reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy z Limerick

Jeszcze tylko tego by mi tego brakowało. Jakbym nie miała innych atrakcji:baffled: Mam nadzieję że nas to ominie:-)A wszystkie chorowitki proszone są o wytrzymałość, cierpliwość i szybki powrót do normy:-)

Nie życzę Wam tego absolutnie... Może racja z tymi 3 tygodniami... Lepiej dmuchac na zimne i pospotykac się tutaj ;-)

!!!! Akcja odwołana, zwracam honor wężowi :zawstydzona/y::tak::zawstydzona/y::tak:, znalazłam książkę! Gosiulka, zaraz Ci prześlę!

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Dzindusia ja bralam mniej-wiecej to do szpitala na 3 dniowy pobyt

-> dla mnie
*2 pizamy 2 bluzki sweter 3 staniki skarpety lacki majtasy (wszystkie ciuchy bralam tak aby bylo mi wygodnie wyciagnac cycka i karmic)
* podpaski maternity pads wkladki laktacyjne waciki wate takie specjalne majtki kupilam w mothercare nieprzemakalne:)
* wszystko zwiazane z zadbaniem o siebie kremy szczotki itp
-> dla Nadii wzielam wszystkiego po 3 (zawsze mozna cos dowiezc :) )
* spiochy, pajacyki, kaftaniki, body, sweterek, spodnie, skarpety, czapuche i na wyjscie wzielam ciuszki odpowiednie

Dodatkowo wzielam reczniki ciemne szlafrok rozek dla Nadii kocyki

Kurcze reszty nie pamietam Ale mam gdzies taka swoja liste z ktorej ja sie pakowalam A w szpitalu zadnej listy mi nie dawano

NA CZAS PORODU
• ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie, majtki)
• wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu, kapcie)
• jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek
• jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia, jeśli wykonywane są zabiegi przygotowawcze
• jednorazowe chusteczki
• przybory toaletowe
• mały ręcznik
• szczotka do włosów, opaska, spinki lub gumka
• pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów)
• gąbka kosmetyczna do zwilżania twarzy i ust
• woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy
• termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości
• termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę
• piłka "jeżyk" lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej)
• lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania)
• walkman i kaseta z ulubioną, relaksującą muzyką
• coś do jedzenia i picia (szczególnie dla męża)
• kilka jednorazowych kubków
• notatnik i długopis
• karta telefoniczna lub żetony
• dla zwolenników: aparat fotograficzny
PO PORODZIE
Rzeczy dla mamy:
• koszula lub piżama wygodna do karmienia
• rozpinany sweter
• skarpetki
• 6 par majtek (w sprzedaży jednorazowe)
• przybory toaletowe
• 2 ręczniki
• 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek
• ręczniki papierowe
• dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza)
• specjalna poduszeczka do karmienia (pod główkę dziecka)
• 2 staniki do karmienia
• wkładki laktacyjne
• ręczny odciągacz do pokarmu
• karta telefoniczna, żetony (trzeba spytać na oddziale o typ automatu) lub telefon komórkowy
• drobne pieniądze
Rzeczy dla dziecka (na trzydniowy pobyt w szpitalu):
• 15-20 pieluch tetrowych albo najmniejszy rozmiar jednorazowych (wygodne do użycia w szpitalu) i odpowiednio mniej tetrowych; jeśli jednorazowe pieluchy nie mają wycięcia na pępek, trzeba to zrobić
• 3 bawełniane koszulki
• 2 bawełniane cienkie czapeczki i jedna cieplejsza
• 3 pajacyki (śpiochy z rękawami i nogawkami - wygodniejsze są rozpinane w kroku) lub 3 kaftaniki i 3 pary śpiochów
• skarpetki
• nie perfumowane mydełko dla niemowląt
• ręcznik kąpielowy z kapturem
• zestaw do pielęgnacji pępka (gencjana na spirytusie, spirytus 70 %, jałowe gaziki)
• oliwka dla niemowląt
• zasypka
• delikatny krem do pupy
• wata bawełniana
• szczoteczka do włosów
• kocyk
• odpowiednie do pogody ubranko na wyjście ze szpitala (dobrze chroniące przed wiatrem i chłodem)
• krem ochronny

Ja stosowalam sie do tej listy mam ja z neta :) Niejedne rzeczy sa smieszne wiec je omijalam i nie bralam w tak duzych ilosciach :))

Kurcze reszty nie pamietam Ale mam gdzies taka swoja liste z ktorej ja sie pakowalam A w szpitalu zadnej listy mi nie dawano

Na pewno? Na pierwszej wizycie w szptalu dostajesz kopertę w której są jakieś ulotki i książeczka i gdzieś między tymi papierami powinny być wytyczne co trzeba zabrać do szpitala... A może to nawet w tej książeczce było, już nie pamiętam...

Z moim wężem coraz mniej wesoło... Bardzo źle się czuje... Kombinuje jak się z pracy zerwać, ale marne szanse raczej :-(...

sylcia dzieki wielkie za ta liste, tez szukalam w necie ale tego jest tyle ze az mnie glowa rozbolala....:rofl2: fajnie jak ktos poleci juz jakas w miare sprawdzona liste.....:-):-)

krycha ja tez nie dostalam jeszcze zadnej ksiazeczki ani listy w szpitalu a bylam juz dwa razy, chyba przy kolejnej wizycie sie upomne... A moze na szkole rodzenia dadza mi jakas liste...

Tak czy owak lista od sylci wydaje sie byc ok :-):-) a pewnie i tak w praniu wyjdzie czego jeszcze bede potrzebowac... a co okaze sie totalnie zbedne;-)

Wiecie Laseczki ja mam taka wiedzę, ja dostałam takie wytyczne... Nie wiem dlaczego Wy nie :baffled:... Tak czy siak za niedługo sama się przekonam co oni tam wyprawiają :-D;-)

Ja torbe pakowalam zupelnie po swojemu a to czego brakowało R mi donosił. W sumie wiecej rzeczy wróciło nie ruszonych:-)
No a Igor mi zaczyna kupkowac mocno. Ehhh. Oby to nie ten wirus...

Hej laseczki

Krycha ksiazka doszla i zaraz zaczne ja studiowac, ale tak mi sie wydaje ze juz kiedys ja czytalam, cos z tego pamietam, ale jeszcze raz ja przeczytam i zaczne sie stosowac:)

Moja tez mala cos kupkuje strasznie duuuzo, hmmm dzis juz 3 raz, a ogolnie raz dziennie robi, i wczoraj tez 3 razy kupke robila, hmmm mam nadzieje ze to tez nie ten wirus, choc ja mam nadzieje ze to probiotyk, bo zaczelam jej dawac po tym antybiotyku juz od kilku dni i moze sie poprostu oczyszcza,.....

Dzindusia do szpitala przygotuj sobie przedewszystkim kilka wygodnych pizam, jesli karmic bedziesz piersia to najwygodniejsze na ramiaczka bluzeczki, albo odpinane po srodku, zeby cyca wyjac latwo:) , biustonosz do karmienia, i te wkladki latacyjne, majtasy jednorazowe badzo przydatne, tylk kup sobie naprawde duuuzy rozmiar bo one jakos male sa i ja sobie kupilam moj rozmiar a jak wladalam na siebie to sie rwaly hahahha i tych padow tez potrzebowac bedziesz naprawde baaaaaaaardzo duuuuzo, i ja osobiscie polecam te pady maternity, niz podpaski, poniewaz te pady ladnie przepuszczaja powietrze, ja pamietam ze po kilku dniach mi sie pady skonczyly i zaczelam uzywac podpasek , to normalnie mi sie tam wszystko gotowalo ehhhh , no i jakies buciki po szpitalu potrzebujesz no i oczywiscie przybory kosmetyczne, cos delikatnego do mycia tak zeby nie podraznialo, ja pamietam mialam mydlo simple:)
Na porodowke ja sobie przyszykowalam oddzielna torebke i tam mialam dwie pizamy wazeline do ust, majtasy i te pady kielka sztuk, a dla malej pampersa, i body i spioszki :)aha i czapeczke

a pozatym jeszcze dla bobaska bedziesz potrzebowala, chusteczki nawilzajace do zmiany pieluszek, puderek albo krem do dupci i duuuzo pampersow:) ale zawsze pampersy jak zabrakna maz moze doniesc:) ja pamietam ze pozyczylam kilka od tych pielegniarek:) moja duuuzo kupek robila:) aha jeszcze dla maluszka recznik z kapturkiem, bo oni przed wyjsciem kapia bobaska:) no i ciuszki dla dzieciaczka, (body i spioszki sa chyba najwygodniejsze dla takiego maluszka)i to ja tak na oko bralam na 3 dni, ale ja i tak mialam za malo, bo moja ciagle wymiotowala tymi wodami plodowymi i jeszcze mi moj donosil ubranek:) jeszcze dla dzidzi mozesz miec czapeczke, i rekawiczki, albo nozyczki do obciecia pazurkow, bo beda naprawde dlugie i ostre:) ja jeszcze mialam krem Aqus czy jakos tak sie nazywal ten krem na ta pierwsza shodzaca i lusczaca sie skorke:) tutaj pepuszka niczym nie przemywaja takze i ja nic nie mialam, wdomu dopiero zaczelam przemywac spirytusem, aha i ja mialam jeszcze kocyk i rozek bardzo przydatny

No i na wyjscie potrzebowac bedziesz ubranka dla dzidziusia i ubranie dla siebie, jakies luzne i wygodne:):)

Ja torbe pakowalam zupelnie po swojemu a to czego brakowało R mi donosił. W sumie wiecej rzeczy wróciło nie ruszonych:-)
No a Igor mi zaczyna kupkowac mocno. Ehhh. Oby to nie ten wirus...

Oby nie!!! Może ma taki przerób dzisiaj i tyle ;-)

Gosiulka, nie ma problemu i mam nadzieję, że sie przyda! Powodzenia życzę, ja jestem bardzo zadowolona z efektów, choć początki, wiadomo, ciężkie były, ale warto! Teraz Młoda sama zasypia a ja mam czas na inne rzeczy w domciu, bez Jej pomocy :-D:tak:;-):-D, bo to jeszcze więcej później roboty jest :-D:-D:-D

A do higieny intymnej polecam Lactacyd - mi pomógł faktycznie dość szybko się wyleczyć no i nic mi nie śmierdziało i w ogóle ;-). Można w Boots'ie kupić :blink:

reklama
dzieki dziewczyny za tyle dobrych rad :-):-) zawsze to lepiej podpierac sie wiedza mamus juz zaprawionych w bojach...

Jestem na etapie twozenia listy potrzebnych rzeczy dla mnie i dla malucha i jakos niedlugo pasowalo by mi wybrac sie na zakupy..... puki jeszcze brzuch mi az tak bardzo nie przeszkadza heh;-)

Dziewczyny a co to za tajemnicza ksiazka?? czy naprawde metody w niej zawarte dzialaja??

Ostatnia edycja:
Do góry