Acha Kate_less czy wiesz jak to jest z ilością macierzyńskiego jezeli ktoś przechodzi nań z wychowawczego? Czy to prawda ze to tylko 90 dni??????![]()
Skarbie,
wydaje mi się to głęboko niesprawiedliwe. Nie znam tego tematu i nie wiem, ale co mogę ci zaproponować, to:
- napisz teraz do swojego pracodawcy, że wracasz do pracy. Pamiętaj, że musisz to wysłać do niego min. 30 dni przed planowanym powrotem /oczywiście listem poleconym/... on się musi zgodzić - nie ma wyjścia!
- w dniu planowanego powrotu wyśłij mu zwolnienie lekarskie do dnia porodu. Pamiętaj, że to jest płatne!!! Mogłaś tak zrobić wcześniej
- po porodzie idziesz na 20 tygodniowy urlop macierzyński, później możesz skorzystać z urlopu wypoczynkowego jak za cały rok 2007!!! np. 26 dni + 2 dni dla matki z dzieckiem!!! Razem - ponad 5 tygodni!!! pracodawca nie może ci odmówić!!!
- po urlopie wypoczynkowym masz prawo iść na kolejny urlop wychowawczy - 3 lata!!! Pamiętaj, aby pismo do pracodawcy wysłać min. 2 tyg. przed planowanym urlopem wychowowaczym.
W takim wypadku pracodawca nie ma prawa ci nic odmówić, albo zabronić.
No... chyba było wyczerpująco???
Pozdrawiam