Zleci na pewnotak, 15:45mam nadzieję że szybko zleci
![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Zleci na pewnotak, 15:45mam nadzieję że szybko zleci
![]()
ja biorę całą moją teczkę, ale w sumie oprócz usg i wyników morfologii to nie mam nic więcejZleci na pewnoale mam stres szczerze mówiąc. Czy jakoś specjalnie trzeba się przygotowywać? Z tego co czytałam trzeba mieć dowód osobisty, skierowanie i można zabrać kartę ciąży. Czy jest coś takiego co trzeba zabrać ze soba? Mam też wyniki badania krwi białka pappa i beta
Lekarka, do której ja się zapisałam, wrzuciła kiedyś taką informację:Zleci na pewnoale mam stres szczerze mówiąc. Czy jakoś specjalnie trzeba się przygotowywać? Z tego co czytałam trzeba mieć dowód osobisty, skierowanie i można zabrać kartę ciąży. Czy jest coś takiego co trzeba zabrać ze soba? Mam też wyniki badania krwi białka pappa i beta
10-15 min prenatalnego? Moj lekarz, ten prywatny do którego idę 1 sierpnia, badanie robi około 30 min. I to nie dlatego że źle się układa bobas tylko tak bardzo dokładnie wszystko sprawdza, pokazuje, tłumaczyLekarka, do której ja się zapisałam, wrzuciła kiedyś taką informację:
"Prosze bardzo byc minimum 20 min przed badaniemZawsze może być kolejka do rejestracji , później 10 minut trzeba wypisać dokumenty do badania i potem minimum 15 -20 minut spacerować a nawet robić przysiady , żeby dziecko ułożyło się do badania
To że Pani ruszała się do południa lub parę godzin przed badaniem nic nam nie pomaga. Chodzi o to, żeby nigdy nie siedzieć w poczekalni - a chodzić ) a nawet robić przysiady , to płód podniesie się wyżej. Oczywiście w miarę możliwości i braku przeciwwskazań np. krótka szyjka macicy.
Z naszych obserwacji wynika , że zjedzenie słodyczy nie wpływa na poprawę badania USG , czasem wtedy dzieci więcej się ruszają - ale tego nie wymagamy do badania. Choć jest to atrakcja dla pacjentek
Spacer pomaga rozluźnić mięśnie brzucha i miednicy , co ułatwia badanie. Napięcie tej okolicy utrudnia lub czasem uniemożliwia wykonanie wszystkich pomiarów i niepotrzebnie bardzo wydłuża czas badania ( a staramy się używać Doppler w USG jak najkrócej ). Długie badanie USG nie oznacza lepszego badania, a mówi o trudnościach technicznych na wizycie. Średnio wykonuje się usg prenatalne we wszystkich ośrodkach przez około 10-15 minut zgodnie z zasadą ALARA- „możliwie najkrócej , tyle ile jest potrzebne jest do pełnego zbadania płodu”."
Może się przyda.![]()
Zwykły lekarz? To bardzo długo. W pierwszej ciąży pierwsze dwa prenatalne też robiłam u tej lekarki, jest bardzo polecana, ma mnóstwo aktualnych szkoleń i ja akurat jej ufam, więc i tym razem jadę kilkadziesiąt kilometrów do niej na pierwsze i drugie prenatalne. Jeśli Ci pasuje Twój lekarz, to spoko. Ja wybieram tę lekarkę, bo byłam zadowolona, specjalizuje się ona w wadach serca, a co do jej badania nie mam żadnych obaw.10-15 min prenatalnego? Moj lekarz, ten prywatny do którego idę 1 sierpnia, badanie robi około 30 min. I to nie dlatego że źle się układa bobas tylko tak bardzo dokładnie wszystko sprawdza, pokazuje, tłumaczyale dzięki temu też można czuć że naprawdę dobrze dziecko zbadał z każdej możliwej strony
![]()
Moja wiedziała od samego początku, bo kibicowała nam w długich staraniach i później w procesie IVF, także u mnie nie było z tym żadnego problemu.Powiedziałyście już Waszym szefom o ciąży? Ja planowałam powiedzieć swojej dopiero po prenatalnych, ale tak się składa, że prenatalne będę miała w pierwszym dniu urlopu, a po urlopie najprawdopodobniej nie będę wracać do pracy bo jestem całymi dniami zmęczona i potrzebuję dużo snu, a w pracy teraz coraz gorsza sytuacja i coraz bardziej się stresuję. Moja gin powiedziała, że wypisze L4 bez problemu więc na 99% skorzystam. Ze swoją chyba porozmawiam w przyszły poniedziałek bo teraz ona ma urlop, mam nadzieję że prenatalne będą ok i że nie będę żałować, że jej powiedziałam wcześniej. Jak u Was?
znaczy on jest typowo genetykiem, on nie prowadzi ciąży tylko właśnie robi badania prenatalne i zajmuje się głównie właśnie wadami, genetyka itp.Zwykły lekarz? To bardzo długo. W pierwszej ciąży pierwsze dwa prenatalne też robiłam u tej lekarki, jest bardzo polecana, ma mnóstwo aktualnych szkoleń i ja akurat jej ufam, więc i tym razem jadę kilkadziesiąt kilometrów do niej na pierwsze i drugie prenatalne. Jeśli Ci pasuje Twój lekarz, to spoko. Ja wybieram tę lekarkę, bo byłam zadowolona, specjalizuje się ona w wadach serca, a co do jej badania nie mam żadnych obaw.