reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamusie 2026

Właśnie z powodu bycia dosłowną statystyką tak jak mówisz, wcale nie zapatruję się na testy i nie mam zamiaru ich robić, opcja z płcią mnie nie przekonuje bo mi w sumie płeć jest bardzo obojętna...

Widzę w swoim miejscu, że do usg mają dedykowanego specjalistę od usg 1, 2 i 3 trymestru w diagnostyce płodu więc chyba spoko, może zdążę przez ten krótki czas. 😄
usg jak najbardziej polecam ☺️ dobry lekarz wszystko sprawdzi i wiele zobaczy np kość nosowa, przeziernosc karkowa które mogą wskazywać na zespół downa, rozszczepienie podniebienia, jakieś wady układu rozrodczego, czy są wszystkie narządy itp itd 🙈
Mój na badaniach w 3 trymestrze nawet powiedział że córka będzie mieć piękne długie rzęsy i gęste włosy i pokazywał nam to na USG i faktycznie tak jest 😂

reklama
Jak to jest, prenatalne robi wam ten sam ginekolog czy gdzieś odsyłają?
Tak czytam, że czas na zrobienie od 11+0 do 13+6 i myślę, ciekawe jak będzie z terminami do mojej gin u której chcę prowadzić. 🙈
Nie każdy, a przynajmniej na NFZ. Żeby wykonywać badania prenatalne lekarz powinien mieć uprawnienia i certyfikat FMF dla danego okresu badań i też muszą go odnawiać co jakiś czas, bo inaczej tracą uprawnienia. Niestety część lekarzy bez tych uprawnień robi prywatnie.

usg jak najbardziej polecam ☺️ dobry lekarz wszystko sprawdzi i wiele zobaczy np kość nosowa, przeziernosc karkowa które mogą wskazywać na zespół downa, rozszczepienie podniebienia, jakieś wady układu rozrodczego, czy są wszystkie narządy itp itd 🙈
Mój na badaniach w 3 trymestrze nawet powiedział że córka będzie mieć piękne długie rzęsy i gęste włosy i pokazywał nam to na USG i faktycznie tak jest 😂

Zgaga Ci nie podpowiadała? 😂

no wlasnie pod koniec ciąży mnie dopiero złapała 😂 ale po porodzie aż tak dużo włosków nie miała 🙈 nie była lysolkiem ale też nie miała czupryny jak moja siostra (ona to po urodzeniu czarna jak Kruk i włosy za uszy )🙈🙈

Ja też miałam takie włosiska. 😄
Cała głowa czarna, jakby te wlosy zaczesać to jak krzyżówka genetyczna z Presleyem. 🤣

Mi się wreszcie udało umówić na badania prenatalne. Miałam mieć w okolicach 24 lipca, ale nawet mi się to nie zgrywało terminowo (według mnie za wcześnie na prenatalne), więc umówiłam się na 5 sierpnia. Tydzień wcześniej mam podjechać na pobranie krwi do PAPPY. Ja po doświadczeniach z poprzednią ciążą też miałam nie robić w tej ciąży pappy, ale skoro i tak jest na NFZ i nie trzeba za to płacić to czemu nie. Wiem, że to tylko diagnostyka itp. Ale mimo to według mnie lepiej jest to zrobić i w razie co pogłębiać diagnostykę. Ja w pierwszej ciąży przeszłam amniopunkcje, potem echo serca, które potwierdziło VSD no i pod koniec stan przedrzucawkowy 🤷‍♀️🙈 dużo stresu się najadłam przez te pierwsze badania prenatalne, gdzie ryzyka wyszły bardzo wysokie, ale koniec końców i tak wszystko skończyło się dobrze.

reklama
Do góry