reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Ja słyszałam ze alergia moze minac po 6m-cu albo pózniej. Nie wiem ile w tym prawdy ale moje 2 koleżanki tzn ich dzieci były "podobno" uczulone i po 6 m-cu wszystko zniknęlo. Jadly jogurty i mleczne rzeczy.
Cóż ja wczoraj dałam słoiczek na obiadek z domieszką mleka i.... - niestety wysypało :baffled:

reklama
Mary a gdzie wysypało na buzi czy ciałku? U mnie niby alergi nie ma ale jak zaczęłam podawać kaszki mleczno-ryżowe i słoiczki z masełkiem lub/i z mlekiem niby nie wysypywało ale buzia była nieładna, pod światło na czółku kaszka na buzi krostki mniej widoczne. Natomiast po truskawie klatka piersiowa w krostkach.

Mary a gdzie wysypało na buzi czy ciałku? U mnie niby alergi nie ma ale jak zaczęłam podawać kaszki mleczno-ryżowe i słoiczki z masełkiem lub/i z mlekiem niby nie wysypywało ale buzia była nieładna, pod światło na czółku kaszka na buzi krostki mniej widoczne. Natomiast po truskawie klatka piersiowa w krostkach.
wiesz, kaszka i krostki - to wszystko moze byc normalne - np od śliny, od brudu, kurzu itd bo skóka dzieci bardzo wrazliwa a moze byc uczulenie. Sonie wysypało tylko na buźce - dwa małe obszary o średnicy 1,5cm w wystających grubych krostach.
Ale co ciekawe jak 3 dni temu dodałam do robionej zupki odrobinke masła (ok 1/4 łyzeczki) to nic sie nie działo.
Ja to czasami sie zastanawiam czy ona faktycznie ma to uczulenie na mleko - bo moge niczego takiego nie podawac a i tak ja wysypie od czasu do czasu.
No ale fakt faktem ze zdecydowanie ładniej juz ta buzia wygląda i te swedzace czerwono bezowe plamy juz znikneły z brzuszka i klatki :tak:

Ja odstawiłam kaszki, obiadki z mlekiem, smarowałam bephantenem i oilatum na zmianę po kilku dniach wszystko zniknęło. Za jakiś czas znowu spróbuję obiadki z masełkiem i mlekiem. Pierwszy raz jak podałam obiadek z mlekiem to na drugi dzien miał czerwone poliki, więc to było to. Potem odstawiłam, wróciłam i nie było czerwonych polików tylko buzia z dnia na dzień się robiła brzydsza. Myślę, że to nie żadna alergia tylko może tak reaguje na mleko bo my na Pepti - myślę, ze organizm się przyzwyczai.
Kaszek mlecznych nie będę dawać. Nie wiem jakie tam mleko.

O zawsze to jakaś nowość,super wiadomość Kilolku:-)

U nas mleko ( pepti) nadal be,jedynie z kaszką pojdzie :-/
Znowu zrobilam test i zjadlam tym razem wczoraj mały jogurt i dziś kotleta w panierce (jajo..),po jogurcie żadnych śladów skórnych, po jaju na razie brak śladów...może alergia zanika DAJ BOŻE :-)

Ponaglam pytanko: Spotkałyście się z przypadkiem zanikającej alergii pokarmowej u dzieci/dziecka mniej więcej w tym wieku ??
Podzielcie się wiedzą :-)

Passi wspominałaś że córa Twoja zjada już jogurty czy serki chyba??One są z mleka krowiego?? Jak u Was zanikła alergia?? Jakbyś mogła napisać co?? No chyba że mnie nie lubisz:-Da jeśli nawet to i tak Cię proszę o odpowiedz :-)
w każdym wieku moze przejść

wiesz, kaszka i krostki - to wszystko moze byc normalne - np od śliny, od brudu, kurzu itd bo skóka dzieci bardzo wrazliwa a moze byc uczulenie. Sonie wysypało tylko na buźce - dwa małe obszary o średnicy 1,5cm w wystających grubych krostach.
Ale co ciekawe jak 3 dni temu dodałam do robionej zupki odrobinke masła (ok 1/4 łyzeczki) to nic sie nie działo.
Ja to czasami sie zastanawiam czy ona faktycznie ma to uczulenie na mleko - bo moge niczego takiego nie podawac a i tak ja wysypie od czasu do czasu.
No ale fakt faktem ze zdecydowanie ładniej juz ta buzia wygląda i te swedzace czerwono bezowe plamy juz znikneły z brzuszka i klatki :tak:

Mary - bo nie każdy nabiał tak samo uczula. Jak Amelka była mała, to też miałam do zupek podawać jej odrobinę masła i w zasadzie było ok. Ale już żadne przetwory mleczne nie wchodziły w grę, bo wysypywało. Potem zaczęliśmy powolutku jogurty, twarożki (pod koniec drugiego roku życia, bo wcześniej nie dało rady). Potem miałysmy zalecenie zmienić mleko - zmieniłam najpierw z Pepti na HA, i było ok, a potem chciałam na zwykły Bebilon i nie dało rady. Na dzień dzisiejszy (a Amelka ma już prawie 5 lat) jemy nabiał poza mlekiem w czystej postaci. Ale może i to kiedyś minie, skoro tyle nabiału Amelka już je.

Z drugiej strony przy AZS jest tak, że czasami wysypka nie ma związku w ogóle z alergią pokarmową. Albo czasem są też alergie krzyżowe - my np. dwa lata temu dochodziliśmy, czemu Amelka na wiosnę jest cała wysypana, skoro nic w diecie jej nie zmienialiśmy. Szukaliśmy różnych przyczyn, w końcu stwierdziliśmy, że może to jabłka, bo o tej porze roku są mocno pryskane. Odstawiliśmy jabłka (które Amelka zawsze jadła) i zeszła wysypka. Alergolog nam powiedziała, że to alergia krzyżowa z pyłkami brzozy. Potwierdziło się - Amelka na wiosnę nie może jeść jabłek. Piszę o tym dlatego, że czasami naprwdę cięzko jest zrozumieć skąd ta wysypka.

Alergolog nasza nam mówiła, że ma pacjentów, którzy mogą wypić jedną szklanę mleka, a dwóch już nie, bo wysypie. Z tym, że tu już mówimy o nietolerancji, bo organizm uczy się trawić alergen do pewnej ilości. Potem się buntuje. U Amelki też tak było - jak dałam jej Danonka, to już żadnego nabiału nie mogła tego dnia zjeść, musiałam pilnować, zeby to były małe ilości każdego dnia. I tak coraz więcej i więcej.

Cleo - alergia / nietolerancja może przejść w każdym wieku. Trzymam kciuki, żeby szybciutko minęła.

Dzień Dobry mamusie :-)

Mam dobre wieści ,Igorkowi nic nie wyskoczyło ( przyp.zjadłam jogurt,mleko do kawy,ser żółty,jajo -jako panierka)

Dzięki za wszytkie rady i odpowiedzi, może rzeczywiście mija uczulenie :-) ale się cieszę huraaaaa:-)

reklama
Czy ktoś mógłby mnie oświecic jak wyglada na skórze alergia pokarmowa?? Wczesniej jak mała pila bebilon to miala czerwone i szorstkie policzki-zmienilismy na nutramigen i zniknelo. Alergia pojawia sie na buzce czy innych czesciach ciala tez??

Do góry