reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

Nie wiem jak jest u Oliwki ale ja mam problem zeby Laurze domyc zeby bo maja taka strukture ze szok.Ciezko szczoteczka dotrzec do bruzd w zebach.Czytalam ze zeby mleczne sie lakieruje wlasnie po to by ten preparat wypelnil te bruzdy ktore utrudniaja czyszczenie zebow.Lakieruje sie by uniknac prochnicy:tak:

reklama
a Maja miala procznice butelkowa czy z innego powodu miala lapisowane zabki?

Butelkowej próchnicy nie miała bo bardzo krótko z butelki piła ale niestety próchnica zaczęła atakować i musiałyśmy jakoś temu przeciwdziałać:tak::tak::tak:
Chyba po prostu ma słabą kość po mamie i tacie :-:)-:)-(

Butelkowej próchnicy nie miała bo bardzo krótko z butelki piła ale niestety próchnica zaczęła atakować i musiałyśmy jakoś temu przeciwdziałać:tak::tak::tak:

wlasnie boje sie ze przez te bardzo dziwna strukture zeba Lali dostanie prochnicy:baffled: i wtedy bedzie sie dzialo:baffled:
Czytalam ze lakierowac najlepiej jak nie ma prochnicy wiec chyba bede musial popytac dentystke

Ja mam slabe zeby moj to ma jak kon :))

Ostatnia edycja:
Jestem:-):-):-) Bylismy u Bratowej bo ma urodzinki dziś i chcialam żeby przy okazji Zuza się wyszalała z chłopakami w końcu tam nauczyła sie na pupie "jeździć". A gadała cały czas po swojemu:-)Zasnęła juz godzinę temu. Ja miałam robic pączki ale o tej porze nie będę juz zasmradzać mieszkania:no:
Ale w lidlu jutro promocja na paczki ma być ;-);-)

Wcisnełam mojej Klaudii "Kwiat kalafiora",niech czyta ,a nie tylko koleżanki ,tv i komputer,słuchajcie ledwo wróciła od Kaski już foch ,ze chciałabym zeby coś poczytała po tylu dniach laby:szok:,bo ona już przed kompa sie pchała:szok:z biblioteki jak jej kazałam sobie coś wypozyczyć do czytania to sobie wypozyczyła ksiazeczke o Janie Pawle 2:crazy:.Własnie przyszła ,ze ja spanie morzy,o rany,ale jak siedziała do 3 nad ranem z kaśka nad grami to nic dziwnego.NIECH SIE DRZEMNIE I WRÓCI DO RZECZYWISTOŚCI TO MOJE WIECZNIE NAFUKANE STWORZONKO ZWANE CÓRKĄ:tak:
Teraz dzieci maja za dobrze normalnie. Ja akurat lubilam (lubię) czytać ale kto z nas myslał w tym wieku o komputerze czy komórkach.:baffled:

Lunka mieszkanko masz śliczne:tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak:
no jak się okazało to Julinka ma zrobione 2 ząbki bo jeden na dole ten ze stanem zapalnym ma rozwiercony wyczyszczony i włożone lekarstwo a na górze dojrzał doktor że też jest dziurka i wyleczył zaplombował i włożył różową plombe:tak:więc Julinka szczęśliwa:tak:powiedział że nie wie czy kiedykolwiek miał tak odważne dziecko w gabinecie z bólem a buźkę ładnie otwierała pozwalała sobie wiercić czyścić:szok::szok::szok: właśnie z nią rozmawiałam już nie boli jest szczęśliwa:tak:była z babcią coś sobie w nagrodę za odwagę kupić :tak:jedno mnie zastanawia doktor mówi że ona ma chyba jeszcze 3-4 zęby zepsute:szok:kurcze byłam z nią u dentysty jak leczyłam tego zęba który ją właśnie teraz bolał i nic a nic więcej rzekomo nie miała zepsute:szok:no niemozliwe żeby jej tak szybko się zepsuły:no:jeden morał zmieniamy stomatologa na innego:tak::tak:
dziewczyny mówie wam kamień z serca mi spadł:tak:
Różowa plomba? Sama bym chciała:-D Julka ma mleczaki czy stałe??:eek:

Witam,

walczę o laktacje :eek: ale nie jest źle :tak:

A do tego mam zapalenie strun głosowych :wściekła/y: Jutro lecę na kontrole do lekarza :baffled:

Pozdrowionka :tak:
POwodzenia z laktacja. Aleś musiała przyśpiewki urządzać na weselu:-D:-D:-D

witam dziewczyny;-)jestem mamą rocznej Olivki siedze w domu całymi dniami mogę się tu przyłączyć???????????????
Witam!

Ja z zapytaniem.:confused2:

Laski dajecie maluchom parówki? :confused:Jeśli tak to od kiedy można dawać i jakie? Czy mła pociecha już moze? Czy te dziecięce są dobre?:rolleyes2::confused:

Po tej aferze z Constarem ( parówki robili z parówek- a my się nimi zajadaliśmy :baffled:) przestałam kupować ten wyrób.:ninja2:

izabella718 mamo lutowej pociechy witaj. :-) I tu się spotykamy..:-):-)

Nie sposób was dzis nadrobić.:sorry:

Aaaaa zapomniałabym. Robiłam Amelii tą wróżbę co to robi sie w pierwsze urodzinki. Kieliszek, książeczka, młotek, różaniec....
Laska pierwszy różaniec wzięła, potem kieliszek.:sorry::sorry:
Jak się wsio uspokoi zdjęcia wkleje do rowu.:tak:
Ja jakis czas dawałam Zuzi parówki drobiowe odtłuszczone. A teraz nie chce nawet powąchać:baffled:Ale ogólnie nie powinno się dawać dzieciom parówek do 6 roku życia. Nawet w przedszkolach u nas jest zakaz.
U nas na roczek daje się kasę, różaniec, książeczke i długopis. Zuzia najpierw za kase sie zabrała a za chwile za kielicha:-D:-D:-D

Antek dba o porządki w domu i już:tak:,
faktycznie z Laury robi sie teraz mała wygadana :tak:kolejna do rzucania tekstów:tak:
Ksawier napisał przepis na podwieczorek,makaron,śmietana cukier i truskawki:tak:Mam zadanie domowe :-D:tak:jak dobrze,ze kilka truskawek jeszcze po zamrazalce sie plącze:eek:
Próbowałam kiedys to sciagnac ,ale tak sie dłuzyło z torrenta ,ze dałam spokój ,a z chomika to mi transferu szkoda:baffled:

HA,HA jUSTA ,CZYLI BĘDZIE CHLEJĄCĄ ZAKONNICA??czego oczywiście nie zyczę:)

Co do parówek ,to ja sie nie wypowiem ,bo staram sie w ogóle unikać ,czasem ulegnę i kupię dzieciom,a jak były tak małe to nie pamietam
Kluchy z truskawkami -ale bym zjadła:zawstydzona/y:

Oliwka ma niestety ta gorsza wersje Zespolu Turnera .Nie ma calego jednego X .
Ale To co jest najwazniejsze i dobre z tego to to ze nie ma wady serca.
Leczenie hormonem dopiero po 4 raku zycia ale to bedzie zalezalo od naszej pani dr i od rosniecia oliwki czy rozpoczniemy w wieku 4 lat czy 5 lub 6 .No ale napewno bedzie brala ten hormon.A to sa codzienne zastrzyki.

Jest jedna pani dr ktora zajmuje sie takimi dziewczynkami chorymi na ZT ale nie mam jej teraz w Polsce i nie wiadomo kiedy na stale wroci dlatego w rejestracji do niej narazie nie rejestruja.Dowiedzialam sie ze ona bedzie w PL 9 marca przez tydzien i ta lekarka co z nia gadalam dzis postara sie aby tamta lekarka na w tym marcu przyjela.Mam dzwonic 9 marca i dowiem sie co i jak.No i do niej bedziemy chodzic raz na jakis czas raz na pol roku .
Od czasu do czasu bedziemy musialy sie do szpitala polozyc.Musze byc pod stala kontrola laryngologiczna bo niestety za to ze oliwka non stop chora na uszy i gardlo u niej odpowiedzialny jest ZT .
Niestety te jej choroby uszek moga prowadzic do gluchoty .
Pozniej w wieku okolo 14 lat bedzie Oliwka otrzymywala hormony na kobiece sprawy.Bo bez nich to Oliwka nie bedzie miala persi ani @ i niestety Oliwka bedzie BEZPOLODNA :-(.

My z G mamy sie zbadac .Zrobic badania u genetyka .Ale bardzo male prowadopodobienstwo jest ze kolejna nasza dziewczynka bylaby chora na ZT :-).
Jedyny plus z tego.

Oliwka ma teraz 38,5 ale dostala juz lekarswo i juz widac ze jest lepiej .Ja zaraz ide do poradni na spotkanie kobiet .
Oby udało się dostać do tej lekarki. A szczepiliście Oliwke na pneumokoki? Bo ta szczepionka chroni przed zapaleniem ucha ale nie wiem jak w Waszym przypadku:zawstydzona/y:

elloo

ja mam juz Laure wykapana, chlopa tez:-DOponki gotowe.Wyszly pyszne.A robilam z przepisu ktory tu rzucilam:tak:

Isabella ciesze sie ze tak widzisz swiat.napewno jestes swietna mamuska i jakbys nam pokazala swoja pocieche tzn Olivke to bylo by extra:tak:

Strazniczka:-D:-D:-D jak przestrzegac to przestrzegac:-D
Zawsze jak jest ktos nowy to potem sa pytania a po co nam to:baffled:

Iwcik a to maks zagrzal Krzysia:-D:-DIm wiecej bedzie czytal tym lepiej mu bedzie szlo.Az przypomnialo mi sie jak z nim odrabialas zadanie:sorry::-D

Medeuska a czemu mialas bez znieczulenia?

Dorota najwazniejsze ze juiz wszystko wieci i pocieszajace jest to ze kolejne dziewcze bedzie zdrowe:tak:Trzymam kciuki za te wizyte u tej babki:happy:

Luna zakupki z glowy:tak:

Malinka a ja to chyba jutro zrobie pieczarkowa:rofl2:Zalezy od dnia jak ugotuje zupka na 12 to potem robie drugie danie.Jak jemy sniadanko o 11 to robie tylko drugie danie:happy:
Gdzie ten przepis???:eek::eek::eek:

A co do firanek to zrobiłam fotki koralików zebyście wiedziały o czym pisałam , kupiłam je w LIROYU i jak dobrze pamietam to bły sprzedawane jako korale na choinke:-D:-D:-D po 280cm jeden a pózniej dokupiłam tasiemke i przyszyłam do firanki, mam czerwone pomarańczowe i białę przeźroczyste..... no i róże które też sama robie do firanek jako ozdoba:tak::tak::tak:
Błagam nie wstawiaj juz fotek dotyczących firan. Ja ogólnie mam słabość do firanek. Normalnie jak ide ulicą to patrze na okna:zawstydzona/y: A tu takie cuda:tak:

miałam npodójne ale nie zadzialalo- mialam stan zapalny i rope:sorry::eek::eek::eek::eek: pisałam chyba nawet dzisiaj malince zeby dopilnowała julinie zeby jej nie rwali bolącego:tak::tak::tak:

ide się kapac
Tez miałam rwany ząb na zywca bo dentysta powiedział że jak jest ropa to i tak znieczulenie nie zadziała. Miałam 14 lat i od tego czasu boje się dentysty jak ognia:-:)-(

Aniu Maja ma lakierowane bo jak chodzimy na lapisowanie i jest już ostatnia wizyta to dentystka jej wszystkie lakieruje :tak::tak::tak:
lapisowanie, lakierowanie... A kiedy to sie robi i co to jest to lapisowanie??/:baffled:

Dzis prania nie robie i juz czuje te suche powietrze:baffled:
Moj pokasluje a Lali spi i to samo .Malo sliny w buzi wszysto wysuszone:baffled:
Otworzylam okna na chwile
Moj juz gada ze nie wie czy to dobry pomysl bo on chory:-Dlezy pod kocykiem takim 1*1m:-Dod Lali jak byla niemowlakiem zeby sie nie zagrzal:-D:-D

Ostatnia edycja:
Mamita juz daje przepis Wielkie Żarcie - Przepis - Oponki serowe

Na noc nie smrodz sobie tym olejem:baffled: skoro paczki maja byc tanie to szkoda roboty chodz co swoje to swoje:tak:
Zuzia miala dobra zabawe

Lakowanie - inaczej uszczelnianie, jest to zabezpieczenie specjalnymi żywicami miejsc podatnych na próchnicę (bruzd i szczelin). Zabieg ten przeprowadza się po wyrżnięciu pierwszych zębów stałych (trzonowców), które nie są jeszcze dotknięte przez próchnicę. Coraz powszechniejsze staje się lakowanie trzonowców mlecznych.
Lakierowanie - nanoszenie pędzelkiem lakierów fluorowych na powierzchnie zębów w celu wzmocnienia szkliwa i zmniejszenia jego podatności na próchnicę.
Lapisowanie - zabieg, który stosuje się w przypadku, gdy większa część powierzchni zęba mlecznego jest do tego stopnia zniszczona przez próchnicę, że nie ma możliwości założenia wypełnienia. Polega to na przesyceniu zęba substancją bakteriobójczą, która zatrzymuje proces próchnicowy.

sciagnelam ze stronki z netu

Ostatnia edycja:
wlasnie boje sie ze przez te bardzo dziwna strukture zeba Lali dostanie prochnicy:baffled: i wtedy bedzie sie dzialo:baffled:
Czytalam ze lakierowac najlepiej jak nie ma prochnicy wiec chyba bede musial popytac dentystke

Ja mam slabe zeby moj to ma jak kon :))

Ania ja to u swojej zauważyłam na jedyneczkach górnych tuż przy dziąsełkach takie białe plamki i to był właśnie początek próchnicy, a piątki to ma zdrowe nawet w tych rowkach ale Maja ma lakierowane już od dwóch lat to może dlatego nic tam się nie dzieje:sorry::sorry:
Mamita lapisowanie to pokrywanie miejsc objętych próchnicą na zębie specjalnym preparatem i potem te miejsca robią się czarne, i te zabiegi powtarza się co 3-4 m-ce:tak::tak::tak:

Ha ha już widze Bolka pod tym kocykiem 1x1 , a co mu kołderke zabrałas
czy co?????????:-D:-D:-D:-D:-D

Mamita nie przejmuj sie bo ja też mam fioła na punkcie firanek i czesto zmieniam , dużo podpatruje z katalogów i cos co kosztuje 300zł mi wychodzi ok100zl , wiec duża róznica w cenie a firanke przynajmniej mam taką jaką chce :tak::tak::tak:

reklama
Dzis prania nie robie i juz czuje te suche powietrze:baffled:
Moj pokasluje a Lali spi i to samo .Malo sliny w buzi wszysto wysuszone:baffled:
Otworzylam okna na chwile
Moj juz gada ze nie wie czy to dobry pomysl bo on chory:-Dlezy pod kocykiem takim 1*1m:-Dod Lali jak byla niemowlakiem zeby sie nie zagrzal:-D:-D
U nas też suche powietrze na maksa. Rano to tak sucho że aż w nosie dziwnie:sorry: Ja na noc zawsze mocze reczniki i kłade na kaloryfery teraz bo inaczej się nie da:no:

Mamita juz daje przepis Wielkie Żarcie - Przepis - Oponki serowe

Na noc nie smrodz sobie tym olejem:baffled: skoro paczki maja byc tanie to szkoda roboty chodz co swoje to swoje:tak:
Zuzia miala dobra zabawe

Lakowanie - inaczej uszczelnianie, jest to zabezpieczenie specjalnymi żywicami miejsc podatnych na próchnicę (bruzd i szczelin). Zabieg ten przeprowadza się po wyrżnięciu pierwszych zębów stałych (trzonowców), które nie są jeszcze dotknięte przez próchnicę. Coraz powszechniejsze staje się lakowanie trzonowców mlecznych.
Lakierowanie - nanoszenie pędzelkiem lakierów fluorowych na powierzchnie zębów w celu wzmocnienia szkliwa i zmniejszenia jego podatności na próchnicę.
Lapisowanie - zabieg, który stosuje się w przypadku, gdy większa część powierzchni zęba mlecznego jest do tego stopnia zniszczona przez próchnicę, że nie ma możliwości założenia wypełnienia. Polega to na przesyceniu zęba substancją bakteriobójczą, która zatrzymuje proces próchnicowy.

sciagnelam ze stronki z netu
Dzięki za info:tak::tak:

Ha ha już widze Bolka pod tym kocykiem 1x1 , a co mu kołderke zabrałas
czy co?????????:-D:-D:-D:-D:-D

Mamita nie przejmuj sie bo ja też mam fioła na punkcie firanek i czesto zmieniam , dużo podpatruje z katalogów i cos co kosztuje 300zł mi wychodzi ok100zl , wiec duża róznica w cenie a firanke przynajmniej mam taką jaką chce :tak::tak::tak:
Jakby Ci sie znudziły juz Twoje cuda to daj znać-chętnie odkupię:zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Do góry