reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starania po raz pierwszy :)

Kochane ja w tym temacie jestem zupełnie zielona :zawstydzona/y:
Dopiero zakupiłam termometr. Właśnie doczytałam, że to trzeba z rana. Więc dzisiajszy pomiar to doopa :p
Jutro zacznę sobie mierzyć tak testowo, żebym do następnego cyklu miała już to opanowane.
@ powinna przyjść 12.11. Więc od 12.11. zacznę mierzyć tak konkretnie i prowadzić wykresik.
Mam nadzieję, że ogarnę ten temat ;-)

reklama
Aga pamiętaj ze musisz mierzyć temperaturę ZAWSZE o tej samej godzinie, ZAWSZE w tym samym miejscu przez cały cykl (w buzi, pochwie albo w odbycie) jest troszkę tego... zaraz poszukam ci na ten temat fajnego artykułu bo mam zapisany!

Dziewczyny, a teraz mam pytanie z serii tych "durnych" :baffled:
Kochane napiszcie mi czy test ciążowy czułości 10 jest w stanie pokazać ciążę w 3 dni po owulacji? :baffled:

Przebieg zmian temperatury w czasie cyklu miesiączkowego: (źródło 28.dni.pl)

* Temperatura reaguje bardzo szybko na zmiany hormonalne w organizmie. Do szczególnie ważnych dla nas należy reakcja na wydzielanie progesteronu, rozpoczynające się często wraz ze szczytem LH poprzedzającym owulację o 9-36 godzin.
Może czasem już przed owulacją doprowadzić do pierwszego wzrostu ptc.
Ze wzrostu temperatury nie można jednak wnioskować o poziomie stężenia progesteronu.
Uwaga! badania pokazują, że pierwszy znamienny wzrost poziomu progesteronu może nastąpić w okresie od trzeciego dnia przed do trzeciego dnia po owulacji.

* Wykres temperatury w typowym cyklu wykazuje dwie zasadnicze części odpowiadające fazie niższej temperatury i fazie wyższej temperatury.
Z kolei w fazie wyższej temperatury wyróżnia się trzy elementy wykresu: tzw. skok temperatury (pomiędzy fazą niższej a fazą wyższej temperatury), ustaloną fazę wyższej temperatury oraz tzw. spadek przedmiesiączkowy obserwowany przed wystąpieniem krwawienia miesiączkowego.

* Przejście temperatury z niższego poziomu na wyższy nazywany skokiem temperatury.

* Skok (wzrost) temperatury jest rozpoznawany, gdy występuje określona (różna w różnych metodach!) różnica pomiędzy najwyższą z sześciu ostatnich temperatur fazy niższych temperaturą, a jedną z trzech następujących po sobie niezakłóconych wyższych temperatur.

* Dla celów interpretacji wykresów temperatury stosuje się, niestety, różne definicje określające "dzień skoku".
Według Światowej Organizacji Zdrowia za "dzień skoku" uważa się pierwszy z trzech kolejnych dni, w których temperatura jest wyższa o co najmniej 0,2 stopnia C od temperatury w sześciu poprzedzających je dniach (w fazie niższej temperatury).

* Ta zmiana temperatury zachodzić może w czasie kilku dni.
Ze względu na charakter zmian temperatury dzielimy skok temperatury na:

1. stromy (ostry, znamienny) - gdy przejście dokonuje się w ciągu 1-2 dni
2. gdy zmiana trwa kilka dni:
* łagodny (stopniowy),
* schodkowy,
* zębaty.
"Dzień skoku" nie musi oznaczać dnia owulacji (i najczęściej nie oznacza!).

Jak mierzymy temperaturę?

1. zaraz po przebudzeniu, przed wstaniem z łóżka
2. po co najmniej 3 ? godzinnym śnie o tej samej porze (temperatura zmienia się w ciągu dnia!)
3. przez 5 min. w pochwie lub odbytnicy, przez 8 min pod językiem (termometrem rtęciowym)
4. tym samym termometrem i w tym samym miejscu
5. zakłócenia, które mogą mieć wpływ na temperaturę należy zapisywać na karcie np. choroba, przyjmowane leki, stres , podróże, alkohol, przemęczenie, krótka noc
6. pomiar zapisujemy na karcie

Dopuszczalne poprawki:
1. poprawienie wartości temperatury dopuszczane jest w metodzie angielskiej tylko w przypadku pomiaru o nieco innej godzinie niż zwykle.
2. pomiar w jakikolwiek sposób zakłócony oznaczamy innym znakiem albo opisem.
3. jeśli któregoś dnia nie dokonano pomiaru temperatury, to nie łączy się sąsiednich punktów temperatury żadną linią.

Wstępna analiza "nietypowego" zachowania się temperatury

1. długa faza niskich temperatur - wydłużenie cyklu
2. długa faza wysokich temperatur (powyżej 18 dni) - poczęcie dziecka; a gdy jednak wystąpi miesiączka - prawdopodobne wczesne poronienie
3. krótka faza wysokich temperatur - brak możliwości poczęcia dziecka; konieczne podjęcie leczenia albo zmiany trybu życia i diety
4. pofalowany przebieg - nieustabilizowana sytuacja hormonalna najczęściej związana z wcześniejszym stosowaniem hormonalnych środków antykoncepcyjnych oraz występuje w premenopauzie i po porodzie.

przykładowy wykres:
c56080e3-c56b-4efc-8420-ac639d40d02a_zi.jpg

Zapisz to sobie gdzieś. Myśle ze jest tu wszytko ładnie opisane!

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, a teraz mam pytanie z serii tych "durnych" :baffled:
Kochane napiszcie mi czy test ciążowy czułości 10 jest w stanie pokazać ciążę w 3 dni po owulacji? :baffled:

Nie przeginaj, czekaj do planowanej @ i wtedy rób test. Trzy dni to stanowczo za wcześnie.

Kurcze jutro koniec zwolnienia i czas śmigać do tyry, a tak mi się nie chce :-(.

Właśnie do mnie dotarło, że od dzisiaj zaczynam II trymestr :-)

I nie... nie jest w stanie po 3 dniach wykryć ciązy z tego wzgledu ze jajeczko najpierw musi się zagnieździć... a to dzieję się około 7 dni po owulacji i dopiero wtedy hormon ciążowy w kobiecym ciele wzrasta. Ale nawet w 9 dni po owulacji moze jeszcze nie wykryć ciąży (Neciuszka tak na przykład miała) To co piszą na ulotkach to bujda...

Poza tym NIGDY nie robi się żadnego testu przed terminem @ ponieważ połowa zapłodnień kończy się mikro poronieniami w trakcie @... i często jest tak że test wychodzi pozytywny dzień czy dwa przed @, a jednak @ przychodzi... i po co wtedy ci ta wiedza? Jest tylko smutek i zal... ale o wiele większy niż w przypadku normalnej @ która by przyszła...

Zafasolkuję ja bym poszła chętnie do pracy... mam dość siedzenia w domu... :zawstydzona/y:

Fifka no właśnie zdziwiłam się opisem na teście, że wykrywa już 2-3 dniową ciążę :szok:

P.S. Wiecie jak to jest jak się oczekuje? Nie ma nic gorszego od czekania. Dzisiaj złapał mnie dół... Możecie krzyczeć, ale nie wytrzymałam i zrobiłam rano testa. Oczywiście wyszedł negatywnie... I dół się pogłębił...

reklama
Fifka no właśnie zdziwiłam się opisem na teście, że wykrywa już 2-3 dniową ciążę :szok:

P.S. Wiecie jak to jest jak się oczekuje? Nie ma nic gorszego od czekania. Dzisiaj złapał mnie dół... Możecie krzyczeć, ale nie wytrzymałam i zrobiłam rano testa. Oczywiście wyszedł negatywnie... I dół się pogłębił...
<kopwdopezcałejciężarowejmocy> chyba zwariowałaś, masz nauczkę i zapamiętaj na przyszłość, dla świętego spokoju nie robi się testów przed @

Do góry