reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

reklama
...
W jednym ma rację - ryżu i kaszek mam nie dawać bo Asia dość jest gruba i tylko będę ją tuczyć - nic innego te rzeczy nie wnoszą. I tu może być przyczyna nagłego przybrania Soni. Co myślisz Mary?
Jest taka opcja - pisałam już o tym...
Kleik wprowadziłam bo jej mleczko (200ml) już nie wystarczało a nie chciałam jej brzuszka rozpychać. Błędem tylko było to że po wprowadzeniu obiadków i owoców nie wycofałam kleiku (dostawała 1xdziennie do mleczka 4miarki kleiku). Na dzień dzisiejszy to juz 5-6doba bez kleiku i póki co nie upomina się o więcej jedzonka.
Suma sumarum dobowo zjada tyle:
4x200ml mleka (lub mniej)
1x100g owocu (ze słoiczka ale bez domieszek mleka, kaszki itd - 100%owoc)
1x125g obiadku
1x70ml soku owocowego (dostaje całą butle tzn te 70ml uzupełnione do pełna wodą - pół na pół lub 1:2 zależnie od soku)
1x125ml herbatki (cieńkiej)
reszta to woda....
Bardzo ciekawa jestem co pokaże waga w najbliższy pn...

DZiewczyny kochane, istnieje coś takiego jak np.oliwa z oliwek ;)

hahaha, pytanie raczej było o metode podawania ..
ja sądzę, że w początkowym etapie można nie podawać dodatkowych tłuszczy, bo przecież dziecko czerpie je z cycusiowego mleka... Ale właśnie - co potem? przecież nie nakapiesz oliwy dziecku na rękę. ;-)

mamy za soba pierwsze samodzielne jedzenie.dalam ugotowana marchewke w slupki, slupki surowego jablka i robilam brokuly,ale mala zaczela sie niecierpliwic i musialam juz ja posadzic.pociumkala marchew, possala i gryzla jabluszko a jak dodalam brokuly to doslownie rzucila sie na nie i zmiotla wszystko (3 rozyczki, czwarta skonczyla na ziemi) :) chyba spodobaly jej sie zielone mini-drzewka :) byly momenty,ze sie krztusila,raz nawet juz ja wyciagnelam z krzesla,ale myszka byla dzielna i dala rade i naprawde jestem z niej dumna! pozniej jeszcze dostala cos ala biszkopt bezglutenowy ale zdecydowanie brokuly zrobily furrore,a co ciekawe, dostala je z tydzien wczesniej jako puree i nie poszlo za dobrze,bo sie krzywila.
na koniec jeszcze dalam jej troche soku z suszonych sliwek,bo od 3 dni kupki nie ma a mala sie meczy i po kilku probach podania lyzeczka,ktora wytracala mi z reki, nalalam do zatyczki od butelki aventa-taki niby kubeczek- i trzymalam a w pozycji siedzacej w jednej rece,a kubek podawalam druga do ust i wypila wszystko na kilka razy. nie blo tego duzo, moze 30ml,ale bylam pod wrazeniem,bo niekapka zamiast ssac to gryzie,a kapkiem wali o stol ;) niewiem, czzy kupka juz byla w drodze,ale po 10 min od soku pojawila sie w pieluszce.

zamierzamy kontunuowac,aczkolwiek nie ukrywam,ze bardzo sie boje,ze mi sie zadlawi :(

...
1x70ml soku owocowego (dostaje całą butle tzn te 70ml uzupełnione do pełna wodą - pół na pół lub 1:2 zależnie od soku)
1x125ml herbatki (cieńkiej)
reszta to woda....
...
Jak nauczyłyście latorośle do picia wody/soków/herbaty?
Ja wprowadziłam juz stałe pokarmy ale młoda nie chce za chiny pic. Krzywi sie na smak wody/soków czy herbat... zawsze musi popić cyckiem, a chce ją tego oduczyc.
Jakie są ulubione smaki soków czy herbat waszych młodych?

Jak nauczyłyście latorośle do picia wody/soków/herbaty?
Ja wprowadziłam juz stałe pokarmy ale młoda nie chce za chiny pic. Krzywi sie na smak wody/soków czy herbat... zawsze musi popić cyckiem, a chce ją tego oduczyc.
Jakie są ulubione smaki soków czy herbat waszych młodych?
mój najbardziej lubi sok z suszonych śliwek i herbatkę malina dzika róża ,generalnie woli soczki od herbatek a woda to ostateczność jak ma czkawkę :)

mamy za soba pierwsze samodzielne jedzenie.dalam ugotowana marchewke w slupki, slupki surowego jablka i robilam brokuly,ale mala zaczela sie niecierpliwic i musialam juz ja posadzic.pociumkala marchew, possala i gryzla jabluszko a jak dodalam brokuly to doslownie rzucila sie na nie i zmiotla wszystko (3 rozyczki, czwarta skonczyla na ziemi) :) chyba spodobaly jej sie zielone mini-drzewka :) byly momenty,ze sie krztusila,raz nawet juz ja wyciagnelam z krzesla,ale myszka byla dzielna i dala rade i naprawde jestem z niej dumna! pozniej jeszcze dostala cos ala biszkopt bezglutenowy ale zdecydowanie brokuly zrobily furrore,a co ciekawe, dostala je z tydzien wczesniej jako puree i nie poszlo za dobrze,bo sie krzywila.
na koniec jeszcze dalam jej troche soku z suszonych sliwek,bo od 3 dni kupki nie ma a mala sie meczy i po kilku probach podania lyzeczka,ktora wytracala mi z reki, nalalam do zatyczki od butelki aventa-taki niby kubeczek- i trzymalam a w pozycji siedzacej w jednej rece,a kubek podawalam druga do ust i wypila wszystko na kilka razy. nie blo tego duzo, moze 30ml,ale bylam pod wrazeniem,bo niekapka zamiast ssac to gryzie,a kapkiem wali o stol ;) niewiem, czzy kupka juz byla w drodze,ale po 10 min od soku pojawila sie w pieluszce.

zamierzamy kontunuowac,aczkolwiek nie ukrywam,ze bardzo sie boje,ze mi sie zadlawi :(

Ja sie boję przy podawaniu napojów że się zadławi. Pokarmów nie boję się już wcale.

hahaha, pytanie raczej było o metode podawania ..
ja sądzę, że w początkowym etapie można nie podawać dodatkowych tłuszczy, bo przecież dziecko czerpie je z cycusiowego mleka... Ale właśnie - co potem? przecież nie nakapiesz oliwy dziecku na rękę. ;-)

No nie, ale ryż czy kaszę polać nią mogę :)

Moja pije herbatke jagodową, ale absolutnie jej nie podchodzi, dziś kupiłam sok marchewkowy i jablkowy i zobaczymy.
Nabyłam też kaszę jaglaną eko - 500g = 8 zł...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
zaserwowalam malej dzis ryz.... nie bardzo wiedziala jak sie za to zabrac i tylko gmerala sobie w nim, ale jak sama jej dawalam to ladnie jadla:-)

reklama
Spróbuj jeść razem z nią z jej talerza palcami - zobaczysz , będzie papugować. U nas własnie to zadziałało.

Do góry