_Roszpunka_
szczęśliwa mamusia :)
do dziewczyn w anglii i irlandii tu wam nikt nie powie jakie sa wyniki tylko czy dobre czy zle najwyzej u nas jest tak jak masz zle i masz np. anemie to dzwonia i prosza zeby przyjsc po recepte na zelazojesli chodzi o badania na poczatku 10 tydz polozna + badanie na cukier + krew ;potem mialam 1 skan z powodu krwawien w 12 tygodniu (11 tyg i pare dni) + badania krwi, nasetepny mialam zabukowany skan w 13 tyg + badania na zespol downa bo sie zgodzilam na wizycie u poloznej ( wlasnie dlatego ogladanja glownie kregoslup znaczy sie kark badaja przeziernosc karkowa;-) )+ komplet wszystkich badan krwi; teraz mam 2 wizyte u poloznej w srode 18 tydz. ( 17 tyg i 4 dni jak kto woli
) + mocz a 29 .06 mam polowkowy skan i nie uwazam zebym miala za malo badan
![]()
weri
Jak widzę są jednak różnice co do prowadzenia ciąży w Anglii a Irlandii
Procedura jak poniżej - nie uwzględniam tu własnych wizyt u pl gin czy zdalnych konsultacji z moim ginekologiem w pl, tak więc;
np
6tydz kobieta stwierdza u siebie ciążę na podstawie testu ciążowego i braku miesiączki i idzie do lekarza pierwszego kontaktu (tzw GP)- lekarz gratuluje ciąży, pyta czy dobrze się czuje i każe przyjść ok 11tyg na pierwsze badania krwi..
11tydz - w.w kompleksowe badania krwi (ogólna morfologia, cukier, hiv, grupa krwi itd itp) + założenie karty ciąży, wysyłka papierów do szpitala gdzie będzie się chodziło na konsultacje itd
12tydz - wyniki badań krwi
20tydz - pierwsza wizyta w szpitalu, konsultacje, badania połówkowe (cokolwiek to znaczy tutaj) + skan
24tydz - wizyta u GP (lekarz pierwszego kontaktu)
28tydz - Szpital -ogólne badanie krwi i moczu + macanie brzuszka
30tydz - GP
No i później już - co 2 i przy końcówce co 1tydz raz szpital raz GP. Z tego jednak co wiem, wizyty w szpitalu to powtarzanie ogólnych badań krwi i moczu + macanie brzuszka a wizyta u GP to pytanie czy się dobrze czuję
Należy zwrócić uwagę że pierwszy a i często jedyny skan to badanie połówkowe!
I co Wy na to?
a u mnie w Irlandii jest tak..
przynajmniej z mojego doświadczenia....
5tydz -test i wizyta u GP potwiedzenie testu
5tydz3dz - skan i ponowne potwierdzenie ciąży
6tydz6dz - kolejny skan i bicie serduszka
16tydz3dz - dryga wizyta i kolejny skan,kompleksowe badania krwi , moczu itp
(wyniki wysyłają pocztą) dzień później idzie się do GP
i kolejną wizytę będę miała jak będę już w 28tyg dalej nie wiem jak to będzie
ale gdybym nie chodziła do pl gin i latała do pl to pewnie nie wiedziałabym prawie nic o mojej dzidzi