reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Skaza białkowa :((((

PS Pisałyście jeszcze kiedyś o ŁZS jak można to rozpoznać? czym się objawia? Szukałam czegoś w necie ale mało informacji dotyczyło niemowląt...

katarzynak - moja dermatolog powiedziała, że jest to fizjologiczne oczyszczanie się organizmu noworodka. Wygląda to bardzo podobnie jak skaza białkowa - sucha skóra na polikach, krostki na buźce i w okolicach włosków, łuszczące się uszy (tu najszybciej pomógł oxycort oczny), zaczerwienienia na szyji. Po podanych lekach bardzo szybko zaczelam zauwazac poprawę.

Co do diety - Pani doktor nie powiedziała mi jak dokladnie powinnam sie odzywiac - moj M mial skaze, wiec Mała jest obciazona genetycznie alergią, ale znowu ja jako matka karmiąca powinnam przyjmowac wszystkie składniki:eek::happy:

reklama
z Twojego opisu widzę, że jest dokładnie tak samo jak u mojej Gabuni - najpierw było czoło, skórka za uszami, potem policzki. Dwa tygodnie po wprowadzeniu diety wysypka przeszła na klatkę piersiową, a potem nóżki. Dopiero po pełnych trzech tygodniach wysypka zeszła. Nie wiem czy to typowe objawy ale u nas było identycznie...

barmanka79 nie wierzę w to, że "przesilenie" alerganem pomoże, raczej pojawi się marsz alergiczny i wtedy dzieciątko będzie uczulone na coraz to nowe alergeny. Oczywiście przy zdrowych dzieciach NALEŻY jeść wszystko - ja tak robiłam przy moim starszym, czosnek i cebula na porządku dziennym, może dlatego teraz je tak lubi :-)

dziewczyny u nas trochę lepiej z kupkami. Po odstawieniu dziś pomidora są parwie idealne... Możliwe aby pomidor ją tak uczulił????:eek: Może on tylko wpływał na kupki a wysypka to oddzielna historia.:baffled::confused2:

Powiem Wam jeszcze zastanawiającą rzecz - zauważyłam ze krostki zeszły prawie całkowicie Hani z czoła ale za to ma ich coraz więcej na policzkach - teraz praktycznie już od nosa aż za uszy i dziś obsypało jej calutką szyjkę:zawstydzona/y::zawstydzona/y: Pojedyńcze wypryski pojawiły się też na piersiach...
Czy to możliwe aby prz skazie mimo diety (już traw tydzień) pojawiały się wciąż nowe krostki?:eek: Ciągnę dietę dalej, na razie też bez pomidora...
Jutro mamy szcepienie wiec jeszce poradze sie pediatry ale powoli zaczynam wątkić w ich kompetencje:-(

PS Pisałyście jeszcze kiedyś o ŁZS jak można to rozpoznać? czym się objawia? Szukałam czegoś w necie ale mało informacji dotyczyło niemowląt...
w poprzednim poście odpowiadałam na ten :-)

Barmanka, po jakim czasie po odstawieniu tego ogórka zeszy krostki? Długo czekałaś na reakcję?
krostki zeszły po 2,3 dniach (na 3 dzień jak ktoś nie wiedział że były krostki to ich nie widział, ale wiedziałam że tam były więc było mi je łatwiej wypatrzeć ;-))

katarzynak, mamastud - dziękuje za odpowiedzi w sprawie przesilenia :tak:
teraz tak sobie myślę że te nasze dzieci to będą biedne na przyszłość :zawstydzona/y::zawstydzona/y: wielu smaków nie poznają, wielu pewnie nie polubią :zawstydzona/y::zawstydzona/y: i będziemy musiały toczyć niezły bój o to by polubiły te smaki :eek:

moja dermatolog powiedziała, że jest to fizjologiczne oczyszczanie się organizmu noworodka. Wygląda to bardzo podobnie jak skaza białkowa - sucha skóra na polikach, krostki na buźce i w okolicach włosków, łuszczące się uszy (tu najszybciej pomógł oxycort oczny), zaczerwienienia na szyji. Po podanych lekach bardzo szybko zaczelam zauwazac poprawę.
a powiedz mi co ci lekarz powiedział w sprawie diety przy ŁZS?
bo pamiętam że ty sama na własną rękę zaczęłaś stosować diete na skazę białkową.. a interesuje mnie właśnie co powiedział lekarz? czy coś oprócz maści jeszcze wam doradził?

barmanka79 nie wierzę w to, że "przesilenie" alerganem pomoże, raczej pojawi się marsz alergiczny i wtedy dzieciątko będzie uczulone na coraz to nowe alergeny. Oczywiście przy zdrowych dzieciach NALEŻY jeść wszystko - ja tak robiłam przy moim starszym, czosnek i cebula na porządku dziennym, może dlatego teraz je tak lubi :-)

Ja ujmę to tak stosuję sie do poleceń pedietry bo jego rady brzmią sensownie i dają oczekiwane efekty. Zalecenie przy skazie białkowej brzmiało żadnych prowokacji do końca 6 miesiąca i 0 alergenów (jest to ciężkie do realizacji bo nigdy nie wiem czy nowa rzecz np czereśnie w moim menu nie spowoduje reakcj alergicznej)a to dla tego żeby organizm Tiny "zapomniał" że np banany to wróg.wiem że w przy skazie alergolog zaleca co jakieś 3 miesiące kiedy dzieciaszek jest zdrowy podawanie np serków żeby obserwować reakcje organizmu na mleko i taką formę akceptuję,ale nie zdecydowała bym się na podawanie córce mleka po mimo że ma skazę bo bardzo cierpi .Wysypka to najłagodniejszy problem....koszmarne bóle brzucha,brzydkie kupy i potężne ulewania a przez to rozdrażnienie i takie tam atrakcje towarzyszące skutecznie zniechęcają mnie do tego typu "eksperymentów":-D:-D

mamstud, ehh, u nas na razie nie widać znacznej poprawy :-( Niby z czoła trochę zeszło ale za to szyja jest wysypana na całego, coraz więcej krostek na piersiach:-( Widzę, że czerwone ma też na karku... Sama nie wiem czego się trzymać :-( Na razie nie rezygnuję z diety bezbiałkowej.

Na razie udało mi się wyeliminować zielone kupki! To pierwszy sukces ale nie wiem czy był między nimi a wysypką związek :baffled:

Dzis będziemy u pediatry ale nie wiem czy coś nowego wymyśli...
Myślicie że z tym wszytskim lepiej się wybrać do dermatologa czy alergologa??

Dzis będziemy u pediatry ale nie wiem czy coś nowego wymyśli...
Myślicie że z tym wszytskim lepiej się wybrać do dermatologa czy alergologa??
ja ci proponuje byś swoje pierwsze kroki skierowała do alergologa. a za jakiś czas - to alergolog nic nie wskóra - pójść do dermatologa :tak:
przynajmniej ja bym tak zrobiła ;-)

a ja dziś postanowiłam że powolutku sprawdzę czy synek jest uczulony na białko kurze...

na drugie śniadanko zjadłam jajecznice z samych żółtek :eek: - a wiadomo że nie da się idealnie oddzielić białko od żółtka..ale jakoś nie miałam odwagi polecieć po grubej rurze :zawstydzona/y: jeśli nic synkowi po tym nie wyskoczy to za 3,4 dni zjem jajecznice z całego jednego jajka.... zobaczymy co będzie...

trzymajcie kciuki :tak:

a ja dziś postanowiłam że powolutku sprawdzę czy synek jest uczulony na białko kurze...

na drugie śniadanko zjadłam jajecznice z samych żółtek :eek: - a wiadomo że nie da się idealnie oddzielić białko od żółtka..ale jakoś nie miałam odwagi polecieć po grubej rurze :zawstydzona/y: jeśli nic synkowi po tym nie wyskoczy to za 3,4 dni zjem jajecznice z całego jednego jajka.... zobaczymy co będzie...

trzymajcie kciuki :tak:
ja już zrobiłam próbę z całym jajkiem i na szczęście małej nic nie było :-)
Także smacznego i trzymam kciuki :-)

reklama
Dziewczyny, byłam dziś zcórką na szczepieniu i lekarka która ją oglądałą powiedziała ze jej krostki to na pewno nie AZS! :eek: Zwariować można:baffled: Powiedziałą ze Hanka nie ma przesuszonej skóry jak przy skazie...nic jej się nie łuszczy :baffled:
Powiedziałą żeby na razie to zostawić... że powinno samo zejść że może to trądzik niemowlęcy :baffled: Albo uczulenie na witaminę K bo kiilka dni temu miała dziecko z identyczną wysypką właśnie z powodu tej witaminy...
Kazała mi zjeć łyżkę jogurtu naturalnego zeby sprawdzić czy to skaza ale wg mnie nie da sie tego sprawdzic dpooki ma tą wysypkę... Jakby miałą czystą buzie to mozna sprawdzac a tak to nie wiem czy zauważę pogorszenie :eek::baffled:
Podejrzany jest tez pomidor... mam szukać:confused2:

Do góry