reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

co potrafi 2,5 letnie dziecko

laura twoje dziecko to fenomen,

moja Julia wg mnie potrafi bardzo duzo zaczne od tege ze swietnie pyskuje i dogryza, dziadzius ja uczy glupich słowek, zna kilka liter(to niecaly alfabet ale cos) liczy do 5, kolorow nauczylismy sie latem na kolorowych klamerkach, najpierw wszystko bylo zolte, ksztauty zna, a co do pampersow to pozbylismy sie latem, jakbyly mrozy to na dwor zaczelam jej spowrotem zakladac i tak miesiac byl w pamprwesach ale bezproblemu sie ich pozbylismy ponownie, spi sama, zna kilka krotkich wierszykow i uczymy sie teraz jednej piiosenki, a jak na roczek zaczela peplac tak usta jej sie niezamykaja:-D

reklama
O matko :szok: Laura przy Twoim dziecku moje jest jakieś strasznie "do tyłu" :no:

Mój synek ma 2 lata i 3 miesiące i potrafi:
- kilka wierszyków mówić wspólnie z mamą tzn ja mówię pierwsze słowo on dokańcza wers
-śpiewać "sto lat", kołysankę "aaa kotki dwa" oraz zanuci kilka piosenek
-zna kilka kolorów i rozpoznaje je bezbłędnie
-zna podstawowe tylko kształty typu kółko, trójkąt
-w domu udaje się zazwyczaj bez pampersów ale na dwór nosi pampka
-może liczyć sam nie potrafi ale nieźle się targuje, że np coś chce 3 razy albo 5 razy a 0 nie wchodzi w grę :-p
-rozebrać się potrafi ale z ubraniem ma jeszcze spore trudności..
-samodzielnie je i pije i nie potrzebuje zazwyczaj żadnej pomocy

Ale niestety mimo, że jest o prawie pół roku starszy od córki Laury czytać jeszcze nie potrafi :eek: i jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że dziecko w jej wieku zna WSZYSTKIE literki, samo się ubiera (ciekawe czy body też potrafi samodzielnie zapiąć i buty zasznurować??) i mimo, że w oczach matki dziecko zawsze będzie najzdolniejsze to jednak lepiej uważać z tym chwaleniem by nie okazać się śmiesznym..:sorry2:

Body nie zapnie ale sama zalozy i buty nie napisalam ze sznuruje ale zaklada. Starsza corka pisze sama proste wyrazy i czyta je , nie napisalam ze modsza.
Nie wiem co Was tak dziwi, lub zaskakuje dla mnie to normalne bo starsza tez tak potrafila. Caly czas jestem z dziecmi i nie wlaczam im telewizora a wymyslam ciagle nowe zabawy i w ten sposob sie ucza :)

Nie wiem co przez Was przemawia , ale z tego co czytalam to inne osoby pisza o wiele wiecej i jakos nie ma reakcji.
Ciekawe ile czasu spedzacie z dziecmi ze tak Was to ruszylo??

co potrafi moje 2,5 roczne dziecko
- korzystać z toalety:-)
- liczyć do 6 i pokazać to na paluszkach
- zna parę wierszyków i piosenek
- potrafi posługiwać się nożyczkami,plasteliną itp itd
- sam ubiera ubranie i buty,ostatnio nawet nauczył się zamek zapinać
- wie jak się nazywa i gdzie mieszka,zna imiona domowników
- gada gada gada, opowiada sobie różne historie ze żłobka
- na wszystko ma odpowiedź
- potrafi sam naszykować sobie kanapkę

laura ja rozumiem ze twoja wypowiedz moze sie wydawac przesadzona, ze niby jak dziecko 2 letnie zna alfabet (moj 1,5 roku starszy syn nie zna....ale on nigdy nie chcial sie ze mna bawic w takie zabawy edukacyjne...) i te inne rzeczy.....takie since fiction. No ale nie moge ci nie uwierzyc z prostego wzgledu...moja mlodsza siostra majac 3 lata potrafila napisac swoje imie i wszystkich domownikow, rowniez liczyla, potrafila sama wybrac numer i zadzwonic z telefonu domowego i te inne rzeczy o ktorych piszesz....jesli dziecko ma zapal do takich rzeczy to bardzo szybko sie uczy i jest w stanie to umiec w wieku 2,5-3 lat...niestety...nie kazde dziecko chce sie tak bawic i uczyc jednoczesnie w tym wieku...ze swoim probowalam...nerwus z niego neisamowity, szybko sie denerwowal i nie chcial wiecej sie w takie rzeczy bawic - wolal biegac, skakac itp...ja go nie przymuszalam do tego...natomiast teraz widze ze odmienilo mu sie i lubi ta forme zabaw, wiec staram sie zeby jak najczesciej wlasnie tak sie bawil, bo widze ze teraz sprawia mu to przyjemnosc...a o to wlasnie chodzi...to jest podstawa sukcesu. Nie ma co dzieci porownywac do siebie, kazde inaczej sie rozwija i w roznych momentach zaczynaja "lapac" pewne rzeczy....i to ze jedne pozniej a inne wczesniej wcale nie oznacza ze jedne dzieci sa lepsze a inne gorsze...pomijam ze np. dziewczynki duzo szybciej zaczynaja mowic i szybciej sie ucza takich rzeczy niz chlopcy...rozumiem ze wielu osobom ciezko w takie rzeczy uwierzyc ile dziecko moze potrafic...tak samo jak wiele osob jest zdumionych ze moja corka ma pol roku i dobrze raczkuje...tez moglabym uslyszec ze wymyslam bo dzieci w tym wieku nie raczkuja...
...ale metlik hehe :)

Ostatnia edycja:
Masz racje, ja widze nawet roznice miedzy moimi dziewczynami jedna spokojan w wieku 2 lat druga zywiol w tym wieku.
Do kazdej trzeba podejsc inaczej.
Dziwi mnie ze inne osoby tak napisaly:(
Przeciez jesli dziecko lubi skakac i biegac to niech to robi :) o to wlasnie chodzi a to ze sie duzo czyta dziecku ktore to lubi i bawi sie to dlaczego nie bawic sie tak aby cos z tego wynioslo.
Wiele osob napisalo ze przesadzam :( nie pisze juz wiecej co potrafi moja starsza ani mlodsza bo widze ze kogos to poruszylo a nie o to mi chodzilo.

reklama
(ciekawe czy body też potrafi samodzielnie zapiąć i buty zasznurować??) i mimo, że w oczach matki dziecko zawsze będzie najzdolniejsze to jednak lepiej uważać z tym chwaleniem by nie okazać się śmiesznym..:sorry2:
a czy każde dziecko w wieku 2 - 3 lat musi nosić body i buty wiązane,a nie np na rzepy??
mój Mały ubiera się sam od a do z, nosi koszulki plus majty i buty na rzepy bo takie są zalecenia pan ze żłobka
a to że jedno dziecko jest "zdolniejsze" w pewnym wieku od innego to wcale nie musi oznaczać że jego matka koloryzuje:-p

Do góry