reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

wrzesień 2011

U nas standardowo dostaje się 1000zł becikowego jak się pracuje. My dostajemy 1000 a jak bym i ja pracowała to było by 2tys.
Nie pamiętam jakich formalności musieliśmy dopełnić ale M chyba akt urodzenia zawoził, teraz może być inaczej. Z tego co słyszałam a sama musze sie dowiedzieć dokładnie to można też chyba dostać z ubezpieczenia prywatnego PZU ale nie wiem czy to na pewno, musze zadzwonić i się zapytać.

1) co to za becikowe uzależnione od tego czy się pracuje czy nie? Pierwsze słyszę
2)Z ubezpieczenia prywatnego np PZU można dostać kasę jak się jest ubezpieczonym i jest tam zawarta nota,że należy się za urodzenie dziecka.

reklama
Pomyliłam sie tylko z tym, że oboje dostają, dostaje się tylko 1000zł.
No właśnie mi chodziło, że jak ma się prywatne ubezpieczenie z PZU a to już każdy sam musi sie dowiedzieć czy ma taką note czy nie.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ja nie raz słyszałam, że oboje rodzice zatrudnieni dostają becikowe i jedno i drugie a jak jedna osoba nie jest zatrudniona nigdzie nie dostaje, ale moge sie mylić.
No właśnie mi chodziło, że jak ma się prywatne ubezpieczenie z PZU a to już każdy sam musi sie dowiedzieć czy ma taką note czy nie.

1)To standardowe becikowe jest dla wszytskich i nie jest ono uwarunkowane tym czy ktos pracuje czy nie
2) dadtkowe becikowe z tytułu urodzenia dziecka otrzymuje się, gdy załapiemy się na zasiłek rodzinny czyli jeśli nie przekroczymy 504zł netto na osobę
3) kolejna kasa wpada z ubezpieczenia

i chyba to tyle. W zadnym nie ma maowy o zatrudnieniu, a i becikowe jest tylko jedno dla rodziny, a nie dla dwójki rodziców.

1)To standardowe becikowe jest dla wszytskich i nie jest ono uwarunkowane tym czy ktos pracuje czy nie
2) dadtkowe becikowe z tytułu urodzenia dziecka otrzymuje się, gdy załapiemy się na zasiłek rodzinny czyli jeśli nie przekroczymy 504zł netto na osobę
3) kolejna kasa wpada z ubezpieczenia

i chyba to tyle. W zadnym nie ma maowy o zatrudnieniu, a i becikowe jest tylko jedno dla rodziny, a nie dla dwójki rodziców.
A no widzisz to coś mi się pomyliło widocznie:zawstydzona/y:o tym dodatkowym to wiem.

z tym becikowym to raczej nie jest to zależne czy rodzic pracuje, przysługuje każdemu, ale dokładnie pewnie trzeba sie dowiedzieć, bo u nas to nigdy nic do końca nie wiadomo, bo co chwilę coś zmieniają...

u mnie upał na maksa, ale nawet spoko znoszę wszystko tylko dziś w nocy było mi strasznie gorąco jak dzisiaj tak bedzie to śpie na ziemi tam najchłodniej:-) z moim G siedzimy prawie codziennie nad jeziorkiem i jest fajnie, ale wiecie co opaliłam się dość, ale nago wyglądam komicznie, bo cycki, brzuchi dooopa białe!!! G żartuje , ze w szpitalu się uśmieją!!!
co do wicia gniazdka to u mnie też wszystko w trakcie, niby pokoik juz gotowy, ale takie tam rózne rzeczy wykańczamy

no i musze się porzadnie wziąść za kupienie reszty rzeczy dla Synka, bo przeraża mnie szybko biegnący czas, jejku dziewczyny my naprawdę zanim sie obejrzymy to zaczniemy rodzić:szok:

Hej
Motyl no no to miłą wiadomość dzisiaj dostałąś.A można wiedzieć za co ten zwrot?
Trixi żeby któraś sie nie przeraziła tym co ją czeka :-D

W taki upał cięzko wytrzymac w kuchni przy garnkach.Jeeejku jaki skwar

Zwrot za to ze prawie caly rok nie pacili nam dodatku do wypaty dla osób nisko zarabiajacych i zanizyli dopate na dziecko.Rozliczylismy sie ale cos tam zle zaznaczylismy w sobote M zadzwoni i wyjasnio sie wszystko.Wiedziaam ze cos nam dopaca ale nie liczyam na tyle.

Cześć mamuśki:-)
Chciałam sie pochwalić pokoikiem Karolinki, mąż go robił jak byłyśmy na działce, jeszcze brakuje wszystkiego ale przynajmniej jest pomalowany.
Zobacz załącznik 370837
Zobacz załącznik 370838
Ewcia też ma pomarańcz ale jaśniejszy i pasek z misiami i serduszkami:-)wiec dziewczyny nie powinny się kłócić która ma ładniejszy pokój hihi

Sliczny ciepy kolor normalnie tylko pozazdroscic malenistwu:-).

Powitać :-)
cieszę się że u Was wszystko dobrze i oby tak dalej :-) Oj widzę że Leosie zapanują nam ŚWIAT :-D
Zmęczona weekendowym sprzątaniem i wczorajszym festynem dziś leniu****ę-mam takie plany :-)
U nas ciche dni i bardzo dobrze. Mąż mnie wkurza irytuje nie pomaga nie wspiera zostawia na paswę losu z dwulatkiem i jeszcze nie widzi problemu :wściekła/y: Najchętniej obdarłabym go ze skóry : Ryk: Przydałby mi się odpoczynek od tego mojego typka.
Ja podobnie jak Wy chciałabym poszaleć na zakupkach dla małego ale jakoś chyba dam radę się powstrzymać jeszcze jakiś czas :-)
Chciałabym już wrzesień ale jednocześnie bardzo się boje jak mój Krzyś przeżyję rozłąkę ze mną jak będę w szpitalu i jaka będzie reakcja na maleństwo. Wiem że bez zazdrości się nie obejdzie, ale jakoś dam radę wytłumaczyć że kocham po równo i mocniachno. Na wsparcie męża nie mam co liczyć ale do tego już przywykłam :-(
Mam te same obawy co do rodzenistwa ale mysle ze jakos sie powolutku uozy:tak: a rozstanie z córka bedzie ciezkie ale trzeba byc twardym:-D.A Meza to moze lopata potrakuj bo chyba inaczej sie nie da.Moj wprawdzie aniolem nie jest ale czasami pomaga a nawet karze odopczywac.

Sylwia może przetrzep mężowi skórę. Co on taki mało zainteresowany? Nie jesteś robotem, który na pełnych obrotach chodzi, niech też weźmie się do pilnowania dzieciaczka!!!
A propo wicia gniazdka to mój kochany mąż wczoraj wypalił z tekstem, ze torbę to szpitala to spokojnie możemy na 1-2 tygodnie przed terminem sobie uszykować :-) Kochany jest taki chyba jeszcze nieświadomy upływającego czasu hahahaha Juz na początku sierpnia mam zamiar mieć ją gotową pod ręką.
Dziewczyny piszę jeszcze z prośbą o radę. Planowałam za tydzień iść na zwolnienie, ale od weekendu w sumie kiepsko się czuję, męczą mnie duszności, mdli mnie. A dzisiaj w pracy to ledwo siedzę, co chwila tylko przy wentylatorze, który w sumie nic nie daje. Może już dziś powinnam iść do lekarza z prośbą o L4? Problem jest bardziej skomplikowany, gdyż jestem z dziale tylko z jedną koleżanką, która obecnie jest na urlopie i wraca w przyszły poniedziałek. Co oznacza, że dział musiałby zostać zamknięty. Szef do tej pory nie przyjął nikogo na moje miejsce, choć wiem, że od tygodnia jest ogłoszenie w necie. I teraz nie wiem co robić. Czuję się ch..... i to nawet bardzo. Z drugiej strony czy powinnam mieć wyrzuty sumienia, że zostwiam dział z dnia na dzień bez zastępstwa? Czy to nie powinno być w gesti szefa, żeby już dawno kogoś zatrudnić do przyuczenia? Wiadomo, że jak odejdę jutro to klienci zostaną na lodzie. Co robić? Doradźcie coś?

Zakad pracy bez Ciebie nie upadnie a w tym momencie nawazniejsza jest dzidzia i TY.Jak sie zle czujesz bierz zwolnienie bez wyrzutów.

A u mnie powolutku odkad zaczeam sie oszczedzac skurcze nie sa tak silne ale za to w mieszkaniu taki baagan ze nie moge na to patrzec:zawstydzona/y: ale co tam nawazniejsze jest malenistwo.

Ostatnia edycja:
bebzonik właśnie szarości:-) cały domek będzie jasny szary a bonie ciemniejsze, do tego jest grafitowy kamień..musi być ładnie:tak:

A z załatwianiem po porodzie to nawet nie wiem. U mnie P się tym zajmował i teraz też. Becikowe dla wszystkich a z ubezpieczenia to zależy od podpisanej umowy. My oboje dostaniemy z PZU plus becikowe..także wpadnie ciut kaski- mamusia od razu zainwestuje w spirale:-) ciekawe po jakim czasie po porodzie można zakładać..bo u nas "produkcja" już się kończy..

reklama
Ania ja urodziłam 30.09 a spiralę zakladalam 17.11. Wybrałam mirene i teraz chyba tez sie na nia zdecyduje. Dobrze ja tolerowalam.

Do góry