czy inne 🤔 Ja mam skończone 37 lat i właśnie głównie dlatego chcę zrobić aby mieć "pewność" że wszystko jest ok. Żeby spać spokojniej.
Też jestem zielona w tych tematach haha
Też jestem zielona. Mój gin twierdzi, że jeśli pappa wyjdzie okej, to nie ma sensu robić NIFTY itp, bo pappa daje 95% a wolne dna płodu jakieś 99% i że tylko amniopunkcja daje pewność. Niech mnie któraś poprawi jeśli źle napisałam. Więc teraz czekam na tę prenatalne i chyba po wynikach się będę zastanawiać co dalej 🤷‍♀️

W każdym razie powiedział, że nie ma sensu robić ich przed prenatalnymi. Ale ja się nie dziwię, że kobiety robią i tak, żeby mieć poczucie względnego spokoju.

Robię, żeby poczuć się trochę pewniej, że jest ok. Aczkolwiek wiadomo, ani to nie jest badanie diagnostyczne ani nie wyklucza wszystkich wad, a jedynie jakiś mały procent. W rodzinie mam przypadek, że USG i prenatalne wychodziły idealne, dopiero w trzecim trymestrze pokazały się wady, a przyczyną była poważna choroba genetyczna. Ja to w ogóle od początku mam jakiś stres czy wszystko jest ok. W poprzedniej ciąży też robiłam te badania.

reklama
Też jestem zielona. Mój gin twierdzi, że jeśli pappa wyjdzie okej, to nie ma sensu robić NIFTY itp, bo pappa daje 95% a wolne dna płodu jakieś 99% i że tylko amniopunkcja daje pewność. Niech mnie któraś poprawi jeśli źle napisałam. Więc teraz czekam na tę prenatalne i chyba po wynikach się będę zastanawiać co dalej 🤷‍♀️

W każdym razie powiedział, że nie ma sensu robić ich przed prenatalnymi. Ale ja się nie dziwię, że kobiety robią i tak, żeby mieć poczucie względnego spokoju.
Przede wszystkim Pappa określa ryzyko 3 trisomii, a testy nipt mają nieporównywalnie szerszy zakres

Do góry