reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

starania się - watpliwości..

to mnie rozłożyło, znów migdały wielkie, nie umiem przełykać, katar :-(
a tu trzeba z psem wychodzić na dwór, a bym sobie poleżała w łóżeczku..

reklama
Witam dziewuszki!!!! na samym poczatku uspokajam zyje i nic mi nie jest poza wirysowym zapaleniem gardla jak twierdzi moja lekarz ..... a moja mam nadal sie upiera ze te moje nacieki na migdalach i na gardle to nie jest tylko zapalenie! :eek: ale mi to wsio ryba! grunt ze ustepuje! dzisiej juz lepiej! :sorry:
LH - 3,33 mIU/ml
FSH - 5,96 mIU/ml
badanie robilam w 5 dc
poza tym progesteron 1.13 ng/ml tu podaja norme 0.1-0.54 w fazie folik.
no i androgeny na gornej granicy norm (testosteron 0.67ng) a delta4androstenedion??-3.36 ng (norma podana 0.3-3.3)
to ci powinno pomoc! ;-)
FSH – folitropina (folikulostymulina) – stymuluje dojrzewanie pęcherzyków w jajniku.
LH - lutropina (hormon luteinizujący) – stymuluje wytwarzanie androgenów w jajniku (androstendionu i testosteronu), nagły wzrost jego stężenia w środku cyklu zapoczątkowuje ostatnie stadium dojrzewania komórki jajowej i wywołuje pękniecie pęcherzyka, a potem stymuluje ciałko żółte do produkcji progesteronu.
Badanie FSH (wraz z badaniem estradiolu) wykonuje się najczęściej w celu określenia tzw. rezerwy jajnikowej.FSH bada się także przy podejrzeniu o niewydolność przysadki (po urazach, intensywnych ćwiczeniach czy nadmiernym odchudzaniu) i przy diagnozowaniu braku miesiączki.
Oznaczenie LH wykonuje się jednocześnie z FSH lub później w celu wykrycia przedowulacyjnego piku LH.

Dokładniej:
Wartość FSH poniżej 3 mIU/ml sygnalizuje niewydolność przysadki.
Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową.
Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową, stymulacja przy takim FSH jest trudna.
Przy FSH > 18 mIU/ml stymulacja owulacji jest bardzo trudna, a często niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe.
Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin.
W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania.

A ja sie chcialam pochwalic ze wczoraj zaklepalismy wakacje juz na 1 maja!!!!! :-D:-D:-D:-D:-D na grecką wyspe Zakynthos :laugh2: - tylko dooopa blada bo jeszcze bede przed owu :confused2:

Witam!

Ja też prawdopodobnie wyjadę w maju, ale jeszcze nic nie rezerwowałam. Termin, który wstępnie miałam w planach pokrywa się z @, więc chyba muszę zmienić plany. Albo staranka zacząć w czerwcu:-(
Zapowiada się piękny dzień, muszę się dziś wybrać do sklepu i w końcu kupić rower! Parę kilo może się uda zrzucić. Miłego dnia!

Witam Was dziewczyny z rana na chwilke przed praca. Nie wchodzilam na BB przez dwa dni i znow nie macie litosci - tyle stron do czytania :szok::szok::szok: U mnie plodne dni nadchodza wiec bedzie sie dzialo - wlasnie zaczynam czuc jajniczki:-):-)
Pozdrawiam Was wszystkie i zycze milego dnia... Wpadne popoludniu lub pod wieczor bo dopiero wtedy mama wyjezdza...Juz sie doczepila, ze mam za duzo brudnych rzeczy do prania zebrane...aghhh:crazy::crazy::crazy::crazy:
To będzie się działo w najbliższych dniach:-D dobrze że twoja mama już jedzie to w spokoju będziecie się mogli przytulać.A ja wczoraj jak wróciłam z pracy to moja przyszła teściowa zaszalała z moimi firankami a mianowicie uprała je i zawiesiła:szok:

No biedactwo taka ładna pogoda a ty chora :baffled:

Witam dziewuszki!!!! na samym poczatku uspokajam zyje i nic mi nie jest poza wirysowym zapaleniem gardla jak twierdzi moja lekarz ..... a moja mam nadal sie upiera ze te moje nacieki na migdalach i na gardle to nie jest tylko zapalenie! :eek: ale mi to wsio ryba! grunt ze ustepuje! dzisiej juz lepiej! :sorry:

to ci powinno pomoc! ;-)
FSH – folitropina (folikulostymulina) – stymuluje dojrzewanie pęcherzyków w jajniku.
LH - lutropina (hormon luteinizujący) – stymuluje wytwarzanie androgenów w jajniku (androstendionu i testosteronu), nagły wzrost jego stężenia w środku cyklu zapoczątkowuje ostatnie stadium dojrzewania komórki jajowej i wywołuje pękniecie pęcherzyka, a potem stymuluje ciałko żółte do produkcji progesteronu.
Badanie FSH (wraz z badaniem estradiolu) wykonuje się najczęściej w celu określenia tzw. rezerwy jajnikowej.FSH bada się także przy podejrzeniu o niewydolność przysadki (po urazach, intensywnych ćwiczeniach czy nadmiernym odchudzaniu) i przy diagnozowaniu braku miesiączki.
Oznaczenie LH wykonuje się jednocześnie z FSH lub później w celu wykrycia przedowulacyjnego piku LH.

Dokładniej:
Wartość FSH poniżej 3 mIU/ml sygnalizuje niewydolność przysadki.
Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową.
Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową, stymulacja przy takim FSH jest trudna.
Przy FSH > 18 mIU/ml stymulacja owulacji jest bardzo trudna, a często niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe.
Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin.
W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania.

A ja sie chcialam pochwalic ze wczoraj zaklepalismy wakacje juz na 1 maja!!!!! :-D:-D:-D:-D:-D na grecką wyspe Zakynthos :laugh2: - tylko dooopa blada bo jeszcze bede przed owu :confused2:
Dobrze że już czujesz się lepiej no a mama lekarzem w końcu nie jest tak tak wiem że mamy wiedzą wszystko najlepiej:happy:
Co do wakacji super zazdroszczę,słońce,plaża no bajka po prostu.Ja byłam kilka lat temu na Cyprze w części greckiej jeszcze jak Cypr nie był w Unii.
Na jak długo lecicie? Jak na tydzień to rzeczywiście trudno trafić z dniami płodnymi ale co tam wyobraż sobie siebie po powrocie ciałko sexi opalone,kusząca bielizna i wakacje trwają dalej:happy:
Co do badań to moje LH 3.44 FSH 7,45 trochę się tym zmartwiłam ale LH przyrasta bo pokazują to testy owulacyjne więc zbadam jeszcze progesteron w piątek tylko nie wiem czy to nie będzie za wczesnie bo będzie to 20dc ale jak mam cykle 26 dni to powinno być ok chyba.

Dobrze że już czujesz się lepiej no a mama lekarzem w końcu nie jest tak tak wiem że mamy wiedzą wszystko najlepiej:happy:
Co do wakacji super zazdroszczę,słońce,plaża no bajka po prostu.Ja byłam kilka lat temu na Cyprze w części greckiej jeszcze jak Cypr nie był w Unii.
Na jak długo lecicie? Jak na tydzień to rzeczywiście trudno trafić z dniami płodnymi ale co tam wyobraż sobie siebie po powrocie ciałko sexi opalone,kusząca bielizna i wakacje trwają dalej:happy:
Co do badań to moje LH 3.44 FSH 7,45 trochę się tym zmartwiłam ale LH przyrasta bo pokazują to testy owulacyjne więc zbadam jeszcze progesteron w piątek tylko nie wiem czy to nie będzie za wczesnie bo będzie to 20dc ale jak mam cykle 26 dni to powinno być ok chyba.
no tak mamy to jak lekarze! :laugh2::laugh2:
a co do wyjazdowego plodzenia bobaska ... to niestety ale prawie zaraz po powrocie P. jedzie do rodzicow pomagac im w przeprowadzce i nie bedzie go tydzien!!!! :confused2:
a co do samego miejsca wypoczywania bardzo chcielismy jechac na Sycylie ale juz zabraklo miejsc! :confused2:
Progesteron mozesz spokojnie 20dc sprawdzic jak na moje oko!!! ogolnie najlepiej ok 6-7 dni po owu bo wtedy jest pik progesteronu ale to mowimy raczej przy pewnej 14 dniowej fazie lutelanej !!! :eek:

Karola.de pewnie twoja teściowa chciała dobrze ( tak mi się wydaje?) ale mnie szlag by trafił, gdyby moja coś takiego zrobiła! Ja nienawidzę jak mi ktoś grzebie w szafkach, przestawia po swojemu różne rzeczy a o firankach nie wspomnę. Nawet moja mama tego nie robi. Jak moja córcia była mała to czasem prosiłam ją o pomoc. Ale zawsze wyglądało to tak,że mama zajmowała się córcią a ja sprzątałam po swojemu. Może jakaś dziwna jestem, nie wiem...

Witam Was dziewczyny z rana na chwilke przed praca. Nie wchodzilam na BB przez dwa dni i znow nie macie litosci - tyle stron do czytania :szok::szok::szok: U mnie plodne dni nadchodza wiec bedzie sie dzialo - wlasnie zaczynam czuc jajniczki:-):-)
Pozdrawiam Was wszystkie i zycze milego dnia... Wpadne popoludniu lub pod wieczor bo dopiero wtedy mama wyjezdza...Juz sie doczepila, ze mam za duzo brudnych rzeczy do prania zebrane...aghhh:crazy::crazy::crazy::crazy:

Oj to ty faktycznie działaj, ale z mężem, a nie z praniem, tym sobie wogóle głowy nie zawracaj
Biedactwo
Witam dziewuszki!!!! na samym poczatku uspokajam zyje i nic mi nie jest poza wirysowym zapaleniem gardla jak twierdzi moja lekarz .....

Widzę, że od rana same dobre wiadomości:-)
My cały czas zastanawiam sie gdzie na wakacje pojechać, ale chyba w końcu do Bułgarii sobie zarezerwujemy, tylko, że my to dopiero końcem lipca chcemy jechać, ale na 2 tygodnie:-D

A tak wogóle to się Witam:laugh2:

no tak mamy to jak lekarze! :laugh2::laugh2:
a co do wyjazdowego plodzenia bobaska ... to niestety ale prawie zaraz po powrocie P. jedzie do rodzicow pomagac im w przeprowadzce i nie bedzie go tydzien!!!! :confused2:
a co do samego miejsca wypoczywania bardzo chcielismy jechac na Sycylie ale juz zabraklo miejsc! :confused2:
Progesteron mozesz spokojnie 20dc sprawdzic jak na moje oko!!! ogolnie najlepiej ok 6-7 dni po owu bo wtedy jest pik progesteronu ale to mowimy raczej przy pewnej 14 dniowej fazie lutelanej !!! :eek:
No tak długi weekend majowy to brak miejsc ja miałam podobną sytuację rok temu że nigdzie poza Tunezją nie było miejsc w samolocie i pojechaliśmy do Zakopanego na tydzień.Na pewno będziesz zadowolona z wyjazdu no a z tą przeprowadzką męża to strasznie kiepsko:eek::baffled:

Witajcie:-)
Endometrium w 9dc 6 mm to chyba ok??
Dobre:tak::tak:

A ja mam wciąż bóle jajnika, ale przestałam się tym przejmować bo teraz co ma być to będzie....
Jeszcze tylko 9 dni;-)
Ja byłam wczoraj u endokrynologa i pokazywałam hormonki - wyniki mam dobre, z tarczycy też się poprawiły więc mam nadzieję, że może w końcu nadszedł ten czas na fasolkę:-)
Super:-)

Kurcze a moja prolaktyna jest 23, 1 -niby norma ale w sumie to juz gorna granica, robilam ja w 3 dc w trakcie @...moze to dlatego....i jak pytalam ginki to lekarka mowila ze jest ok ale wyczytalam ze to oznacza agodna prolaktynemie:-( mam sie martwic czy dac na luz.....?????
Ale nie przekroczyło normy więc się nie przejmuj:tak::tak:

Dziewczyny poradźcie, bo chciałam pójść jeszcze w tym tygodniu zrobić badania laboratoryjne. Chciałam zrobić zwykłą morfologię, badanie na toxoplazmozę i cytomegalię, czy powinnam robić tarczycę?
Jeśli pójdziesz do ginka z nfz to da Ci bezpłatne badania na toxo itp. a internista da Ci tylko ogólne jak morfologia itp. Ja miałam badania od prywatnego ginka i poszłam do internisty żeby przepisał mi je państwowo ale on powiedział, że oni mogą przepisywać badania tylko ze swojej specjalności.

Z gory przepraszam ale jestem taka wkur....ona, ze nie moge sie uspokoic :wściekła/y:
U mojego M też była taki koleś, potrafił przez tydzień do pracy nie przychodzić:szok:

mam juz tego neta,takze luz...planuje inseminacje na sierpien,atakuje z grubej rury!!!! ja lubie przeprowadzki zawsez to jakies zmiany! oby na leprze hehe
O to będziemy kciuki trzymać.

U mnie plodne dni nadchodza wiec bedzie sie dzialo - wlasnie zaczynam czuc jajniczki:-):-)
No to do roboty;-);-)

Cieszę się, że już lepiej:-D:-D a i wakacje zapowiadają się super:-):-)

Marzenixx i co dzwonili?

reklama
witam się z wszystkimi!
dopiero co wstałam :-Di już mi sie nic nie chcę coś mi sie widzi że cieżki dzień będę mieć dzisiaj:-( coś mnie główka pobolewa ale moze jak kawke wypije to mi przejdzie.
pasuje mi umyć dzisiaj reszte okien w domku ale mi sie nie chcę:-:)zawstydzona/y::tak:
M w pracy a mnie ina monologi wzięło....a co tam musze sobie pogadać :-D:rofl2:
miłego dnia wam wszystkim życze :tak:

Do góry