reklama
góralka
Fanka BB :)
bardzo się cieszę, dziękuję za szybkie odpowiedzi, życzę wszystkim grudnióweczkom dużo zdrówka, przespanych nocy i samych radości, no i tradycyjnie zapraszam do mojego tematu o bieliźnie (na lisopadówkach), niedawno wstawiłam zdjęcia, piszcie, pytajcie, zachęcam, papa
sami
Przepraszam że się tak do was tutaj wtrącam i może powtarzam już takie zapytanie ale może wy mi poradzicie.
Więc w lipcu skończyłam studia dzienne i również w lipcu zaszłam w ciąże :-) nie zdążyłam podjąć żadnej pracy (jedynie jestem zarejestrowana w urzędzie pracy jako bezrobotna) i czy w związku z tym przysługują mi jakieś świadczenia, zasiłek itp.???
Już sama niewiem, a nic na ten temat nie mogę znaleźć....
Będe wdzięczna za każdą odpowiedź:-)
Więc w lipcu skończyłam studia dzienne i również w lipcu zaszłam w ciąże :-) nie zdążyłam podjąć żadnej pracy (jedynie jestem zarejestrowana w urzędzie pracy jako bezrobotna) i czy w związku z tym przysługują mi jakieś świadczenia, zasiłek itp.???
Już sama niewiem, a nic na ten temat nie mogę znaleźć....
Będe wdzięczna za każdą odpowiedź:-)
Sami,
pisałyśmy na tym wątku... ale:
- jeśli nie pracujesz, to nie masz prawa do żadnych świadczeń pieniężnych tylko z tytułu ciąży, niestety...
- należy ci się pomoc z opieki społecznej - musisz iść do swojego MOPS-u i zapytać
- należy ci się wsparcie /także finansowe/ od ojca dziecka...
- jeśli miałbyś możliwość, to się gdzieś zatrudnij, po 30 dniach będziesz miała prawo do płatnego chorobowego i do wszystkich innych świadczeń, w tym zasiłku macierzyńskiego
Mam nadzieję, że pomogłam...
Pozdrawiam
K.
pisałyśmy na tym wątku... ale:
- jeśli nie pracujesz, to nie masz prawa do żadnych świadczeń pieniężnych tylko z tytułu ciąży, niestety...
- należy ci się pomoc z opieki społecznej - musisz iść do swojego MOPS-u i zapytać
- należy ci się wsparcie /także finansowe/ od ojca dziecka...
- jeśli miałbyś możliwość, to się gdzieś zatrudnij, po 30 dniach będziesz miała prawo do płatnego chorobowego i do wszystkich innych świadczeń, w tym zasiłku macierzyńskiego
Mam nadzieję, że pomogłam...
Pozdrawiam
K.
R
ruda
Gość
Dziewczyny, chciałam sie zapytać, o taka sprawę. mam zamiar urodzic dzidkę zagranicą. Moj mąż raczej nie zdąży przyjechać i zameldowac jej w polsce (jeżeli dobrze pamiętam ma na to 2 tyg.). Czy w takim razie moga dziadki zameldować niuńkę u siebie mając wszystkie niezbędne moje dokumenty, a także odebrać akt urodzenia i nne takie rzeczy?
Pozdrawiam

Pozdrawiam

sami
Kate_less dziękuje za odpowiedź:***
Co do zatrudnienia się gdzieś to miałabym taką możliwość i czytałam już tutaj o tym mniejwięcej, bo poruszałyście tą kwestie ale mam pewne wątpliwości, bo narazie mieszkam z rodzicami i o ile dobrze zrozumiałam to nie przysługiwałby mi chyba urlop wychowawczy, bo będą wtedy liczyć zarobki rodziców- jakoś tak to zrozumiałam, a wtedy na osobe wyjdzie troszke więcej niż te 514 zł
i już sama niewiem....
Co do zatrudnienia się gdzieś to miałabym taką możliwość i czytałam już tutaj o tym mniejwięcej, bo poruszałyście tą kwestie ale mam pewne wątpliwości, bo narazie mieszkam z rodzicami i o ile dobrze zrozumiałam to nie przysługiwałby mi chyba urlop wychowawczy, bo będą wtedy liczyć zarobki rodziców- jakoś tak to zrozumiałam, a wtedy na osobe wyjdzie troszke więcej niż te 514 zł

reklama
Podziel się: