reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Porady prawne, społeczne i inne... dla Mamuś i nie tylko...

super jesli sie zalapiemy!!
dziewczyny a jak jest z macierzynskim przy wlasnej dzialalnosci? ktos wie jak to sie wylicza, jaka bede dostawac kwote?

reklama
kicia ja mam ten sam problem. Kate_less napisała ostatnio że "aha, w sprawie zasiłku dla płacących składki za siebie - dostaniesz tyle brutto, za ile opłacałaś składki ..." Ale prawde mówiąc nic mi to nie mówi. Mam nadzieje się niedługo dowiedzieć w Zusie na ten temat. Jakbyś miała wcześniej jakieś info to napisz na BB

Pingwinek to chodzi o to, że 100% zasiłku cyzli tych pieniędzy co teraz dostajesz a macierzyński to jest chyba 80% czy jakoś tak oni to jakoś po swojemu obliczają a więc albo kate_less albo zus wam muszą odpowiedzieć...

Coś jednak czuje że sie nie załapiemy na 2 tygodnie więcej. Nie pospieszą sie z wprowadzeniem wcześniej niz w przyszłym roku.:-p:no:
Acha Kate_less czy wiesz jak to jest z ilością macierzyńskiego jezeli ktoś przechodzi nań z wychowawczego? Czy to prawda ze to tylko 90 dni??????:confused:

Kiciu doczytalam sie ze jest to podstawa od ktorej teraz plcisz chorobowe dobrowolne. Ja robie zeznania ZUS obliczam skladki od: "kwota minimalnego wynagrodzenia" to 899,10, ale "kwota podstawy wymiaru(30% kwoty minimalnego wybagrodzenia" to 269,73 i chyba sie obawiam ze kwota macierzynskiego to jednak ta podstawa :no: :no: :no:

o rany tak malo :szok: ja place miesiecznie jakies 180zl chorobowego dobrowolnego.
kurcze myslalam, ze to jakies 600zl bedzie :wściekła/y:

reklama
Oj to musisz sprawdzic od czego Ty płacisz, ja pisałam o sobie bo ja płace te najnizsze Zusy dla nowych firm więc pewnie tyle mi wyjdzie. Ja miesiecznie na dobrowolne chorobowe place kolo 6 zl , Ty placisz 180 samego chorobowego dobrowolnego? To ile placisz na cale zusy (Spoleczne i zdrowotne)????????????????

Do góry