reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

nasze samopoczucie, trymestr po trymestrze !

a mnie znów swędzą strasznie ręce.. wczoraj swędziały tylko dłonie..
a dzisiaj to już strasznie swędza całe:sorry:
ja to nie wiem skąd to się u mnie bierze skoro cholestazy nie mam...
yhhhhh i tak na zmianę , jak nie ręce to nogi , to głowa... :eek:
dobrze że zaraz rodze bo bym się chyba wykończyła

reklama
Kamcia, a moze cie ta cholestaza tak zaczyna chwytac co? Nie znam sie na tym ale do mnie na oddzial trafila laska, ktora 2 tyg przed porodem tego cholerstwa dostala...

Czy ktoraz z Was moze mi pierworodce objasnic jak wygladaja skurcze przepowiadajace i wogole wszystkie skurcze. Ciagle dostaje pytania od lekarza czy mam jakies skurcze a ja kurna nie wiem nawet jak to wygklada. Jedyne co mam od tygodnia to pobolewanie w dole brzucha ale tak jak na okres...czasem mocniejsze czasem lzejsze, raz dluzej mnie trzyma raz krocej czy to sa jakies skurcze? Czytalam, ze od 28 tyg moga sie juz zaczac ale u mnie 33 tydz a ja nie zauwazylam nic poza tymi bolami... ciemna masa jestem i nie mam nawet pojecia jak wyglada te spinanie sie brzucha czy stawianie, czasem na wieczor mam caly brzuch napiety ale nie wyglada to tak, ze napina sie na jakis czas i puszcza, jak sie napnie to tak sie trzyma i juz, tak jakby z przejedzenia...

Kamcia, a moze cie ta cholestaza tak zaczyna chwytac co? Nie znam sie na tym ale do mnie na oddzial trafila laska, ktora 2 tyg przed porodem tego cholerstwa dostala...

Czy ktoraz z Was moze mi pierworodce objasnic jak wygladaja skurcze przepowiadajace i wogole wszystkie skurcze. Ciagle dostaje pytania od lekarza czy mam jakies skurcze a ja kurna nie wiem nawet jak to wygklada. Jedyne co mam od tygodnia to pobolewanie w dole brzucha ale tak jak na okres...czasem mocniejsze czasem lzejsze, raz dluzej mnie trzyma raz krocej czy to sa jakies skurcze? Czytalam, ze od 28 tyg moga sie juz zaczac ale u mnie 33 tydz a ja nie zauwazylam nic poza tymi bolami... ciemna masa jestem i nie mam nawet pojecia jak wyglada te spinanie sie brzucha czy stawianie, czasem na wieczor mam caly brzuch napiety ale nie wyglada to tak, ze napina sie na jakis czas i puszcza, jak sie napnie to tak sie trzyma i juz, tak jakby z przejedzenia...

Co do pobolewania to nie pomogę. Bóli mogą być dziesiątki. Jak szyjka się trzyma i lekarz nic nie widzi złego to widocznie boli bo boli. Przeciążenie albo taka uroda - ja tak ostatnio usłyszałam jak pomarudziłam że mam pobolewania ale szyjkę mam bez zastrzeżeń.

A co do skurczy. Przepowiadające czy BH to powinny być niebolesne spinania brzucha kilka razy dziennie. Ale niekoniecznie bo nie zawsze są. Albo nie zawsze się je czuje. Polega to na tym, że sama macica staje się twarda jak kamień na jakieś pół minuty. Ja to odczuwam jako właśnie takie skamienienie brzucha, jak stanie się to w trakcie chodzenia to mam uczucie jakbym miała brzuch pełen kamieni, jak sobie siedzę to czuję jakby mi lekko powietrza brakowało, taka pięść wciśnięta w przeponę. Ale to nie boli tylko jest dziwne. I macica wtedy jest naprawdę jak kamień. A, że wieczorkiem brzuch napięty non stop jak się np. stoi to co innego, tak już będzie ;)

Skurcze przy porodzie są inne. Ja je przynajmniej pamiętam inaczej. U mnie poza tymi odczuciami jak przy przepowiadających to bolało jak na mega miesiączkę. Pobolało powiedzmy z minutę i puszczało. Trochę spokoju, 3-4 minuty i znów skurcz. Z czasem zaczęło boleć już bardziej. Ja to odczuwałam jako połączenie bólu miesiączkowego (ale baaardzo mocnego) plus ból więzadeł (taki jak teraz czujemy czasem jak za szybko się ruszymy i rwie) plus ból całego brzucha jak przy niestrawności (czasem jak człowieka kolka dorwie i potem przeczyści). Boli przez jakiś czas a potem znów puszcza na minutę, dwie. Zależy jak daleko poród zaszedł. Partych nie doświadczyłam.

Mandrzejczuk jak będziesz mieć skurcze czy przedwczesne, porodowe, czy przepowiadające, na pewno je rozpoznasz. Zdaj się na instynkt. Twardy brzuch mam od początku ciąży gdy stoję i nie są to skurcze. A przepowiadających nie miałam w pierwszej ciąży ani nie mam w tej. Ty też nie musisz.

Dzieki za wyjasnienie dziewczyny, wiec wychodzi na to, ze mnie bobolewa bo tak trzeba ale nie sa to skurcze bynajmniej. Ale dobrze mi to Marzena objasnilas, teraz bede przynajmniej wiedziala czego mam sie dosuzkiwac w razie co ;-)

Mnie prawie cała ciąze męcząmdłościostatnio się nasiliły przychodzi to takimi falami ,dzisiaj jedząć mało nie zwymiotowałam do tego przeplata się to z problemamiz oddychaniem .zAczynam panikować ciężko mi się oddycha do tej pory dopadało mnie to jak leżałam coś jak klaustrofobia że starałam sie po położeniu nad tym zapanowac i po pewnym czasie przechodziło .Dzisiaj zaczynam wpadać w panike siedze i mam wrazenie ze znowu braknie mi powietrza takjakbym nie brała pełnego oddechu nie wiem do czego to porównać najblizej własnie do klaustrofobi .

jandia bidoku pewnie dzidzię masz wysoko
mnie z kolei boli krzyż i trochę nogi. mała jest nisko i czuję jak cały ten słodki ciężarek kumuluje się wlaśnie w dolnych częściach ciała. juz nie wiem jak się układać, żeby było lżej, a od spania na lewym boku mam siniaki przy kolanach :)

Mnie dziś zaczęła cipcia boleć, tak na zewnątrz, mój M pytał na co usiadłam że mnie boli... :szok:
Czasem też mały nacisska mi na szyjkę i wtedy to takie dziwne uczucie jakby miał zaraz wydostać się na zewnątrz...:-D

Jandia to długo nie potrwa te duszności bo niedługo macica się obniży. ale przy okazji powiedz o tym lekarzowi. To może być też ciśnienie, kłopoty z sercem, anemia. Ale najprawdopodobniej macica uciska przeponę.

reklama
A jak się położycie na plecach, czujecie ciężar? Mam wrażenie, że ktoś mi 3 kg cukru na brzuch położył :baffled: Obracanie się z boku na bok jest coraz bardziej nieprzyjemne.

Do góry