reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

dla Gai to obiadu na dwa tygodnie :/ na ile porcji taka zupa Idzie wystarcza? ;-)

To jest jednodniowa działka :) je Ida (talerz zupy - 3 nabierki), ja i lepsza połowa.
Nastepnego dnia gotuje co innego :)

Pass wczoraj weszłam do sklepu i szukałam warzyw hortexu ;D Były wiosenne, wiosenne 7 cos tam ale rzadne całe nie w paski. Jakie Ty kupujesz. W sumie mam działeczkowe ale spróbuję Twój przepis zrobić jutro bo tych warzyw hortexowych nie mam. Muszę tez kupić brukselkę bo taka zupka smakuje małemu. I chyba jednak konsystencja papki bardzije odpowiada niż takie jak dla dorosłych. Dziś może buraczkowa z cielęciną. Te słoiki Gerbera to prawie ciągle na jedno kopyto, jedne oczywiscie sa lepsze a inne sama marchewka.

Dokładnie to miałam na mysli :)

Myślę że jest uczulony na białko. U nas ok. 3 plasterków białka nie szkodzi, ale po jajecznicy było ostrooooo.....

Ja kupiłam teściowej słoik Hippa, królik i fasolka szparagowa po 11 m.ż, ale w składzie wszystko co jadła. Wsunęła ten cały ogromny słoik!

Teściowa stwierdziła że będzie jej gotować. I nie wiem co o tym myśleć.

U nas fasolka szparagowa to tez hit, krolik w potrawce :)
A tesciowa niech gotuje ale nie doprawia :)

reklama
a ja dostałam królika ze wsi. Nieżywy na szczęście , bez futra i flaków, ale i tak nie mam do niego śmiałości :/ wymyśliłam, że go może zmielę, zrobię pulpety i zamroże.. Tylko musze mu jakoś nogi i ręce poobcinać, no i rozfiletować.. :/

A ja kupiłam, skusiłam się na Hippa tak tutaj zachwalanego ziemniaczki z królikiem, oj nie nagrorsze ale samego tego bym nie dała, papa bez smaku...zmieszałam z tym co mi zostało z poprzedniego dnia Gerber Rosołek z kurczakiem, a wczoraj dodałam tego do mojej zupki. I wiecie co starłam na tarce grubej marchewkę, seler, pietruszkę ugotowałam z zielem, listkiem i pieprzem i dodałam masełka - efekt bez smaku ale jak dodałam świerzego koperku - zupka nabrała całkiem innego smaczku, była pyszna...ale małego musiałam nakarmić zagadywaniem ;p
Na słoiki Hippa już się nie kuszę...nie mój klimat ;/

Ula Igor to wybrzydzacz totalny z jedzeniem.Ile ja już słoików wywaliłam ...także ja coś mu podpasuje cieszę się jak głupia.Królika nie mam skąd wytrzasnąć więć jestem skazana na słoikowego.

jestem zła mama.. wy swoim maluchom gotujecie , kanapki robicie, a ja ciagle sloiczki i sloiczki .... z "normalnych" rzeczy je ziemniaczki z masłkiem, jajcznice na maselku, chlebek z maselkiem, owoce to wiadomo, no i od wczoraj pije sok z buraczkow, salaty, marchewki i jablka takw ramach profilaktyki antyanemicznej.
postanowilam ze przeczytam ten temat od poczatku i zapisze wszystkie przepisy w specjlanym zeszycie i zaczynam gotowac malemu. koniec z lenistwem !!!

Dobra skusiłam sie na Dziunkowego Hippa ziemniaczki z fasolką i królikiem. Obaczymy ;P Wczesniejszy Hipp potrawka z ziemniakami i królikiem po 5 msc pół słoika zostanie wywalona bo Hippa można tylko na drugi dzien zużyć, Gerberka w ciągu 48h, więc Hippa już nie dam. Risotta z brokułami i królikiem nie widziałam ;/
Andari Twoja mała tak źle nie je. U mnie to dopiero mleko, i obiadek przeważnie ze słoika ;( Ciasteczek nie (apropo mąż kupił Hippa ciasteczka - ***** (sorki) totalne w smaku a kosztuje ok 10 zł, zwykłe biszkopciki o wieleeeee smaczniejsze), owocków nie bardzo (ostatnio kupiłam musy takie 4 pakowe Bobowity, dość smaczne i fajna konsystencja) i nic innego nie chce. Myślę ze może brzuś nie gotowy :)

a ja dostałam królika ze wsi. Nieżywy na szczęście , bez futra i flaków, ale i tak nie mam do niego śmiałości :/ wymyśliłam, że go może zmielę, zrobię pulpety i zamroże.. Tylko musze mu jakoś nogi i ręce poobcinać, no i rozfiletować.. :/

Jezu, ja nie cierpie obrabiac miesa surowego, dobrze ze mam meza kucharza i on sie zajmuje kurczakami:) ale krolika nigdy nawet surwego nie widzialam, sama nie uzywam (nie jem i nie kupuje) a dla malej serwuje ze sloika.

jestem zła mama.. wy swoim maluchom gotujecie , kanapki robicie, a ja ciagle sloiczki i sloiczki .... z "normalnych" rzeczy je ziemniaczki z masłkiem, jajcznice na maselku, chlebek z maselkiem, owoce to wiadomo, no i od wczoraj pije sok z buraczkow, salaty, marchewki i jablka takw ramach profilaktyki antyanemicznej.
postanowilam ze przeczytam ten temat od poczatku i zapisze wszystkie przepisy w specjlanym zeszycie i zaczynam gotowac malemu. koniec z lenistwem !!!

Nie jestes jedyna i nie jestes zla mama. Ja daje czasem sloiki, czasem gotuje. Mala tez wybredna i czasem nie chce obiadu w ogole, czasem zje dwie lyzeczki a czasem maly sloiczek (ale tylko wybrane smaki).
Jak robisz ten sok? Jakie proporcje? Ile dajesz i jak czesto?

Przed chwila mała zjadła 2 śniadanie: kanapka z szynka, mały danonek, pół jablka i rogalik. Jestem w szoku:szok:

Ja tez jestem w szoku:)

Moja mala nadal jest niejadkiem, wyglada calkiem dobrze, ale to tylko dzieki mojemu mleku, bo to moglaby jesc na okraglo.
Czasem jak nie moge nic wcisnac w domu, to biore takie gotowe deserki w tubkach (dziewczyny z UK pewnie wiedza Ella's kitchen) i chociaz to zje. A tak czasem ma dni, ze nie chce nic. Wiem, ze problem stanowi cyc, bo jak go je cala noc to rano nie jest glodna, tak samo w dzien jak jest glodna to domaga sie cyca i tyle. Niedlugo ja odstawie i dopiero zacznie (mam nadzieje) jesc normalnie.

Passi no tego przyprawiania się boję. Ona kucharka, więc gotuje baaaardzo smacznie, ale boję się soli.

Nieżywy na szczęście ,

Hahahaha :D

Uleńka dla mnie Hipp i Bobovita (ta w szczególności ) mają wyśmienity smak. Za to gerber - od samego zapachu mnie skręca, nie wiem jak Julia mogła to jeść :D Te ciasteczka - obrzydlistwo! Julia stwierdziła że jak dla psa :D Ja daję biszkopty ekologiczne - ale młoda ich nie za bardzo lubi, zwykłych wogóle nie zje, ale za to herbatniki Petitki rządzą :D

reklama
PIANISTKA

przepsi na sok z dużąąąą ilością żelaza:
2 średniej wielkości buraczki, myje i gotuję do miekkości
2 marchewki
4 liście sałaty
1 jabłko

najpierw wrzucam do sokowirówki buraczki. ponieważ pierwszy sok wychodzi bardzo gesty i z taka mazia to przelewam to i jeszcze raz sokowirowkuje, potem dodaje salate siweza umyta, marchewki umyte i obrane i jabluszko obrane ze skorki.
tak powstaly soczek daje malemu do wypicia.
mi wychodzi okolo 10 ml soku.
planuje dawac 3 razy w tygodniu. w smaku troszke mdle, ale przeciez te wszystkei sliczkowe zupki tez sa mdle a dzieci je lubia wiec nie ma problemu.
moj krystianek bardzo polubil ten soczek. trezba tylko uwazac na ubranka ... plamy z burakow zadko kiedy sie spieraja :p

Do góry