reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Antykoncepcja po porodzie

reklama
No tak trudny dylemat.
Ja niestety tabletki nie wchodzą w grę wysokie ciśnienie i czułam się koszmarnie.
Spirale miałam niestety organizm odrzucił obce ciało i również się przemieściła prowadząc do wielu komplikacji typu ropień na jajniku. Długie leczenie i całe szczęście obyło się bez operacji.
Chyba faktycznie naturalne metody jeśli się zna swój organizm a sprawdziły się w planowaniu Michasia.
Jutro pójdę do ginka to się go jeszcze dopytam co by proponował.
Na pewno komplikacje teraz w ciązy i przy porodzie oraz wiek nie pozwolą na następne maleństwo.

ja tez narazie jestem w kropce, tabsów nie chce bo już brałam i potem był straszny problem z okresem( bardzo nieregularne) albo w ogóle 2 m-ce nie mialam i gin luteiną wywoływał, prezerwatywy tez odpadają bo dla mnie zero przyjemnosci a i mąż nie lubi, spirali nawet pod uwage nie biore, wiec chyba pozostanie NPR

narazie mysle żeby póki synek nie skonczy roczku wziąść te tabsy dla karmiących a potem NPR bo jesli zaciązymy to płakać nie będe :)

W ogole przyjmuje sie, ze na czas karmienia piersia kobieta jest "bezpieczna"... i przez caly czas laktacji nie ma miesiaczki i tym samym jajeczkowania. Ja jednak bylabym tu mimo wszystko ostrozna. W czasie wizyty kontrolnej u gina w 6 tyg od porodu mam w planie dokladnie o to wypytac i chyba sklaniam sie ku pigulkom. Jednak nie wiem, jak one wplywaja na karmienie piersia. Wierze, ze sa takie specjalnie przeznaczone dla matek cycolących :-)

oj uwazalabym

my narazie gumki stosujemy bo juz jestesmy po
nie powiem myslalam ze bedzie gorzej,ale bylo milusio
dopoki bede karmi to chyba cerrazete plus gumka

a jak przestane karmic to albo plastry tak ja przed ciązą albo krazek

ja pogadam z ginką przy następnej wizycie ale spirala odpada, naturalne też, pigułki -no nie jestem przekonana bo źle praktycznie wszystkie po jakims czasie toleruję:/ Myślałam o plastrach ale to jak skończę karmienie. W każdym razie nic oprócz mazektomii męża do głowy mi nie przychodzi ;)
dobrze powiedziane....a tak poważnie może by tak panowie zaczęli myśleć o antykoncepcji a nie wszystko na naszych głowach :-D
u mnie hormony odpadaja mój organizm ich nie toleruje a do tego mam żylaki, co do spirali nawet mowy nie ma....pozostaje NPR i gumka.....a tak na marginesie to dzisiaj pokłóciłam się z moim B. więc chyba będzie CELIBAT :-)
a co do okresu ochronnego karmiącej to jak dla mnie bzdura, córkę karmiłam 8 miesięcy a od 4 miesiąca po porodzie miałam normalnie, regularnie @....nie wierzę w tę blokadę owulacji:-p

A ja mam jeszcze takie pytanko do was od kiedy można zacząć stosować antykoncepcje po porodzie bo jak byłam u gina to kazała mi się zgłosić 3 msc po porodzie bo wcześniej nic mi nie może dać.. a wkońcu zdecydowałam sie że na razie bede brała pigułki a jak przestanę karmić to przerzucę się na plastry :)

dostalam cerazzete
ale przez pierwszy tydzien dodatkowo inne zabezpieczenie nim tabsy zaczna dzialac
ale chyba poczekam dluzej z tym dodatkowym zabezpieczeniem bo z naszym fartem...

A u mnie będzie celibat, bo mała daje popalić i dziękuję za kolejną niespodziankę :-) ja chciałam stosować gumki ale mąż nie uznaje antykoncepcji i stwierdził że będzie czekał aż przestanę karmić i unormuje mi się okres i sam będzie prowadził mój kalendarzyk NPR :-)

reklama
Dzis lekarz przepisal mi Azalie(mozna brac jak sie karmi) chociaz wcale go o to nie prosilam
czytam teraz sobie o tym i zastanawiam sie czy zaczac brac
wczesniej przez kilka miesiecy bralam cilest ale ochota byla zerowa i mdlosci byly
poza tym gumki byly w uzyciu

Do góry