reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wyprawka dla wrzesniowego malucha czyli HITY i KITY :)

Wiecie co, masakra, zdalam sobie sprawe ze nie mam zadnej koszuli nocnej, w razie jakbym do szpitala poszla, chyba musze sie wziac za szpitalna wyprawke, w koncu za tydzien 7 miesiac, wiec nigdy nic nie wiadomo...

reklama
Co do kosmetyków to w pierwszych dniach nie powinno używać się prawie żadnych. Ja polecam do kąpieli emulsję z serii Emolium lub Oilatum, dodaje się je do wody do wanienki i nie trzeba już żadnych innych specyfików do mycia. Po kapieli osusza sie tylko maluszka i niczym już nie smaruje, no chyba że dziecko ma bardzo suchą skórkę to można nawilżyć jakimś balsamem z tej samej serii lub oliwką(tyle że z tą to też nie polecam, bo zatyka pory i skóra przez nią nie oddycha).

u nas sprawdziła sie oliwka bambino wlewana do waniewnki z wodą.
Oliatum używamy do tej pory co jakiś czas , zamiennie z nivea. Jest dobre tylko drogie.

Na szykowanie torby do szpitala jeszcze czas ;) moje ubranka jeszcze leżą sobie w kartonach w "magazynie" w Krakowie. Myśle ze za 3 tygodnie będę je prać ,suszyć i prasować. Wystrczy.
A jutro kupuje łozeczko nowe dla Kingi :) już sie cieszę z zakupu.

Kurcze tyle jest ślicznych rzeczy na maluszki a ja mam całą wyprawkę po Kindze. Aż mnie korci zeby coś jeszcze kupić. moze kupię jakieś śpioszki albo pajacyka. Na razie zakup to 1 bodziak i tyle.
A kurcze teraz jak mogę łazić po sklepach to nie kupuje a z Kingą musiałam wszystko kupić przez internet bo miałam nakaz leżenia. Jakie to niesprawiedliwe

ja dodam, że nakładki na sutki do karmienia czasem dziecku ciężej złapać niż sutki. a jak sa poranione sutki to czasem lepiej odciągać pokarm z tej piersi i przez kilka dni podawać butelką. Tzn. wtedy z drugiej piersi idzie normalnie.

podkładów to ze 3 paczki wystarczą spokojnie.

z ubranek to te pajacyki na napy zapinane od stóp do szyi. Zamek jest niewygodny bo całe dziecko jest golaskiem jak trzeba zmienic tylko pieluszkę.

do kąpieli zamiast oilatum można wlewać zakupiona za małe pieniądze w aptece PARAFinę apteczną. B. wydajna - efekt ten sam.

oliwa jadalna zmieszana pół na pół z wodą wapienną jest genialną rzeczą do podmywania pupy!! To patent francuskich połoznych. Kupujemy duże waciki a dziecko nie ma żadnych odparzeń, problemów skórnych itp. i pachnie....do zjedzenia :-)

materacyki- ja w swojej pracy przeczytałam masę materiałów dot. zdrowego snu, kręgosłupa itd.
Mówicie o lateksowych ale uwaga - dużo jest uczuleń. Najlepsza jest pianka ALE!
Piankowe materace niemusza wyglądać jak gąbka. Ale musi byc to gęsta pianka, najlepsze dla dzieci sa materace z zimnej pianki - dla dorosłych z pianki wiskoelastycznej. To nie te gabki 10cm sprzedawane za 40-60zł tylko porzadne materacyki cena jak lateks albo więcej.

Materac grczano-kokosowy może wywoływać wiele uczuleń, nie odgniata się za bardzo ale przede wszytkim uwielbiaja je roztocza itp. To siedlisko tego typu zyjątek, bo maja wspaniała pozywkę.

W razie pytań - służę.

Co do kosmetyków to w pierwszych dniach nie powinno używać się prawie żadnych. Ja polecam do kąpieli emulsję z serii Emolium lub Oilatum, dodaje się je do wody do wanienki i nie trzeba już żadnych innych specyfików do mycia. Po kapieli osusza sie tylko maluszka i niczym już nie smaruje, no chyba że dziecko ma bardzo suchą skórkę to można nawilżyć jakimś balsamem z tej samej serii lub oliwką(tyle że z tą to też nie polecam, bo zatyka pory i skóra przez nią nie oddycha).
U nas podobnie było, emulsja wlewana do wanienki, ma ona właściwości nawilżające i na opakowaniu piszę, że nie ma potrzeby później niczym smarować. :tak:

CO do torby to ja powoli zacznę przeglądać czego nam brakuje do szpitala i trzeba ruszyć się do sklepu na zakupki. Myślę, że na początku sierpnia chciałabym mieć już wszystko gotowe (miesiąc przed terminem) ale z Bartkiem też tak planowałam a wyszło że jak jechałam do szpitala to dopiero kończyłam się pakować. Także i tym razem daję sobie czas na poślizg :-p:sorry2:

Dziewczyny stoję przed dylematem zakupu łóżeczka, podoba mi się łóżeczko firmy gluck wydaje się być solidne ale zbyt wiele opinii na jego temat nie znalazłam, oprócz niepochlebnych dotyczących załatwiania reklamacji i to trochę je dyskwalifikuje, drugim moim faworytem jest łóżeczko klupś ewelina. Czy miała któraś z Was te łóżeczka lub słyszała jakieś opinie, będę wdzięczna za radę.

ja miałam dla Tysi łóżko firmy Klupś, jakiś tam zwykły model raczej, nie pamiętam bo to już prawie 4lata temu to nie wiadomo czy jeszcze takie są, ale wiem że mała jak miała roczek to łóżko totalnie zjedzone, a że wzięliśmy jeszcze kolor jakiś typu wiśnia czy taki bardziej ciemny, to wszystkie zęby się na barierce u góry odznaczały i zadrapania było widać... teraz kupujemy takie: HENSVIK Łóżko dziecięce - IKEA

dziewczyny wymieniacie tu rzeczy jakie już kupiłyście dla bobasków, ja muszę przejrzeć co dostałam od bratowej i podzielić na rozmiary, ale zastanawia mnie co to są "pół śpiochy"?
Ja tak sobie zaplanowałam, że od lipca to już się ostro wezmę za kompletowanie wszystkiego i zmobilizuję mojego K do zaplanowanego odnowienia mieszkanka.

reklama
Dora - półśpiochy to takie spodenki zwykłe bawełniane mięciutkie, mogą być ze stópkami jak zwykłe śpioszki albo bez (ja bardziej polecam te pierwsze).

Do góry