reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamusie 2026

reklama
Jak to jest, prenatalne robi wam ten sam ginekolog czy gdzieś odsyłają?
Tak czytam, że czas na zrobienie od 11+0 do 13+6 i myślę, ciekawe jak będzie z terminami do mojej gin u której chcę prowadzić. 🙈
Ja też zielona w temacie, bo nie mam dzieci na koncie, ale po swoim przypadku wniokuję, że nie każdy lekarz wykonuje prenatalne. Ja dostałam od swojej skierowanie i umówiłam się w tej samej klinice, ale do innego specjalisty, który się w tym specjalizuje. :)

Bo wiem, że u mnie zrobią PAPPA, można zamawiać sobie te Sanco, Harmony i inne.
No ale jak to jest, PAPPA jest nieobowiązkowa, a usg genetyczne obowiązkowe? 🤔

Jak to jest, prenatalne robi wam ten sam ginekolog czy gdzieś odsyłają?
Tak czytam, że czas na zrobienie od 11+0 do 13+6 i myślę, ciekawe jak będzie z terminami do mojej gin u której chcę prowadzić. 🙈
prenatalne powinien robić lekarz który ma do tego uprawnienia. Mnie mój odsyłać do innego, bo tym razem przez ten program salve to salve samo mi ustaliło, no ale tak jak pisałam zapisałam się też do takiego mega super 🙈tylko ja nie robię pappy - chyba że w tym salve będę musiała. Ale w poprzedniej też nie robiłam, tylko usg i ogólnie planuję tak samo :)

Bo wiem, że u mnie zrobią PAPPA, można zamawiać sobie te Sanco, Harmony i inne.
No ale jak to jest, PAPPA jest nieobowiązkowa, a usg genetyczne obowiązkowe? 🤔
ona są nieobowiązkowe (do chyba 33 roku życia chyba że coś się zmieniło) ale są zalecane. Taki lekarz który przeprowadza badanie prenatalne bardzo dokładnie bada dziecko, mój badał kawałek po kawałku, sprawdzał czy są wszystkie paluszki, wszystkie przepływy i wgl. Byłam w każdym trymestrze u niego i generalnie w 13 tc już mi płeć powiedział co się sprawdziło 🙈 lekarz który nie prowadzi takich badań aż tak dokładnie nie zbada dziecka bo po prostu nie ma kompetencji do tego. Pappa to pobranie krwi więc to pewnie robią wszędzie bo opis i tak jest robiony przez osobę kompetentna do tego. Ale ja jej nie robiłam.

ona są nieobowiązkowe (do chyba 33 roku życia chyba że coś się zmieniło) ale są zalecane. Taki lekarz który przeprowadza badanie prenatalne bardzo dokładnie bada dziecko, mój badał kawałek po kawałku, sprawdzał czy są wszystkie paluszki, wszystkie przepływy i wgl. Byłam w każdym trymestrze u niego i generalnie w 13 tc już mi płeć powiedział co się sprawdziło 🙈 lekarz który nie prowadzi takich badań aż tak dokładnie nie zbada dziecka bo po prostu nie ma kompetencji do tego. Pappa to pobranie krwi więc to pewnie robią wszędzie bo opis i tak jest robiony przez osobę kompetentna do tego. Ale ja jej nie robiłam.
A można spytać czemu postanowiłaś nie robić? 🤗

No właśnie też mi się tak wydawało, że są wskazania do prenatalnych raczej a że nie jest to obowiązkowe z automatu.

A można spytać czemu postanowiłaś nie robić? 🤗
długo się zastanawiałam czy robić czy nie, mój prowadzący mi powiedział że jeśli idę na prenatalne do dr Dudarewicza to jego zdaniem mogę się wstrzymać z decyzją o pappie oraz tych innych (sanco, panorama itp) do czasu USG u niego i zapytać jego o zdanie.

Wiem że dużo osób napisze że pappa pokazuje ryzyka których USG nie pokaże (stan łożyska d itp) ale dalej to jest tylko statystyka. Pokażę ile osób z wynikiem taki jak twój tego doświadczyło.

Moje USG prenatalne trwało z 40 min, ryzyka chorób bardzo niskie, po przeliczeniu na % to było poniżej 0,01%. Lekarz powiedział że jego zdaniem obraz USG jest idealny i nie widzi wskazań do robienia pappy, chyba że właśnie chce takie szacunkowe informacje o właśnie stanie łożyska itp. Ale dalej to są tylko dane statystyczne.
Mam wiele koleżanek które żałują zrobienia pappy bo obraz USG był idealny, ale badanie krwi zwiększyło ryzyka i wiele nerwow im to przysporzyło, aż do kolejnych badań prenatalnych gdzie dalej obraz był idealny i nic na choroby nie wskazywało.

Więc po prostu posłuchałam moich lekarzy, którzy nie widzieli powodu aby to robić - i w moim przypadku mieli rację bo do samego końca moja ciąża była książkowa - bardzo bym chciała aby było tak znowu 🙈

reklama
Właśnie z powodu bycia dosłowną statystyką tak jak mówisz, wcale nie zapatruję się na testy i nie mam zamiaru ich robić, opcja z płcią mnie nie przekonuje bo mi w sumie płeć jest bardzo obojętna...

Widzę w swoim miejscu, że do usg mają dedykowanego specjalistę od usg 1, 2 i 3 trymestru w diagnostyce płodu więc chyba spoko, może zdążę przez ten krótki czas. 😄

Do góry