reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

reklama
A ja dzisiaj byłam na kontrolnej wizycie bo badania wyszły bardzo zle i okazało sie ze mam nadczynosc tarczycy i czeka mnie wyprawa do endokrynologa . :( dziewczyny jak cos wiecie na temat tej choroby napiszcie bo nie moge przestac myslec o tym

To kłopot z hormonami. Miałam to:) miesiączka raz na ruski rok, problem z metabolizmem lecz jodem i morskim powietrzem zostało to wyleczone. Zażywaj jod i może przydałby się urlopik nad morzem?:) ale nie powiem ci, że w ciąży nie wiem jakie to ma konsekwencje. Ale wcześnie wykryta (czyli nadczynność a nie wole) prosto da się leczyć.

Asia, na pewno lekarz poprowadzi Cię tak, żeby dzidzia była zdrowa, nie martw się na zapas, pewnie jakieś leki pobierzesz i wszystko będzie ok.
skanowanie0001.jpg
a to moja mała królewna :)
Zobacz załącznik mały dzidziulek 20.09.2010.pdf

Też mam takiego potworka:)) ale w październiku okaże się czy to dziewczynka czy chłopczyk.

Asia, nie miałam robionego badania genetycznego w 13 tyg ciąży. Więc nie wiem czy ma ZD i inne choroby czy nie. Mam nadzieje ze nie.
Zobacze jak finanse najpierw.SZ_13.jpg

Nie rozumiem jak można zbagatelizować badanie genetyczne. :szok:
Jeśli nawet nie robiłyście w 13-14 tygodniu to zróbcie je teraz - lepiej potem sobie w brodę nie pluć bo będzie za późno gdy dzieciątko się urodzi.

Dziewczyny namawiam koniecznie na zrobienie tych badań. To dla dobra maleństwa.
U mnie trwało pół godziny - za to wiem z wyników że wszystko jest super i śpię spokojnie.

tzn na co będzie za późno jak dziecko się urodzi bo nie bardzo rozumiem ?
przecież i tak mu tej wady genetycznej, gdyby była, nie zlikwidujemy w brzuchu...

poza tym z tego co się orientuję badania genetyczne robi się u kobiet które są w jakiś sposób obciążone, nie u wszystkich.

dokładnie, zgadzam się z aniąprzemką, jeśli ma wadę, to cóż zrobimy z ta wiedzą... i tak bym chyba nie mogła pozbyć się tego dziecka, nawet jakby miało ZD... takie badanie chyba bardziej ma sens w początkowych tygodniach, tak mi się wydaje, i wśród tych, co są obciążone genetycznie
swoją drogą czytałam ostatnio świetną książkę Jodi Picoult ( tak mi sie skojarzyło) pt. "Krucha jak lód" właśnie o kobiecie, która urodziła dziewczynkę z pewną wadą polegającą na łamaniu się kości, jeszcze w łonie miała 6 złamań... i ta kobieta za namową prawników zaskarżyła swoją doktor prowadzącą wykonującą usg o to, że nie rozpoznała wystarczająco wcześnie choroby i nie miała możliwości usunąć ciąży... a ta ginka notabene była jej najlepszą przyjaciółką... więcej wam nie napiszę, bo te co by chciały przeczytać, znałyby zakończenie :)) a ksiażka jest super, zryczałam sie jak nie wiem

A ja dzisiaj byłam na kontrolnej wizycie bo badania wyszły bardzo zle i okazało sie ze mam nadczynosc tarczycy i czeka mnie wyprawa do endokrynologa . :( dziewczyny jak cos wiecie na temat tej choroby napiszcie bo nie moge przestac myslec o tym

Na nadzczynność dostaniesz na pewno tabletki, tylko nie pamiętam jakie, ale na pewno da się unormować hormony. Endokrynolog Cię pokieruje już odpowiednio.

Ostatnia edycja:
reklama
Margoz gratuluję córeczki:)

ja nie miałam robionych badań genetycznych, w 12 tygodniu tylko na USG lekarz oglądał przyzierność karkową (chyba tak to się nazywało) i było ok. Wiem, że nie daje to 100% pewności ale żadnych dodatkowych badań nie będę robić.

Do góry