reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

moj maly jak widzi ze ktos je to tak sie ciagnie, ale nie mialam odwagi jeszcze mu dac, ziemniaczow. zwlaszcza ze nie ma zebow. Boje sie zyby sie zakrztusil.

A co do soli to ja bym chyba nie dala rady malo uzywac jej
mały musi się przyzwyczaić do danego smaku i konsystencji , mój Kuba też miał na początku odruch wymiotny a teraz już spokojnie je różne rzeczy , raz dałam ziemniaki ze swojego talerza ale mąż zapomniał mi powiedzieć że dodał śmietany jak je tłukł i małego wysypało na plecach i klatce ale szybko mu zeszło

reklama
A ja mam dylematy objetościowe. I tu pytanie do doświadczonych mam :) Po czym poznawać czy dziecko aby na pewno zjadlo tyle ile trzeba? Oczywiscie potrafie ocenic czy 200 ml kaszki gestej az lyzka stoi to sporo, ale czy 2 rozyczki brokula, 1 zoltko, ziemniaczek, pol lyzki szpianku i troche pomidora na obiad to duzo czy malo czy srednio?

A ja mam dylematy objetościowe. I tu pytanie do doświadczonych mam :) Po czym poznawać czy dziecko aby na pewno zjadlo tyle ile trzeba? Oczywiscie potrafie ocenic czy 200 ml kaszki gestej az lyzka stoi to sporo, ale czy 2 rozyczki brokula, 1 zoltko, ziemniaczek, pol lyzki szpianku i troche pomidora na obiad to duzo czy malo czy srednio?
u nas było by mało ... zawsze robie wiecej i ile zje to zje ale mysle ze mało :p Paweł osttanio zjadl 2 chochle zupy co dla porownania ja jem 3 i sie najadam ... a jadl ze smakiem wiec dawałam :)

To indywidualna sprawa. Dla jednego dziecka oki , dla innego za malo. Moja zjada słoiczek obiadku bobovity, wiec jak gotuje sama to odmierzam porcje w takim sloiku. Jesli nie jestem pewna czy mala sie najdala- robie 30ml mleka.

U nas z kolei objetosciowo sloiczek bobovity to za malo na obiadek. Na razie dostaje tylko ten sloiczek bo potem cyca na popicie wiec sie dopelnia, ale niedlugo jak wprowadze miesko to chcialabym po tym obiadku podac zamiast cyca wode lub soczek i juz wiem ze wtedy porcja bedzie o polowe wieksza conajmniej, czyli 1 1/2 sloiczka. Ale z tego co widze kazde dziecko inaczej je i ma inne potrzeby zywieniowe :)

dziewczyny a co myslicie o danonkach, siostra mi mowi zeby podawac malemu juz ale nie wiem czy mozna. Ona mu juz troch dala skupbnac i m smakowalo. Ale mnie sie wydaje ze troche za wczesnie chociasz niby sa juz jakies jogurciki dl dzieci.

Danonki są od 3 r.ż !!! A juz nie mówiąc o tym że lepiej wogóle ich nie podawać, tak jak parówek.

ja ostatnio probowalm mu robic zubki z ziemniakami i ryzem ale sie mi zakrztusil i wszystko zwrocil wiec pozostalam przy zupce grysikowej.
banan rozgniecionego i jabka lyzeczko uskrobane. Czasem mu skorke daje do jedzienia a tak to poza ty kaszka i zupka w formie papki i czasem chrupki kukurydziane.

a jakie jeszcze owoce mozna dawac dzieciom. Zastanawialam sie nad truskawakmi ale wiem ze sa uczulajace

Ja dałam truskawki, dwa dni pod rząd, uczuleń itp. brak. Więc spróbować możesz. Oprócz tego jemy banany, morele, jabłka, brzoskwinie, śliwki. Z wiśniami bym uważała, bo moga powodować ból brzuszka. A gruszka u nas powoduje mega zaparcia.

Każde dziecko inne. Skoro mała jest najedzona, nie woła o więcej to nie widzę problemu ;) Ona sama wie najlepiej :)

U nas hitem nr 1 obok makaronu ryżowego stała się cukinia i ziemniaczki!!! Mała dziś tyle zjadła że omal nie pękła, pierwszy raz nie chciała piersi po jedzeniu, pociągnęła dosłownie dwa razy (pewnie aby się napić) i odwróciła głowę. Karmienie było po 2,5 godzinie :)

dziunka moja tez lubi cukinie :-) u nas pojawily sie truskawki w markecie....tzn sa caly rok, ale pojaily sie takie miejscowe i korci mnie zeby sprobowac jej dac.....
jogurciki kupilam jej specjalne dla maluszkow jak juz pisalam i daje jej czasem jako przekaske miedzy posilkami lub po obiadku jak iwdze, ze cos by jeszcze wciagnela....:-)

Katrenki sprawa techniczna - wyciagasz pestki z cukini? Bo ja tak, a nie wiem czy to konieczne... bo w sumie ogorka sie je z pestkami...

reklama
Do góry