reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Październikowe Mamy 2010

malutka80 a czy możesz mi powiedzieć dlaczego postanowiłaś zmienić się na ten feminatal 400 + dha?
W sumie to tez nie wiem dlaczego ten lekarz mi powiedział feminatal 800 przecież on jest do końca 12tc, podejrzewam, że się pomylił no i teraz mam dylemat malutki:)

Dagisu, lekarz na bank się pomylił. Na pewno chodziło mu o Feminatal z DHA. Czemu zmieniłam? Po prostu chcę żeby dzidzia dostała to co trzeba :-) Lekarz nic nie mówił. Mówił tylko wcześniej o Feminatalu N, więc na ostatniej wizycie spytałam czy mogę zmienić. Powiedział że jak najbardziej. Więc zmieniam :-D
To DHA podobno jest w tłustych rybach a że ja ryb tak chętnie nie jadam to muszę jakoś uzupełnić.

Dziewczynki powiedzcie mi coś. Jak się liczy to nasze wynagrodzenie na L4 w ciąży. Ja już z tym do ładu nie mogę dojść. Czy mam policzyć to co mi wpływało na konto przez ostatnie 12 miesięcy i wyliczyć z tego średnią? Czy to ma być wynagrodzenie zasadnicze? Czy wszystkie składki są liczone normalnie?

Ostatnia edycja:
reklama
E-lona nie mam namiarów na noclegi w Czechach dlatego że moja babcia mieszka w miejscowości gdzie jest przejście graniczne z Czechami i wszystkie wypady robimy jednodniowe ze względu na bliskość. A tam można zwiedzać do upadłego. Ciągle coś ciekawego się znajdzie.
A noclegi przy granicy to gdzie masz na mysli bo jednak granica się ciągnie, ja przyjeżdżam w okolice Ustronia.
A ja pochodzę z tamtych okolic. Mieszkam w mieście gdzie jest przejście graniczne. Dokładnie w Cieszynie.

Obudziłam się dziś o 8, bo moja współlokatorka nie potrafi ciszej wstawać i hałasuje okropnie. Na 13 mam 3godzinne laborki i nie wiem jak to zniosę.

Dziewczyny czy Wy tez macie tak ze jak za długo stoicie to się bardzo zmęczone czujecie?
W ogóle czy informujecie kogoś na uczelni że w ciąży jesteście, bo po mnie na przykład jeszcze tego nie widać a momentami naprawdę mi ciężko- na przykład gdy długo muszę stać?

Mama mojego G. się już cieszy, już nam organizowała pokój i w ogóle. Zaczyna sie nam układać :):):)

mala_mi88 to jesteśmy sąsiadkami bo ja pochodzę z Lesznej a do Cieszyna chodziłam do szkoły, jejku jak się cieszę że znalazłyśmy się na tym wątku :) wiem że jest jeszcze jedna mama październikówka z Cieszyna więc jest nas trzy.
Za tydzień jadę da "nas" bo za bardzo narobiłam sobie ochoty na ZOO w Ostravie no i mój ulubiony Stramberk i Javorowy, mąż ma urlop tydzień więc mamy okazję wszystko objechać liczę tylko na pogodę.
Jeju ale mnie ucieczyłaś...

Dagisu, Karen ja dostaję L4 na 3 tygodnie, a moja koleżanka dostaje na 2 tyg i to chyba zależy od lekarza. Do pracy zanoszę tylko L4 i nic więcej.

Karen to poszukam sobie noclegów jak zawsze na necie. Teraz interesuje mnie teren pod Nysą.

Malutka a ja płacę za feminatal N 34 zł. Spora różnica.
Co do wynagrodzenia to z tego co się orientuję płacą średnią z ostatnich 12 miesięcy.

Małą_mi super, że zaczyna Wam się wszystko układać.
W zeszłym roku zwiedziliśmy już właśnie te okolice Czech koło których mieszkasz.

Eh... ja się tak nie bawię... moja najbliższa "sąsiadka forumowska" jest z Gorzowa (siva niestety się wykruszyła, ale jest jeszcze Beata), ale to nie do końca mój region:-(

odwiedziłam wczoraj dwie psiapsiółki w ciąży: jedna w 7mc, druga 8tc:-) no i pogadałam sobie z nimi o zmianie lekarza, bo jednak chyba zdecyduję się na bliższy szpital w Dębnie. no i przy tej opcji lepiej jest prowadzić ciążę u (na szczęście świetnej profesjonalistki) pani ordynator oddziału:rofl2: wiecie o co chodzi?;-) z tym że ona podobno nie zawsze ma ochotę przejmować pacjentki innych lekarzy... poza tym u niej nie zapisuje się na "godzinę" tylko siedzi w kolejce (nawet 3godz przed jej przyjściem laski już czekają!!!) - więc jeśli po tylu godzinach czekania miałabym usłyszeć, że ona mnie nie chce to chyba eksploduję:angry: aha, no i minus tego szpitala jest taki, że nie ma szans na ŻADNE znieczulenie w trakcie porodu, ŻADNE!!! Co o tym myślicie???

Dziewczynki powiedzcie mi coś. Jak się liczy to nasze wynagrodzenie na L4 w ciąży. Ja już z tym do ładu nie mogę dojść. Czy mam policzyć to co mi wpływało na konto przez ostatnie 12 miesięcy i wyliczyć z tego średnią? Czy to ma być wynagrodzenie zasadnicze? Czy wszystkie składki są liczone normalnie?

Dostałam druk RMUA za marzec, gdzie nie ma już potrąconych składek na ubezpieczenie społeczne(jest tylko zdrowotne i podatek). Ale i tak nie mam pojęcia, jak jest naliczane wynagrodzenie:szok:. Myślę,że teraz będę dostawać podobnie, jak w ostatnim miesiącu.
A do kadr zaniosłam tylko L4, ponieważ na nim jest napisany kod B, co oznacza ciążę. Na tej podstawie kadrowa wie,że chorobowe musi być w 100% płatne.

Ida Sierpniowa Ja też jestem z Gorzowa;-):blink:.

Co do witamin, to jeszcze biorę kwas foliowy, ale to tylko dlatego, że wizytę mam w czwartek(po pięciu tygodniach). Lekarka zresztą powiedziała mi,że w drugim trymestrze będę brała jakieś suplementy.;-)

Cześć Dziewczynki:)
Wczoraj byłam we Wrocławiu na genetycznym USG ,lekarz rewelacyjny polecam wszystkim Wrocławiankom dr Marek Jaworski:)
Z kruszyną wszystko w porządku wykluczył wszystkie wady , dzidzia zdrowa:)))))) wskazał na dziewczynkę,ale jak to powiedział jeszcze nic nie można potwierdzić na 100%

hejka dziewczeta
alescie sie rozpisaly!!! nie mialam czasu ostatnio do was zagladac. mam nadzieje, ze wszystko u was dobrze. czujecie juz ruchy malenstw??

Ale mnie raduje to słoneczko za oknem :)
Wiecie dziewczynki, te ruchy maleństwa to nie jest jeszcze takie "regularne kopanie". To są jakby jelita, ale ewidentnie nie tam, gdzie są jelita, tylko w miejscu macicy. I gdy dzidzia się rusza, to tak mnie troszkę łaskocze w środku - takie motyle w brzuchu.

monimoni, ja też mam problemy z "kaszką" na buzi. Próbowałam już kilku kosmetyków na tę przypadłość i na razie z miernym skutkiem. Jeżeli masz suchą cerę, to odradzam smarowanie maścią cynkową, bo wysuszysz ją jeszcze bardziej. Ja używam kremu Nivea Na Noc po umyciu twarzy żelem oczyszczającym z cynkiem i mam wrażenie, że może pryszczy nie jest mniej, ale za to mnie tak często nie swędzą.

gabires, a czym sobie pomóc na niskie ciśnienie, jeżeli sam zapach kawki odrzuca? Ja też mam nieraz 90-100/60 i nie bardzo mam pomysł, jak to zmienić. Gdy wypiję colę, to przez 2 godziny biegam siku co kilka minut ;)

mała-mi88, toż Ty masz już całą wyprawkę :) Ale fajnie!

Gratuluję udanych badań wszystkim dziewczynom, które były w ostatnich dniach u ginka :)

Aaaa, zapomniałabym. monimoni, 6 maja się dowiem, czy w "dwójce" będzie bezpłatna szkoła rodzenia, czy nie. Szpital czeka na wiadomość, czy dostaną na ten cel dofinansowanie. Mają przy tym nadzieję, że dostaną, bo mają pieknie zrobioną na nowo porodówkę z osobnymi pokojami i w ogóle i ponoć to jest atut w przypadku uzyskiwania dotacji. 6 maja o 17:00 będzie spotkanie organizacyjne w tej sprawie z rodzicami i my z Tomkiem się wybieramy.

Ostatnia edycja:
reklama
ulisia wysłalam Ci PW kilka dni temu z prośbą o dodanie do listy i zamkniętego wątku. Dostałaś czy nie?
Nie wiem, może mam napisac jakieś specjalne podanie?

Pozdrawiam wszytskie Panie :-)

Do góry