reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamusie 2026

Napisz do kadr, może przeoczyli kod na L4 lub program im źle zaciągnął skladniki do listy. Programy często wariują i źle naliczają wynagrodzenia przy różnych zmiennych w tym np L4. Chat gpt może nakierować ale dokładnie Ci nie wyliczy kwoty bo nie wie np czy masz ppk, co zaznaczała w pit2, jakie masz potrącania itd.
wiem wiem, tak sie tylko posiłkuje tym chatem. Właśnie napisałam maila i zobaczymy. Tym bardziej, że w poprzedniej ciąży wszystko mi się zgadzało, a teraz taka duża różnica ehh.

reklama
Jak tam u ciebie sytuacja dzisiaj? Jak się czujesz?
Dzięki, że pytasz. Nie tak źle jak wczoraj. Póki co mam lekkie mdłości, ale jestem w stanie zrobić cokolwiek w domu, bo wczorajsze popołudnie i wieczór to była tylko droga między łóżkiem a toaletą. Wieczorem jak już byłam wykończona, to po ostatniej wizycie łyknęłam dwie tabletki tego Prevomitu i wstrzymywałam się jak mogłam. Finalnie chyba zadziałało, bo zrobiło mi się lepiej i zasnęłam. Noc była spokojna, a rano jak tylko poczułam się dziwnie, to wzięłam kolejną tabletkę i póki co mam momenty, że robi mi się niedobrze, ale jest to do wytrzymania.

wiem wiem, tak sie tylko posiłkuje tym chatem. Właśnie napisałam maila i zobaczymy. Tym bardziej, że w poprzedniej ciąży wszystko mi się zgadzało, a teraz taka duża różnica ehh.
dobra juz sie wyjaśniło z tą wypłatą. Okazuje się, że mój pracodawca za pierwsze 33 dni zwolnienia wylicza wynagrodzenie chorobowe ale biorąc pod uwagę samą podstawę (pomijając premię itp.), dopiero zasiłek chorobowy wypłacany przez ZUS będzie uwzględniał całą wypłatę, więc w kolejnym miesiącu powinna być ta wypłata już normalna.

Oprócz tego czekam na wyrównanie 3 dni niesłusznie policzonych jako 80% bo był jakiś błąd i nie dość, że system wprowadził to jako 80% to jeszcze jako 0 zł więc na wstępie byłam już w plecy o jakieś 450 zł

dobra juz sie wyjaśniło z tą wypłatą. Okazuje się, że mój pracodawca za pierwsze 33 dni zwolnienia wylicza wynagrodzenie chorobowe ale biorąc pod uwagę samą podstawę (pomijając premię itp.), dopiero zasiłek chorobowy wypłacany przez ZUS będzie uwzględniał całą wypłatę, więc w kolejnym miesiącu powinna być ta wypłata już normalna.

Oprócz tego czekam na wyrównanie 3 dni niesłusznie policzonych jako 80% bo był jakiś błąd i nie dość, że system wprowadził to jako 80% to jeszcze jako 0 zł więc na wstępie byłam już w plecy o jakieś 450 zł
a w pierwszej ciąży nie odczułam tak różnicy pomiędzy zwolnieniem wypłacanym przez pracodawcę a tym co później wypłacał ZUS, bo z pierwszym miesiącem zwolnienia miałam jeszcze wypłacona premię za poprzedni miesiąc, a tym razem nie miałam premii za maj już, bo byłam za zwolnieniu na dziecko więc automatycznie mi ucięli premię 😅

a w pierwszej ciąży nie odczułam tak różnicy pomiędzy zwolnieniem wypłacanym przez pracodawcę a tym co później wypłacał ZUS, bo z pierwszym miesiącem zwolnienia miałam jeszcze wypłacona premię za poprzedni miesiąc, a tym razem nie miałam premii za maj już, bo byłam za zwolnieniu na dziecko więc automatycznie mi ucięli premię 😅
ja w poprzedniej ciąży miałam przez cały czas wypłacane przez pracodawcę bo zatrudniał ponad 20 osób. Teraz mniej i wypłaca ZUS i też jestem ciekawa jak mi wypłaci i kiedy 🙄 wtedy to chociaż miałam dokładnie w tym samym czasie co wypłaty a teraz to w cały świat 😒

Ja przyznaje że czuję się okropnie znowu. Zero energii, mdłości… no dramat 🤢
Jeszcze nie mam siły żeby coś w domu ogarnąć, mam wyrzuty bo córce co chwilę włączam bajki bo nie mam siły się bawić 🥵 pocieszam się że w sumie jeszcze tylko 4 tyg pierwszego trymestru więc mam nadzieję że zacznie to już odpuszczać 🙄 w poprzedniej ciąży w 2 trymestrze o ciąży tylko brzuch mi przypominał 😅

ja w poprzedniej ciąży miałam przez cały czas wypłacane przez pracodawcę bo zatrudniał ponad 20 osób. Teraz mniej i wypłaca ZUS i też jestem ciekawa jak mi wypłaci i kiedy 🙄 wtedy to chociaż miałam dokładnie w tym samym czasie co wypłaty a teraz to w cały świat 😒
u mnie tez będzie wypłacał pracodawca, ale ZUS zwraca te kwotę do pracodawcy. No zobaczymy jak wyjdzie mi w kolejnym miesiącu wypłata. Właśnie duży plus jest taki, że dostaje pieniądze normalnie w terminie.

Dzień dobry ☀️ dzisiaj wizytuje @CorgiMama 💕 trzymamy kciuki 🍀🍀
Hej, jest zarodek z ♥️. Termin na 1 marca, ale sytuacja rozwojowa więc może zostanę jeszcze tutaj ☺️ mam już założoną kartę ciąży i skierowanie na prenatalne 💪

Wcześniej robiłam badania laboratoryjne, w zasadzie wszystko było tam ok więc jestem dobrej myśli

reklama
Do góry