reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Zakupy

reklama
Madzienka, tak z ciekawości spytam, co mówili o spacerkach?

Chłopców najpierw wietrzyłam, ubierałam ich i stawiałam przy otwartym oknie, najpierw 5 minut, potem dłużej, tak ze 3, 4 dni i dopiero na spacerek, teraz też tak planuję.
A siostra męża która urodziła na początku października, jak mała miała tydzień to od razu wyszła z nią na spacer na 2 godziny, na dodatek do marketu, nie weim moze teraz tak uczą, a ja jakaś nie dzisiejsza?

Blizniaki (wg naszej połoznej:tak:) robiłaś wszystko ok, a twoja szwagierka może ma inną szkołę, ale dodam ze odważna kobitka z niej;-)

U nas mówili tak: dzidzie zaczynamy wietrzyć pa 3-4 tygodniach życia...tzn wnosimy niemowlę do wywietrzonego pokoju oczywiście odpowiednio ubrane, później zaczynamy werandowanie czyli zostawiamy dziecko na 1-2 godziny przy otwartym oknie a dopiero później pierwszy spacerek...:tak:
I to max na 30-45 minut, biorąc pod uwage porę roku, nasza połozna mówiła o takim sposobie spacerków dzieciaków urodzonych w zimie!!!
Na spacer wychodzimy gdy temperatura jest nie niższa niż -5 stopni C:tak:

Madzienka napisz prosze troche o tej witamince co i jak. I czy pielegnacja oczek polega tylko na tym zeby wacikiem ze zwykłą wodą przemyc ? A co z noskiem? po co ten spray ?

Agacia co do witaminki K to poprawia ona krzepliwość krwi Witamina K dla noworodka - Noworodek - artykuł
Podaje się ją niemowletom od 8 dnia życia do końca 3 miesiąca, 10kropli dziennie (2x5 kropli - rano i po południu)
U nas polecała witaminę k firmy Pliwa Kraków - baby K, podobno ma jedna z bardziej przystępnych cen ok. 25zl
BABY K Krople dla niemowląt 0,025 mg 10 ml - [PLIVA] - Apteka

Co do pielęgnacji oczek to przemywamy je czystą przegotowaną wodą, i za każdym razem nowym wacikiem albo malutkim gazikiem:tak: i ZAWSZE od zewnątrz do wewnątrz!!!

A spray do noska polecany jest w szczególności w porze zimowej gdzie powietrze w domach jest wysuszone,w pielęgnacji pomaga oczyścić nos, ułatwia oddychanie oraz karmienie, przywraca wysuszonym śluzówkom ich prawidłowe fizjologiczne funkcje, w przypadku zatkanego nosa przywraca drożność i komfort oddychania, pozwala usunąć śluz..

Mam nadzieję ze odpowiedziałam w miarę wystarczająco...jeśli nie pytaj!!!!Pomogę:tak:

Ja też tak wietrzyłam (werandowałam) darka i teraz Też tak będę robić, co do sudokremu to małe opakowanie dostaniecie przy wyjściu ze szpitala i to wam napewno wystarczy,szkoda żeby potem się zniszczyło.

madzienka jestem w szoku po tym jak przeczytałam o spacerkach......w życiu nie trzymałabym tyle dziecka w domu.....podzielam zdanie blizniakow:-)

I nawiąze jeszcze do listy którą przedstawiłas...przy pierwszej pozycji tj. szczotka z naturalnego włosia sa wykrzykniki.:baffled:......ja kupiłam szczotkę ze sztucznego bo po pierwsze jeśli moja córka bedzie miała długie włoski(a najprawdopodobniej tak bedzie) to o wiele łatwiej bedzie mi ja czesać....a po drugie życzę powodzenia przy ciemieniuszce i tak miękkiej szczoteczce......:-)

Madzienka, serdeczne dzięki.
Myślę, ze po 3,4 tygodniach to trochę późno, teraz tez będe na pewno na początku wietrzyć przy oknie i dopiero potem spacerki, stopniowo wydłużane. Zresztą zobaczymy jaka ta zima będzie.

3,4 tygodnie??!!
Fakt, faktem ja dzieci rodziłam w środku lata i późna wiosną...więc wychodziłam z nimi na spacerki natychmiast po wyjściu ze szpitala...ale tym razem jesli dzidek bedzie w dobrej kondycji to bede wychodziła z nim tydzień góra 10 dni po narodzinach...po wcześniejszym weranodwaniu oczywiscie ...no chyba, ze bedzie zimniej niz -10 stopni...

Madzienka dziekuje za odpowiedź :tak:
A co do tej szczoteczki to ja tez kupiłam z naturalnego włosia. Wydaje mi się ze chyba taka mięciutka jest lepsza do czesania i masowania główki.

nam połozna powiedziała że najplepiej kupic szczotke z grzebyczkiem bo przy bujnej czuprynie to ani z naturalnego ani sztucznego sobie nie poradzi
ale to okaże się w praktyce :-)

I dlatego ja z kupnem szczotki się wstrzymam. Bo się okaże może, ze Jasiek jest łysy jak kolano i wtedy to tylko ta szczotka z naturalnego włosia się nadaje i to też bardziej do masowania główki a nie do czesania :-)

reklama
co do szczoteczek - to nie jest duży koszt... można sobie pozwolić na "taką czy siaką" - kto jak uważa... A nawet chociażby do masowania główki... A włoski i tak wczśniej czy później wyrosną... Ja już kupiłam - firmy canpol babys ze sztucznego..- jak to się mówi "już po ptokach..." :-D:-D:-D. Może też powinnam z naruralnego? Dla mnie to nie problem... można dokupić, czy "cuś"..

Do góry