reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

Pomocy... mój mały od paru dni jest bardzo niespokojny... nie chce za bardzo spać w dzień, płacze, pręży się, wierzga nóżkami, stęka... leży sobie spokojnie, a nagle płacz! dam mu smoka to pociumka chwile i znowu to samo. myślałam że to kolka ale piszą że kolka objawia się popołudniami i wieczorami, a my tak mamy o każdej porze dnia... już nie mam sił... płaczę razem z nim... ktoś ma lub miał podobnie? Jakieś rady? Jak nie ustanie do jutra idziemy do pediatry niech coś radzi bo się obydwoje wykończymy nerwowo... :(

kolka moze być o kazdej porze, mój też się tak prężył, stękał, napinał i to wciągu całego dnia a najbardziej nad ranem, stosuje kropelki na kolkę, narazie pomagają

reklama
tak czytam, że Wy maluchy w samym bodziaku trzymacie, ew. przykrywacie jakąś pieluchą... a mój jest w śpioszkach i kaftaniku i skarpetkach i jeszcze ma szłapki zmarznięte :baffled:
Wasze mają ciepłe stópki?
Nóżki i rączki dzieciątko morze mieć zimne w momencie jak jest mu za gorąco bo w ten sposób sie schładza.
Doczytałam ze masz w domu 20 st(szczęściara:-D idealna temperatura dla dzieci w domu) wiec ubieraj go w kaftanik i spioszki lub pajacyk i niech sobie tak śpi :tak:

dziś trochę z innej beczki ;-) Małemu wieczorem zrobiły się na policzku 2 plamki czerwone, dziś zauważyłam że z białą kropką
skąd wiadomo czy to coś uczuleniowego czy z hormonami?
To są potówki.
Nie smaruj ich czasem niczym na wysuszenie(np niektórzy polecają spirytus:no:), bo porobią się blizny.
Nie dotykaj ich i staraj się nie przegrsewac maluszka a one same znikną.
Jesli bedzie ich duzo i na całym ciele polecam kapiel w lekkim krochmalu.

mamusie jak czyscicie dzieciaczkom pupcie?
uzywam chusteczek pampers ale nie jestem zadowolona, sa malo wilgotne
o wiele lepiej sprawdza sie mokra szmatka tylko przerazaja mnie ilosci szmatek do prania
Przy Pauluni używałam BAMBINO ale teraz sa strasznie perfumowane i mi śmierdzą.
Wypróbowałam DADY z Biedronki i jak dla mnie sa dobre ale tylko te SENSITIVE w biało-niebieskim opakowaniu.Lawendowe mi smierdza a biało-zielone sa słabo nawilżane.
Jedyny ich mankament to to że faktycznie wyciągają sie po 2-3 szt ale poza tym są ok

Hefi - Ja dokładnie tak samo - podkłady poporodowe na przewijaku używam, sprawdzają się świetnie;-)
Gosiagro - Nivea robi fajne rzeczy dla maluszków, szkoda że pieluszek nie mają.
A właśnie jakich pieluszek używacie, ja narazie pampers premiumcare, zmieniam tak co 2-3 godziny, i sprawdzają się rewelacyjnie. Chciałam jakichś innych spróbować, ale ostatnio jak byłam na zakupach to w rozmiarze 1 nie było żadnych:) Macie jakieś sprawdzone typy, może któraś z Was używała np takich z rossmana??
Ja przy córci używałam tylko PAMPERSA, teraz po skończeniu 1 z Pampera spróbowałam DADY z Biedronki i w sumie sa ok tylko że trzeba je częściej zmieniac niz te z Pampersa wiec niewiele taniej wychodza a sa o wiele bardziej sztywne i szersze.
W zasadzie kończy mi sie paczka tych DAD i wracam do PAMPERSÓW i przy nich już zostaniemy do końca.W tej chwili używam już 2 bo sa w JUMBOPACKACH a w zasadzie są niewiele wieksze od 1
.
W nocy zmieniam pieluszki Pampersowskie nawet po 5 h:-)
mój też ma taki dołeczek i na dodatek z włoskami :-)
he,he,he to tak jak u nas :-D

Pomocy... mój mały od paru dni jest bardzo niespokojny... nie chce za bardzo spać w dzień, płacze, pręży się, wierzga nóżkami, stęka... leży sobie spokojnie, a nagle płacz! dam mu smoka to pociumka chwile i znowu to samo. myślałam że to kolka ale piszą że kolka objawia się popołudniami i wieczorami, a my tak mamy o każdej porze dnia... już nie mam sił... płaczę razem z nim... ktoś ma lub miał podobnie? Jakieś rady? Jak nie ustanie do jutra idziemy do pediatry niech coś radzi bo się obydwoje wykończymy nerwowo... :(

Może to z tych upałów, bo u nas od wczoraj jest podobnie :baffled:
a próbowałaś go opłukać czasem w ciągu dnia? dać mu cos pić?
połozyć na boczku? bo u nas te sposoby zaczynają sie sprawdzać

moj synus tez niespokojny
duzo na cycu wisi, spi po 15 minut i marudny
ja tez stawiam na upaly
Klementinka to u mnie jest dokładnie tak samo :baffled: wiec w końcu się przełamałam do butelki i dałam mu herbatke.Mam tylko nadzieję że nie odstawi mi sie od piersi :baffled: bo córcia jak zassała herbate z butli to po 2 tyg cycusiowi powiedziała dziekuje :-( na szczesie miała już wtedy skończone 8 miesięcy

Może to z tych upałów, bo u nas od wczoraj jest podobnie :baffled:
a próbowałaś go opłukać czasem w ciągu dnia? dać mu cos pić?
połozyć na boczku? bo u nas te sposoby zaczynają sie sprawdzać

Daje mu wode do picia, czasami z glukozą... nie opłukiwałam go jeszcze ale lubi się kąpać więc spróbujemy!

dziewczyny a na te kolki to próbowałyście jakieś herbatki? np. z hippa czy coś?

nie wiem co zrobić, już nic prawi ewczoraj nie jadłam,a maluch mi się męczy z brzuszkiem okrutnie :-(

cytrusik a próbowałaś kropli na brzuszek?? pewnie są jakieś dla takich maleństw zapytaj położnej lub w aptece.

Dziewczyny doradźcie bo już sama zwątpiłam, cały czas myślałam że to dlatego że małemu płuca się rozwijają ale on coraz bardziej charczy i do tego czasami wydaje dźwięki podobne do czkawki tyle że szybsze i innej tonacji no i przy ich wydawaniu nie rzuca nim tak jak przy czkawce. Już sama nie wiem co to jest tym bardziej że nie trwa ciągle tylko co jakiś czas a po wzięciu na ręce praktycznie przechodzi. Innych objawów jak gorączka brak apetytu itp niema więc wykluczam infekcje.

reklama
anecznik a to sie dzieje moze po jedzeniu?
moj Jas tez wydaje dziwne dzwieki wlasnie po jedzeniu kiedy ma pelny zoladeczek
jakby mialo sie za chwile ulac

a jezeli masz watpliwosci to moze lepiej isc do pediatry

Do góry