martolinka
Mama i nie tylko :-)
Zupka warzywna na golonkach indyczych z lanymi kluseczkami. Tylko buraka bym nie dała , bo inne warzywa zostana przytłumione przez niego
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
I normalnie ugotować warzywa w wodzie jak na zupę? I na tych golonkach (a one nie za wielkie?) a te kluski jak?
dzięki za przypomnienie jak się robi zupki bo ja doświadczona matka normalnie zapomniałamMy z mama obiada młodemu robimy tak: najpierw we wodzie gotuje sie mięcho, obrane z kości i podzielone na porcje. Jak jest miękkie to wyciagam i do wywaru wrzucam warzywa i sie gotuja (takie starte na tarce) jak jest oki to wrzucam poszatkowane miesko zeby sie zagrzało + doprawiam. Ew. walne raz blenderem zeby miesko sie rozleciało bardziej i włala![]()
Dziunka te golonki sa duze wiec jedna na dwa razy wystarczy. Zalezy , czy dajesz juz zupki na wywarze , czy nie. Jak tak to zrob wedlug przepisu mamy Marcela. ja tez tak robie . Jak nie dajesz na wywarze to po prostu mieso z wody wyjmij i dorzuc do ugotowanych na wodzie warzywek. Mozesz zagescic kleikiem.
kluski robie tak - jedno jajo całe , do tego maka. Tak zeby bylo bardzo geste. Do gotujacej sie zupy wlewam mase przez pochylenie lyzki .. tak ta masa sobie wycieka po kawałkach i robia sie kluski. Nizbyt chyba wyszedl mi ten opis , ale mam nadzieje , ze zrozumiesz![]()
Oj, robiłam młodej już normalnie dania na wywarze więc jest ok. Tylko o te kluchy mi chodziło, sam przepis. Dziękia wody nie?
Mi sie wydaje ze woda tez. Ta masa na kluski musi byc takiej płynnej konsystencji troche, zeby ci z łyżki spłyneło do gara![]()