reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Mary tu chodzi o to, ze im dziecko starsze tym wiecej musi leciec przez dziurke, a jak bedzie caly czas taka malutka jak na pocztku to dzidzi bedzie sie denerwowac, ze malo leci i za wolno. Nie zadlawi sie, Avent dostosowuje smoczki do wieku dziecka i na oopakowaniu zawsze pisze, ktory to jest smoczek,ile ma dziurek i dla jakiego brzdaca. Z tego co wiem to sa smoki od urodzenia, a potem dopiero od 3 miesiaca zycia.
Tylko pytanie brzmi, skąd mam wiedzieć czy powinnam już zmienić smoka?
Czy powinam czekać aż faktycznie skończy 3 m-ce czy skoro Sonia jest naprawdę duża (tzn wygląda już jak 3 miesięczne dziecko) to powinnam już zmieniać?
Nie denerwuje się ale mam wrażenie że męczy i wtedy (po ok 100ml) zasypia przy butelce i tą ostatnią 30'tkę wciąga ratami - kilka łyków i śpi, znowu kilka łyków i śpi... Czy może to nie ma związku? :confused: A jak nie wciągnie 130 tylko 100 to znowu wcześniej się dopomina o kolejny posiłek...

reklama
Czy powinam czekać aż faktycznie skończy 3 m-ce czy skoro Sonia jest naprawdę duża (tzn wygląda już jak 3 miesięczne dziecko) to powinnam już zmieniać?
Nie denerwuje się ale mam wrażenie że męczy i wtedy (po ok 100ml) zasypia przy butelce i tą ostatnią 30'tkę wciąga ratami - kilka łyków i śpi, znowu kilka łyków i śpi... Czy może to nie ma związku? :confused: A jak nie wciągnie 130 tylko 100 to znowu wcześniej się dopomina o kolejny posiłek...

Ja kupowalam zgodnie z oznaczeniami smokow. Ale mysle ze nic nie zaszkodzi jak kupisz teraz i sprobujesz ostroznie dac Soni. I zaobserwujesz czy sie krztusi, czy za szybko polyka i nie moze nadazyc ( wtedy bedzie to znaczylo ze smok jeszcze za duzy).

Dziekuje za rady dziewczyny. Dzis maly jadl lepiej i juz jestem szczesliwa :tak::tak:

Mary tomme tippee ma smoczki od 0 miesiecy (slow flow- 1 kropelka) i od 0 miesiecy (vari flow- 3 kropelki)
Avent ma tylko od 0+ i od 3miesiaca, ale mysle ze mozesz jej spokojnie dac juz ten 2 rozmiar.
My od dzisiejszej nocy je stosujemy i maly zjadl konkretniej niz wczoraj czy przedwczoraj :tak::tak:

mary- ja zmienilam bo to mleczko antykolkowe jest takie jakby troszke gestsze i zupelnie nie chcialo leciec przez te male dziurki, poprostu je zapychalo, mala iagnela i ciagnela a w butli ciagle tyle samo bylo, wiec sie skumalam, ze cos nie halo i jak sama mocno pociagnelam to dopiero sie przepychalo i tak w kolko...mozesz sprobowac, a jak uznasz,ze za duzo sie leje to i tak niedlugo ci sie przydadza;-)
z tym karmieniem to u nas tez tak jest, ze najpierw ciagnie na okraglo a koncowketo tak pokilka lykow i musze jej przypominac, ze w ogole smoka ma w buzi i trzeba go ciagnac....:tak: mysle, ze jak sie juz bardziej syte czuja to juz sie ciagnac nie chce i wlacza sie spioch:-D

Dziewczynki mysle, ze sie mylicie co do smoczków.
Avent ma smoczek na ktorym na opakowaniu jest napisane 0+ ale na nim, na smoku jest 1-to jest smok do 1 miesiaca ma jedną dziurkę (ja jeszcze go stosuję jak daję małemu moje mleko, ono leci szybko i nie chcę, żeby się zakrztusił i żeby za szybko nie leciało). Potem jest smok 1m+ ma 2 dziurki wolny wypływ i to jest smok drugiego miesiaca (jego używam gdy podaję mleczko Bebilon comfort a to dlatego, że od pewnego czasu synek mi usypiał przy jedzeniu tego mleczka i się często smok zapychał).
Warto zerknąc na stronkę:
Philips - Smoczki - Pielęgnacja dziecka i matki - Karmienie butelką

... mysle, ze jak sie juz bardziej syte czuja to juz sie ciagnac nie chce i wlacza sie spioch:-D
klaudzia, katrenki
Dziękuje za info. Przy najbliższej okazji skuszę sie i kupie :tak:

Może to nie do końca ten wątek ale skojarzyło mi się;
Kilka dni temu wpadłam na to dlaczego (być może) moja Sonia tak przybiera na wadze chociaż nie je więcej niż powinna - ona większość czasu przesypia (wciąż).
Tak czasem czytam, jak aktywne sa wasze dzieciaczki a Sonia najszczesliwsza jest jak moze sobie bezkarnie drzemac. Nie to zeby 24h ale naprawdę sporo. No i pmyslalam sobie, ze moze ona po prostu nie spala tych zjadach kalorii... Co myślicie o tym?
Powinnam ja celowo wybudzac zeby czyms zająć czy pozostawić to jej potrzebom i czekac az sama sie uaktywni..?
Srednio w ciagu dnia ma ok 3-4godz łącznie takiej faktycznej oktywności - ze sie rozgląda, cos gada po swojemu, troche łapkami macha itd..

Mój mały nie chce spać od 7 rano do ok 16tej czasami pospi 1h a tak drzemki .
Ciągle by jadł.
Teraz jest na bebilon pepti które mu najwidoczniej bardzo służy...
Lekarz przepisał bebilon 6x 100ml ale mój mały już wtedy jadł 120ml więc nie zmieniłam ilości tylko,że on chce więcej bo widze ze się nie najada:-(

Nie wiem co zrobić... dawać mu więcej czy nie.

(raz zjadl 170ml)

klaudzia, katrenki
Dziękuje za info. Przy najbliższej okazji skuszę sie i kupie :tak:

Może to nie do końca ten wątek ale skojarzyło mi się;
Kilka dni temu wpadłam na to dlaczego (być może) moja Sonia tak przybiera na wadze chociaż nie je więcej niż powinna - ona większość czasu przesypia (wciąż).
Tak czasem czytam, jak aktywne sa wasze dzieciaczki a Sonia najszczesliwsza jest jak moze sobie bezkarnie drzemac. Nie to zeby 24h ale naprawdę sporo. No i pmyslalam sobie, ze moze ona po prostu nie spala tych zjadach kalorii... Co myślicie o tym?
Powinnam ja celowo wybudzac zeby czyms zająć czy pozostawić to jej potrzebom i czekac az sama sie uaktywni..?
Srednio w ciagu dnia ma ok 3-4godz łącznie takiej faktycznej oktywności - ze sie rozgląda, cos gada po swojemu, troche łapkami macha itd..

Nasza ma w dzien chyba wiecej aktywnosci. Ale to zalezy od przezyc;-) w drugi dzien swiat i wczoraj spala na okraglo prawie. A tak to spi od 22 do 9, 10 (dwoch przerw na karmienie nie licze, bo ona i tak pije przez sen, wiec zadna aktywnosc;-)), potem ok 3 h aktywnosci i sen ok 2 godzinny, wtedy poczuwa 2 h i idzie spac na ok 1h do 2h czasami. I potem szaleje do 22. Czyli wychodzi na to ze czuwa ok 8 h dziennie.
Acha, moja Julia jak skonczyla ssac piers i pila modyfikowane zaczela bardzo szybko tyc i rosnac. W pewnym momencie wygladala jakby miala raczki i nozki doczepiane, a policzki jej zwisaly :-D teraz jest za mala na swoj wiek i za chuda. Takze wszystko moze sie zmienic.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Mój mały nie chce spać od 7 rano do ok 16tej czasami pospi 1h a tak drzemki .
Ciągle by jadł.
Teraz jest na bebilon pepti które mu najwidoczniej bardzo służy...
Lekarz przepisał bebilon 6x 100ml ale mój mały już wtedy jadł 120ml więc nie zmieniłam ilości tylko,że on chce więcej bo widze ze się nie najada:-(

Nie wiem co zrobić... dawać mu więcej czy nie.

(raz zjadl 170ml)
moja mala tez je wiecej niz 100x6, dzidzia mary tez z tego co wiem, ja daje jej tyle ile chce az sie nie naje...wasnie wciagnela 150ml;-) i zawsze robie jej o troche wiecej niz przecietnie zjada w razie gdyby chciala wiecej...mysle, ze nasze maluszki doskonale wiedza ile potrzebuja:tak: i pamietam na poczatku polozna powiedziala mi, ze nie da sie przekarmic dziecka bo poprostu zwymiotuje, wiec ja na twoim miejscu nie martwilabym si i pozwolila mu sie najesc:tak:

co do aktywnosci to mala zasypia okolo 8-9 wieczorem, co 4 godziny karmienie,ale tez zaraz zasypia, wstaje okolo8-9, czasem jeszcze sobie podzema jak oglada z tata telewizje rano, no i dluzsza dzemka jest okolo 12-1 i wtedy spi tak do 3-4 i potem dopiero wieczorem znowu, wiec tez jest raczej aktywna

Ostatnia edycja:
reklama
moja mala tez je wiecej niz 100x6, dzidzia mary tez z tego co wiem, ja daje jej tyle ile chce az sie nie naje...wasnie wciagnela 150ml;-) i zawsze robie jej o troche wiecej niz przecietnie zjada w razie gdyby chciala wiecej...mysle, ze nasze maluszki doskonale wiedza ile potrzebuja:tak: i pamietam na poczatku polozna powiedziala mi, ze nie da sie przekarmic dziecka bo poprostu zwymiotuje, wiec ja na twoim miejscu nie martwilabym si i pozwolila mu sie najesc:tak:

co do aktywnosci to mala zasypia okolo 8-9 wieczorem, co 4 godziny karmienie,ale tez zaraz zasypia, wstaje okolo8-9, czasem jeszcze sobie podzema jak oglada z tata telewizje rano, no i dluzsza dzemka jest okolo 12-1 i wtedy spi tak do 3-4 i potem dopiero wieczorem znowu, wiec tez jest raczej aktywna

No to od dziś 150ml będę robić;-)
Mój mały to już tak ma,że aktywny jest od rana do popołudnia i nawet jak dostanie 200ml to przespi 1h i wstaje.Nic go nie powstrzyma :tak: więc już nie walcze z nim o to by spał na siłe:tak:,ważne ze w nocy wstaje co 4h i jestem wyspana:-D.

Mój mały te 120ml to na 1 raz wypija:nerd:.Nawet przerwy sobie nie zrobi...:dry:

A jak dopajasz?Glukozą? rczasami 20ml wypije a innym razem 60ml glukozy... herbatki z bobovity z kopru nie daje już mu, bo zmieniając mleko i odstawiając mleko mały nie ma problemów z prukaniem i kupkami.

Do góry