reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Porady prawne, społeczne i inne... dla Mamuś i nie tylko...

Acha Kate_less czy wiesz jak to jest z ilością macierzyńskiego jezeli ktoś przechodzi nań z wychowawczego? Czy to prawda ze to tylko 90 dni??????:confused:

Skarbie,

wydaje mi się to głęboko niesprawiedliwe. Nie znam tego tematu i nie wiem, ale co mogę ci zaproponować, to:

- napisz teraz do swojego pracodawcy, że wracasz do pracy. Pamiętaj, że musisz to wysłać do niego min. 30 dni przed planowanym powrotem /oczywiście listem poleconym/... on się musi zgodzić - nie ma wyjścia!
- w dniu planowanego powrotu wyśłij mu zwolnienie lekarskie do dnia porodu. Pamiętaj, że to jest płatne!!! Mogłaś tak zrobić wcześniej :)
- po porodzie idziesz na 20 tygodniowy urlop macierzyński, później możesz skorzystać z urlopu wypoczynkowego jak za cały rok 2007!!! np. 26 dni + 2 dni dla matki z dzieckiem!!! Razem - ponad 5 tygodni!!! pracodawca nie może ci odmówić!!!
- po urlopie wypoczynkowym masz prawo iść na kolejny urlop wychowawczy - 3 lata!!! Pamiętaj, aby pismo do pracodawcy wysłać min. 2 tyg. przed planowanym urlopem wychowowaczym.
W takim wypadku pracodawca nie ma prawa ci nic odmówić, albo zabronić.

No... chyba było wyczerpująco???

Pozdrawiam

reklama
kate_less cos nie tak z tym numerem, mowi "nie ma takiego numeru"

wiem z tym dzierzoniowem troche lipa, slyszalam. ale maja teraz nowe lozka na ktorych mozna rodzic na wpol siedzaco, remontuja sala na ktorych lezy sie z dzidzia. moze nie bedzie tak zle...
a ty juz sie zdecydowalas na walbrzych?

Pomyliłam numer, ma być 074 8877108... - to na USG, a jak potrzbujesz inne tel. to tam ci podadzą, albo na stronie internetowej.

tak zdecydowałam się na Wałbrzych, chodzimy tam do szkoły rodzenia. możesz sobie tam pojechać i obejrzeć oddział... naprawdę jest super!

Kate_less wiem o takiej mozliwości, tyle że w moim przypadku jest to niemożliwe:no:. Pracę załatwiałam na szybko po zajściu w ciążę z Lilem, żeby mieć płatne chorobowe itd. Potem poszłam na 3 lata urlopu wychowawczego, w tym 2 płatne, a teraz z niepłatnego przejdę na macierzyński...i dlatego zastanawiam sie ile ono teraz trwa. :confused:
I mam nadzieje że przepisy mówią jednak o 20 tygodniach a nie 90 dniach, bo byłoby to faktycznie bardzo niesprawiedliwe:wściekła/y:
Ale dziękuję za przypomnienie i fachowość. (Jak zwykle zresztą;-))

kate_less zadzwonilam do szpitala i mi podali.
dzwonilam na to usg ale nie bylo zadnego lekarza a pani nie miala pojecia czy moze byc w 32 tyg to usg. wiec w sumie nic sie nie dowiedzialam, sprobuje jutro!

sama nie wiem co z tym dzierzoniowem, wiem ze nie ma dobrej opini... z drugiej strony walbrzych troche daleko, a moja mama nie ma nawet auta. nikogo tam nie znam, kurcze trudna decyzja.

Odnosnie tego zasilku dla kobiet co same odprowadzaja ZUS, to powiem wam tylko tyle, ze gdy prowadzilam dzialanosc gospodarcza sama rozliczalam sie i placilam ok. 700 zl tego(2 lata temu). I orientowalam sie o zasilek , to byla duza kasa powaznie, ale tylko cos ok. 4 czy 5 mies. Potem nic. Ale potem uslyszalam o tym wychowawczym czy macierzynskim dla ojca i myslalam kombinowac w te albo wefte. Az sie nam wyjechalo za granice i te wszystkie moje dochodzenia szlag trafil, bo tu jest do gory nogami. Po prostu lepiej na zapas nie zasmiecac sobie glowy. teraz tak mysle.
No nic nie pomoglam, ale sobie chociaz popisze:-p

kurcze ja juz nie wiem.

mi ksiegowa powiedziala dzisiaj, ze macierzynskiego bede miala jakies 450zl :wściekła/y: ale tak naprawde nie wie bo to sie zmienia co chwile!!

reklama
Kicia,

jeśli płacisz tyle, co pisałaś tutaj to nie ma takiej możliwości!!! Twoja podstawa to ponad 1800 zł i od tego płacone będziesz miała macierzyński!
Dziwne tylko dla mnie są te składki... nie trzymają się kupy, po prostu!
Jeśli płacisz 652 zł na ubezp. społ., to zdrowotne powinno być - 169,47 zł
Jeśli płacisz 233 zdrowotnego, to twoja podstawa to ponad 2600 zł i społeczne powinno być większe, a na podstawie FP, to twoja podstawa jest 1795 zł. Nic z tego nie rozumiem :(
Możesz przyjąć podstawę najniższą - tj. za wrzesień, pażdziernik i grudzień - 1456,36 PLN i wówczas twoje składki na ubezp. społ wyniosłyby 284,28 zł na emerytalne, 189,33 na rentowe i 35,68 na chorobowe /2,45% z podstawy/, natomiast fundusz pracy byłby - 35,68 zł. Jeśli chodzi o zdrowotne, to przy najmniejszej możliwej podstawie, która wynosi 1936,75 zł, twoja składka wyniosłaby 169,47 zł!

Po prostu dziwne masz składki! Nie pasują do siebie!
Jeśłi płacisz tak wysokie składki, to TWOJA PODSTAWA od której naliczą ci ZASIŁEK MACIERZYŃSKI, to około 1800 zł brutto!!! i taki zasiłek mieć powinnaś.

To tyle... ale sprawdź jeszcze tą twoją księgową... bo coś tu mi nie pasuje /przepraszam, ale mam złe doświadczenia/...

Pozdrawiam

Kasia

Do góry