reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pielęgnacja naszych maluszków od A do Z ...

madzia
właśnie tak jak napisała kasica te zwykłe to dostaje dziecko za jednym razem kilka wkuć, do tego te skojażone to mniejsza ilość substancji dowstrzyknięcia. A dzieci ponoć boli to rozprzestrzenianie się szczepionki w ciałku. Z tego co czytałam to dzieci bardzo dobrze znoszą te skojażone, ponoć są lepsze od tych refundowanych. Ale ile w tym wszystkim prawdy to ja już nie wiem, dlatego się zastanawiam.
u nas szczepionki chcą sfinansować dziadkowie na szczęscie więc kusi mnie żeb na wszystko zaszczepić, ale cyz to ma sens ?

reklama
asia my szczepimy na większość, ale rozkładamy to w czasie Ja sobie nie wyobrażam dawać dziecku 6w1, rota + meningokoki i pneumokoki więc u nas to jest tak:
według kalendarza szczepień 6w1 i rota, potem meningokoki (na MMR nie szczepimy) i jak mała skończy 24 m-ce zaszczepimy na pneumokoki. Nie szczepimy na ospę wietrzną, jak na razie.

My w zaleceniach mamy wit. D od początku zycia dziecka przez okres karmienia, od 8 doby do 3 miesiaca wit. k, po 3 miesiącu Multicebion.
Szczepionki tez zawsze biore skojarzone, nie wiem jak bedzie tym razem bo nie wiem co sie zmieniło. W piatek idziemy do pediatry to nam pewnie powie.

Dzięki dziewczyny, mała już dziś dostała wit.D

A powiedzcie mi jeszcze czy Wasze maluszki też mają taką popękaną skórkę??? małej normalnie płatami schodzi, az ma strupki w zgięciach. W szpitalu jej niczym nie smarowali po kąpieli, a jak polożna mi ją ubierała do wyjścia to jak zobaczyłam co ma pod paszkami to myslalam że się popłaczę, pod paszkami jest cała czerwona. Teraz ja smaruję oliwką i Bepanthenem, oby jej szybko to przeszło

Kamilkowi też skóra schodzi płatami zwłaszcza ze stópek. Ja kąpie w olejku do kąpieli Balneum, ale jakoś poprawy nie widzę.
Jeśli chodzi o szczepionki to ja tak samo jak przy Krzysiu biorę 5w1 plus rotawirusy. U nas synek zniósł bezobjawowo i mam nadzieję że tym razem też tak będzie.

Mam ważne pytanie do wszystkich mam chłopców. Jak dbałyście, dbacie o higienę części intymnych niemowlaka/chłopca? Chodzi mi o czyszczenie, aby zapobiec stulejce.

My na razie boimy się robić coś na siłę, więc jak w przyszym tygodniu udam się do Consultate Biureau (do lekarza na wizytę) na co tygodniowe ważenie, to tam dopytam dokładnie pielęgniarkę.

reklama
Ja też bedę szczepić skojarzonymi, tylko nie wiem czy 5 czy 6w1. Iga miała 5 w1 i było wszystko super. Jest to jakiś koszt, ale nie wyobrażam sobie żeby kuć małą 3 razy..brrrr....
Nam już skóra nie schodzi..za to martwi mnie pępek, odpadł, ale jest brzydki, została taka żółta kulka, położna i lekarz kazali jeszcze psikać i zobaczymy na kolejnej wizycie, bo jak to się nie skruszy, to będą małej lapisować- nie wiem co to znaczy, muszę poczytać..

Do góry