wczoraj segregowałam ciuszki i chyba zacznę prawnie jak będzie lepsza pogoda. I tak wyszły 4 kupki bo w pralce by się wszystko razem nie zmieściło. Jeśli chodzi o to pranie to mam pytanko. czy oprócz proszku dla dzieci dajecie jakiś płyn do płukania?
Nie wiem jaka jest teraz szkoła, kiedyś uważano, że na początek czym mniej rozmaita chemia tym lepiej, więc tylko proszek (jelp powoduje, że wszystko sztywne), podwójne płukanie i prasowanie z obydwóch stron.
Ja mam zagwózdkę jednak z tymi fotelikami samochodowymi... nie potarfię wybrać, a Luby jakos nie przejawia zainteresowania tematem...
Ze szpitala dzieci zabierzecie w fotelikach? Siostra zabierała w gondoli i tą gondolę do samochodu wsadziła (a nie była to gondola dostosowana do wpięcia w pasy, ale bo ja wiem...
generalnie nie powinno się przewozić noworodków w gondoli, bokiem do kierunku jazdy, może to grozić śmiercią łóżeczkową. Oczywiście to jest pewnie jak z piciem w ciąży 100 dzieciom nie zaszkodzi a 101 tak.
I co? I każdy z takich fotelików do 13 kg musi mieć bazę?
nie oczywiście, że nie, bazy są dwa rodzaje, z isofixem i bez.
My mamy fotelik z bazą nowy za 400zł (całość), ale to jest baza bez isofixu bo my go nie mamy w samochodzie. Te z bazami są nieco stabilniejsze, ale baza nie jest konieczna.
Ja akurat patrzę trochę na testy, jednak po coś je robią, a nie zawsze wygrywają w nich najdroższe foteliki. Tylko niestety w testach nie biorą udziału polscy producenci a niektórzy mają naprawdę porządne foteliki, dlatego wybierając fotelik, trzeba obejrzeć kilka, zobaczyć czy to porządny plastik a nie sam steropian i cieniutki plastik. Fotelik nie powinien być za lekki, bo to nie świadczy najlepiej o jakości plastiku.
Tanie foteliki z marketów to naogół sam steropian.
Tracy Hogg czytałam poprzednim razem, w kilku punktach się z nią zgadzam, ale nie we wszystkim no i dla mnie ona jest jednak pod amerykańskie realia.