reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ciąża a umowa zlecenie

reklama
A ja pogadałam z czatem, wbiłam jakieś z tyłka daty i wychodzi na to, ze po rozwiązaniu umowy zlecenie należy się macierzyński o ile były składki chorobowe dobrowolne no i l4 było do porodu...
Screenshot_20250801_140635_ChatGPT.jpg

A wiesz co jest w art 29 ust 5?
"5. W przypadku rezygnacji przez ubezpieczoną - matkę dziecka, legitymującą się orzeczeniem o niezdolności do samodzielnej egzystencji, z pobierania zasiłku macierzyńskiego, po wykorzystaniu przez nią tego zasiłku za okres co najmniej 8 tygodni po porodzie, zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonemu - ojcu dziecka albo ubezpieczonemu - innemu członkowi najbliższej rodziny, który uzyskał prawo do urlopu macierzyńskiego, urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, uzupełniającego urlopu macierzyńskiego albo urlopu rodzicielskiego lub przerwał działalność zarobkową w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem."

Nie ma to nic wspólnego z odpowiedzią chatu. Ja bym mu nie ufała, bo głupoty plecie :)

edit Wstawię obrazek z fb (ChatGPT Polska - PROMPTY, PORADY, TRIKI, ZASTOSOWANIE AI), by zobrazować inteligencję tego chatu:

Załączniki

• 526846837_1409541683495026_6734545313175982265_n.jpg
    526846837_1409541683495026_6734545313175982265_n.jpg
    121,5 KB · Wyświetleń: 57
Ostatnia edycja:
reklama
Umowę zlecenia można rozwiązać nawet jeśli zleceniobiorca przebywa na zwolnieniu. Także mogą Cię zwolnić w każdym momencie.

Jeśli zwolnią Cię w czasie zwolnienia podczas ciąży, to jeśli będziesz miała ciągłość zwolnienia, to ZUS będzie wypłacał zasiłek chorobowy, aż do wyczerpania 180 dni (ale nie możesz mieć nawet 1 dnia przerwy). Nie otrzymasz jednak zasiłku macierzyńskiego, gdyż w momencie porodu nie będziesz miała aktywnej umowy zlecenia (bo ona zostanie rozwiązana wcześniej).

Jedyną możliwością otrzymania zasiłku macierzyńskiego jest posiadanie umowy w dniu porodu.
@Libibum Ja tylko dodam, bo nie padło nigdzie w tym wątku: nie dostaniesz zasiłku macierzyńskiego, ale możesz wystąpić o kosiniakowe 1000 zł.

Do góry