reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudzień 2009

z butelek aventu..
tyle ze swoim pokarmem..

a co do mleko to fakt duzo picia ja tez karmi wygazowane co wieczor szlkanke i do tego herbatka na laktacje i woda minerlna...

szkoda tylko ze ciagle pecherz pelny a czasami nie ma si ejak wysikac;-)

O tak z tym sikaniem to jest problem z takim maluchem :-D

reklama
a wogole to malej po bebiku tak strasznie sie ulewa ze brak slow !!! zastanawiam sie czy jej nie poszukac czegos innego ... moze jak pani doktor zadzwoni to zapytam co by poradzila ...

Ja podawalam malemu na poczatku Nan1:tak:moze sprobuj albo poradz sie pediatry.

No i już wiem jak to wygląda ale nie wiem co z tym zrobić :baffled: wypił z butli migiem 65 ml, i jeszcze cyca chciał, dodam, że pijąc butlę nie zasnął nawet na chwilę a przystawiony do cyca odlatywał w błogi sen :baffled: i co teraz ?

Czyli masz narazie za malo pokarmu,nic sie nie martw u mnie tez bylo na poczatku cienko,podalam mu sztucznego zeby dojadl.Jesli nie placze to poczekaj i za godzinke znow mu daj:tak:albo czesciej przystawiaj do piersi.

ja chcialam odciagac ale niewiele tego lecialo ... max 30ml !! i pewnie dlatego mala ma tego pokarmu za malo ... narzie na spaniu daje jej co 2h 30 ml mleka ... jak dam wiecej to ulewa wielkim chlustem !! moze ten zoladeczek za maly jest i sie tam nie miesci za wiele ...

no to pani doktor zadzwonila ... leukocyty 8 a norma do 10 niby OK ale troche jednak duzo ... do poprawki w poniedzielek ... czyli powtorka z rozrywki /juz sie boje/ ... a co do mleka to poradzila mi bebilon comfort pojedziemy do sklepu i poszukamy ... moze akurat nam spasuje !!

Kasiek odnosnie Twojego koemantarza na NK to Ci powiem że wszyscy nam mówią że Julka to na pianistkę się nadaje! ma baaardzo długie te paluszki:-)

Nie masz wyjścia. Godzine po karmieniu zacznij ściągać, potem dajesz cyca a jak zaczyna przykimywać flacha z odciągnientym mlekiem i tak w kółko puki nie będzie tyle w cyckach, że z 1nego w 10 minut się naje jak bąk:tak:;-)

To pobudzi laktację ?:-( dzwoniłam do połoznej tej co u Nas była, kazała się nie poddawać i robić tak jak napisałaś, po karmieniu piersią zaraz przystawiać laktator, teraz odciagnełam po karmieniu ledwo 40 ml:-( z OBU piersi . Kazała kupić mlekopędne zioła i lek o nazwie RICINUS 5 CH :-(
Boję się, że bedzie wolał pic z butli niż z piersi :(

A i powiedziała, że mały jest zdrowy, ma zdrowe reakcje, kupki OK, że tylko leniwy jest i głodomór :( a ja mleka mam niewiele ale i tak cud, że coś po cesarce mam w ogóle, bo już na drugi dzień miałam :/ tyle, że teraz nie styka

Położna odwiedzi mnie w poniedziałek

Mam troszkę zaległości w czytaniu, ale co zdążyłam to przeczytałam i spróbuję napisać.
1. odnośnie tego jak długo na cycu ma wisieć - miałam taką sytuację, że jeszcze w szpitalu mówiły mi położne, że powinna co najmniej 15 minut, a najlepiej 30. A malutka góra 10 i zasypiała. W końcu jedna położna wpadła na pomysł i zważyła ją przed i po karmieniu. i się okazało, ze mała w te 10 minut wypiła prawie 2 x tyle ile powinna. To znaczy wtedy było, ze powinna wypić 30 ml a waga pokazała, ze wypiła 50. więc jak ktoś ma dobrą wagę, to polecam taką metodę. w zasadzie można założyć że ml na gramy się przeliczają.
2. Odnośnie zasypiania przy cycu - mam cały zcas to samo, od początku. Possie z 10 minut i zasypia, a za godzinę krzyczy, że głodna. Więc póki da radę to budze (uszy, stópki), a jak już zaśnie, to czasem dopiero wtedy przewijam i po przewinięciu dokarmiam (choć nie podoba mi się ta metoda, ale bardziej nie podoba mi się wstawanie co godzinę w nocy, bo to by było godizna snu, godzina niespania)
3. Moja woli pić z butli niż z piersi - idzie na łatwiznę :(
4. Dzisiaj nagle skończył mi się pokarm. jak cały czas bez problemu odciągałam po 150 - 180 ml, tak dzisiaj udało się z dwóch piersi ledwo 50, więc muszę dokarmiać - stosuję Nan 1 HA (jak muszę), po pierwszych problemach już jest OK. A ja herbatki laktacyjne i ciągnę cyca co 2 giodziny, żeby pobudzić laktację. Karmi nie zniosę. A Lech bezalkoholowy tez tak działa? Jakieś inne pomysły na obudzenie piersi?

reklama
Dziewczyny mam duży problem :-(mój mały chudnie ... wypisany był z wagą 2860 a teraz waży 2830:-( karmi się 5 minut i zasypia, nie mozna go ocucić by ciagnął dalej a pokarmu mam duzo :-( ile powinien jeśc noworodek kilkudniowy ? 20 min ? 30 min z piersi ?
próbuj poządnie rozbudzić...Moja Gabryśka tez tak miała ,że nie mogłam jej dobudzić,więc na początek zmieniałą pieluchę,troszkę łaskotałam (zalecenie ze szpitala żeby dziecko nie przysypiało) troszkę 'potarmosiłam' i jakoś jadła:tak: jak zaczeła po chwili przesypiac to ja znów łaskotałam w stopinki albo po policzku miziałam:tak:
Dziecko musi ssać pożądnie przez pierwsze 15-20min. (potem się tylko bawi),bo jak nie będzie jadło to spada cukier i robi się senne i kółko się zamyka :baffled:

Do góry